Roze Zaterdag in Utrecht: een bewogen geschiedenis

door | jun 20, 2020 | Geschiedenis Utrecht

Het is vandaag Roze Zaterdag! Deze Nederlandse versie van de Gay Pride Parade wordt sinds 1977 elk jaar op de derde zaterdag van juni gevierd.. Utrecht heeft al 3 keer de eer gehad om Roze Zaterdag te hosten. Zo ook in 1998, waar we een paar mooie kiekjes van vonden in het Utrechts Archief. Dit was aanleiding om eens in de geschiedenis van Roze Zaterdag te duiken. 

Homodemonstratie: van protest tot viering 

De eerste homodemonstratie in Nederland vond plaats  in 1969 op het Binnenhof in Den Haag. Zo’n 100 jongeren protesteerden tegen een discriminerend wetsartikel, waarin stond dat de leeftijdsgrens voor homoseks 21 jaar was, terwijl dit voor heteroseks 16 jaar was. Dit artikel werd in 1971 afgeschaft. In 1977 later werd de eerste Roze Zaterdag gevierd in Amsterdam. Wat begon als demonstratie voor gelijke behandeling van LGBT’ers, is tegenwoordig een parade en viering van de diversiteit van homo’s, lesbienes, biseksuelen en transgenders.

Bron: Utrechts Archief catalogusnummer [120330]

In 1998 was er nog geen Gay Pride in Utrecht, maar werd de 21e editie van Roze Zaterdag gevierd. En dat vierden ze goed!

Herkomst Roze Zaterdag: waarom op zaterdag?

In Nederland vieren we Roze Zaterdag bijna altijd op de derde zaterdag van juni. In 1969 braken op die dag  rellen uit in een homobar aan de Christopher Street in New York. Na jaren van treiteren en geweldplegingen viel de politie de homobar voor de zoveelste keer binnen. Maar deze keer vochten de homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en travestieten terug. Het was de eerste keer dat dit gebeurde en daarmee vormden deze rellen de start van georganiseerde strijd voor de rechten van homo’s en lesbiennes. 

Bron: Wikipedia

Herkomst Roze Zaterdag in Utrecht: waarom Roze?

Het Roze van Roze Zaterdag komt waarschijnlijk van de roze driehoek die homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen op hun kleding moesten dragen. De roze driehoek stond eigenlijk voor een hele brede categorie van wat de Nazi’s zagen als zedendelinquenten. Hieronder vielen ook verkrachters, pedofielen en zoöfielen. In de concentratiekampen bestond een hiërarchie onder de gevangenen. Dragers van de roze driehoek behoorden tot de onderste regionen van deze hiërarchie. 

Het  negatieve stigma van de kleur roze werd vanaf de jaren ‘70 omgedraaid: homoseksuelen gingen de kleur gebruiken in de strijd voor homo-emancipatie. 

Bron: Wikipedia

Meer weten over de geschiedenis van Utrecht?

Gerelateerde berichten

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Sinds 12 september 2020 is de Singel weer rond. De hoogste tijd om een wandeling te maken langs het water. Ontdek met deze wandeling van 5 kilometer de meest bijzondere plekjes en prachtige natuur van de binnenstad. En voor wie niet in Utrecht woont: de route start en...

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Sinds ik mijn kleine viervoeter in huis heb, kom ik op andere plekken in en om de stad. Ik leer de stad hierdoor op een nieuwe manier kennen, want ik ga vaker de natuur in of maak een wandeling door het park. Utrecht heeft veel mooie plekken om met je hond te...

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

Wij van Opvallend Utrecht bloggen onder andere over mooie wandel- en fietsroutes die we zelf samenstellen. Dit keer willen we graag bestaande wandelingen met je delen, omdat ze opvallend leuk zijn! Lees verder en ontdek 3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht stad....

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.