Wandelen over het bijzondere terrein van de University College Utrecht

door | aug 28, 2020 | Wandelen Utrecht

Een van mijn beste vriendinnen heeft gestudeerd aan de University College van Utrecht. Ze vertelde dat het een prachtig gebied is met monumentale panden, waardoor je er een bijzondere wandeling kunt maken. Jammer genoeg moeten de campus en UCU binnen enkele jaren verhuizen. Dus ga mee op ontdekking nu het nog kan!

In 100 jaar van kazerne tot campus

De University College Utrecht (UCU) is een campus met plek voor 700 internationale studenten. Het is de Honours College van de Universiteit Utrecht. Als je hier wilt studeren, heb je flink goede cijfers nodig en moet je een strikte toelatingsprocedure doorlopen. De University College was vroeger de Kromhoutkazerne, een kazerne van de Nederlandse krijgsmacht in Utrecht, en werd tussen 1910 en 1913 gebouwd.

Kromhoutkazerne - vroeger
Kromhoutkazerne. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer 4804

Studeren met een dorpsgevoel

De hele campus is slechts  0,1 km2 groot. Hier slapen, sporten, mediteren, feesten (de UCU heeft een eigen bar op de campus) en studeren de studenten. Het enige wat niet op het terrein zit, is een supermarkt! Door de ligging in Utrecht Oost en de kleinschaligheid geeft deze plek een dorpsgevoel. De University College Utrecht geeft de studenten de ruimte om zelf een curriculum te kiezen: Wetenschap, Sociale Wetenschappen en Geesteswetenschappen.

Wandel tussen de academiegebouwen 

Als je de poort binnenloopt, zie je meteen aan je linkerhand het prachtige Wachtgebouw met de klokkentoren. Dit wachthuis komt uit 1860 en is zogenoemd bomvrij, wat betekent dat het bestand is tegen constante artilleriebeschieting. Het gebouw bestaat uit zware muren en was oorspronkelijk omringd door een gracht. In 2010 is het hele gebouw grondig gerenoveerd.

UCU - Wachtgebouw
Oude Wachtgebouw van de Kromhoutkazerne

Als je vervolgens een stukje verder loopt, zie je rechts het rechthoekige exercitieterrein. Dit was de appelplaats van de kazerne, waar elke morgen de vlag werd gehesen. Tegenwoordig picknicken studenten in de zomer op dit mooie veldje. Aan beide kanten van het exercitieterrein bevinden zich studentenkamers, voorheen waren dit de legeringsgebouwen met slaapzalen. Aan de noordkant staat het mooiste gebouw van de campus; het hoofdgebouw waar nu de administratie-afdeling zit van UCU.

UCU - exercitieterrein
UCU – exercitieterrein

Als je voorbij het hoofdgebouw loopt, kom je bij de Dining Hall. Deze kantine was ooit berucht vanwege  de matige hygiëne en slechte kwaliteit eten en werd ook wel de ‘Stalinistische schransbunker’ genoemd. In de kantine zit ook de enige bar van de campus, waar menig feestje is gevierd. 

Op het achterste gedeelte van het terrein vind je nog 2 hoge schoorstenen van het voormalige ketelhuis die overeind zijn blijven staan. Eromheen staan nieuwe studentenwoningen, die ook als geluidswal dienen tegen het verkeer van de Waterlinieweg.

Onzekere toekomst voor UCU

Vorig jaar september werd via een mailtje aan studenten bekend gemaakt dat de UCU moet verhuizen! De gebouwen op de campus zijn verouderd en in het kader van het duurzaamheidsbeleid van de Universiteit Utrecht is de renovatie te kostbaar. De campus zal vanaf 2025 te koop staan. Waarschijnlijk wordt het terrein verkocht aan projectontwikkelaars die er appartementen van maken. En waar de UCU naartoe gaat? Er zijn geruchten dat er een plek komt op het Utrecht Science Park.

Meer wandelingen maken door Utrecht?

Wij schrijven wekelijks blogs over leuke wandelroutes, mooie fietsroutes en de geschiedenis van Utrecht. Ontdek hier onze favoriete wandelingen:

Gerelateerde berichten

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Sinds 12 september 2020 is de Singel weer rond. De hoogste tijd om een wandeling te maken langs het water. Ontdek met deze wandeling van 5 kilometer de meest bijzondere plekjes en prachtige natuur van de binnenstad. En voor wie niet in Utrecht woont: de route start en...

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Sinds ik mijn kleine viervoeter in huis heb, kom ik op andere plekken in en om de stad. Ik leer de stad hierdoor op een nieuwe manier kennen, want ik ga vaker de natuur in of maak een wandeling door het park. Utrecht heeft veel mooie plekken om met je hond te...

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

Wij van Opvallend Utrecht bloggen onder andere over mooie wandel- en fietsroutes die we zelf samenstellen. Dit keer willen we graag bestaande wandelingen met je delen, omdat ze opvallend leuk zijn! Lees verder en ontdek 3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht stad....

De indrukwekkende stadskastelen van Utrecht

De indrukwekkende stadskastelen van Utrecht

In hartje Utrecht zijn er genoeg (stads)kastelen te vinden! De een heeft nog alle kenmerken van een middeleeuws kasteel, terwijl anderen zijn gerestaureerd met een moderne gevel. Stuk voor stuk bijzondere gebouwen. Tijdens deze wandeling langs de Oudegracht ontdek je...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.