Utrechter of Utrechtenaar? Een gruwelijk verhaal over homohaat

door | mei 17, 2020 | Geschiedenis Utrecht

Het is vandaag de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie. Dat doet me denken aan het moment dat ik erachter kwam dat ik Utrechter ben en geen Utrechtenaar. Google onthulde naast het verlossende antwoord een gruwelijk verhaal over homohaat. Utrecht was in de 16e eeuw aanstichter van 300 homovervolgingen. Omdat Utrechtenaar daarna een scheldwoord werd voor homoseksueel, noemen inwoners van Utrecht zich tegenwoordig Utrechter. 

Gedenksteen bij de Dom

Wie naar de Dom loopt, kijkt meestal omhoog, naar de prachtige, reusachtige toren die de hemel in steekt. Wie echter naar beneden kijkt, ziet een gedenksteen uit 1999, die naar een minder fraai stukje geschiedenis verwijst: de sodomieprocessen, een grootschalige vervolging van homo’s in 1730-1731.

Gedenksteen bij de Domtoren: 18e eeuw, Sodomie. Barend Blomsaet en 17 andere mannen werden in Utrecht veroordeeld en gewurgd. Hun daden verzwegen.

Tussen de brokstukken

De brokstukken van de Domkerk, die in 1674 werd verwoest door een storm, waren lange tijd een toevluchtsoord en ontmoetingsplek voor homoseksuelen uit allerlei lagen van de samenleving. In 1730 betrapte de torenwachter van de Dom 2 mannen die seks hadden in de Michaëlskapel van de Domtoren. Hij deed hiervan aangifte en de mannen werden opgepakt, want homoseksualiteit was in die tijd een doodzonde. 

70 ter dood veroordeelden

Een van de mannen kende de Nederlandse homoscene door en door. Om zijn leven te redden, deed hij tijdens de verhoren een boekje open over netwerken en ontmoetingsplekken voor homo’s. Aan de hand van de bekentenissen stelde de rechtbank een lijst op waarop ruim 140 namen voorkwamen van mannen uit het hele land. In Utrecht werden 18 mannen ter dood veroordeeld en gewurgd. In totaal werden 289 mannen vervolgd, waarvan er 70 ter dood werden gebracht.

Van Utrechtenaar naar Utrechter - gedenksteen bij de Domtoren

Van Utrechtenaar naar Utrechter

Midden 20e eeuw nam de redactie van het Utrechts Dagblad het besluit het woord Utrechter te gaan gebruiken vanwege de beladenheid van het woord Utrechtenaar, dat tot dan toe voornamelijk werd gebruikt. Dit heeft ertoe geleid dat inwoners van Utrecht nu Utrechters zijn. 

Meer weten over de geschiedenis van Utrecht?

Gerelateerde berichten

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Sinds 12 september 2020 is de Singel weer rond. De hoogste tijd om een wandeling te maken langs het water. Ontdek met deze wandeling van 5 kilometer de meest bijzondere plekjes en prachtige natuur van de binnenstad. En voor wie niet in Utrecht woont: de route start en...

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Sinds ik mijn kleine viervoeter in huis heb, kom ik op andere plekken in en om de stad. Ik leer de stad hierdoor op een nieuwe manier kennen, want ik ga vaker de natuur in of maak een wandeling door het park. Utrecht heeft veel mooie plekken om met je hond te...

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

Wij van Opvallend Utrecht bloggen onder andere over mooie wandel- en fietsroutes die we zelf samenstellen. Dit keer willen we graag bestaande wandelingen met je delen, omdat ze opvallend leuk zijn! Lees verder en ontdek 3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht stad....

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.