Het is vandaag Roze Zaterdag! Deze Nederlandse versie van de Gay Pride Parade wordt sinds 1977 elk jaar op de derde zaterdag van juni gevierd.. Utrecht heeft al 3 keer de eer gehad om Roze Zaterdag te hosten. Zo ook in 1998, waar we een paar mooie kiekjes van vonden in het Utrechts Archief. Dit was aanleiding om eens in de geschiedenis van Roze Zaterdag te duiken.
Homodemonstratie: van protest tot viering
De eerste homodemonstratie in Nederland vond plaats in 1969 op het Binnenhof in Den Haag. Zo’n 100 jongeren protesteerden tegen een discriminerend wetsartikel, waarin stond dat de leeftijdsgrens voor homoseks 21 jaar was, terwijl dit voor heteroseks 16 jaar was. Dit artikel werd in 1971 afgeschaft. In 1977 later werd de eerste Roze Zaterdag gevierd in Amsterdam. Wat begon als demonstratie voor gelijke behandeling van LGBT’ers, is tegenwoordig een parade en viering van de diversiteit van homo’s, lesbienes, biseksuelen en transgenders.

In 1998 was er nog geen Gay Pride in Utrecht, maar werd de 21e editie van Roze Zaterdag gevierd. En dat vierden ze goed!
Herkomst Roze Zaterdag: waarom op zaterdag?
In Nederland vieren we Roze Zaterdag bijna altijd op de derde zaterdag van juni. In 1969 braken op die dag rellen uit in een homobar aan de Christopher Street in New York. Na jaren van treiteren en geweldplegingen viel de politie de homobar voor de zoveelste keer binnen. Maar deze keer vochten de homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en travestieten terug. Het was de eerste keer dat dit gebeurde en daarmee vormden deze rellen de start van georganiseerde strijd voor de rechten van homo’s en lesbiennes.
Herkomst Roze Zaterdag in Utrecht: waarom Roze?
Het Roze van Roze Zaterdag komt waarschijnlijk van de roze driehoek die homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen op hun kleding moesten dragen. De roze driehoek stond eigenlijk voor een hele brede categorie van wat de Nazi’s zagen als zedendelinquenten. Hieronder vielen ook verkrachters, pedofielen en zoöfielen. In de concentratiekampen bestond een hiërarchie onder de gevangenen. Dragers van de roze driehoek behoorden tot de onderste regionen van deze hiërarchie.
Het negatieve stigma van de kleur roze werd vanaf de jaren ‘70 omgedraaid: homoseksuelen gingen de kleur gebruiken in de strijd voor homo-emancipatie.

0 reacties