3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

door | aug 27, 2020 | Lisa's Utrecht tips, Wandelen Utrecht

Wij van Opvallend Utrecht bloggen onder andere over mooie wandel- en fietsroutes die we zelf samenstellen. Dit keer willen we graag bestaande wandelingen met je delen, omdat ze opvallend leuk zijn! Lees verder en ontdek 3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht stad. Veel plezier!

Tip 1: Bitterzoete Route door Lombok

Lengte: 2 kilometer

De Bitterzoete Route door de Utrechtse wijk Lombok maakt je bewust van de duistere kanten van het Nederlandse koloniale verleden. Je loopt door 12 straten met een omstreden naam, zoals de Jan Pieterszoon Coenstraat, een van de meest populaire straten van Utrecht. Deze Coen was stichter van Batavia en werd eind 19e eeuw gezien als een held, maar had veel misdaden tegen de plaatselijke bevolking op zijn geweten. Op de website Bitterzoetroute.nl vind je de route en per straat de bijbehorende historische uitleg.

De Jan Pieterszoon Coenstraat in Lombok, onderdeel van de Bitterzoete Route.
De Jan Pieterszoon Coenstraat in Lombok, onderdeel van de Bitterzoete Route.

Tip 2: de Rietveldroute

Lengte: 5 kilometer

Gerrit Rietveld is geboren en getogen in Utrecht. Hij zag het levenslicht aan de Ooftstraat, had zijn meubelwerkplaats aan de Adriaen van Ostadelaan en ontwierp gebouwen op meerdere plekken in de stad. Deze Rietveldroute leidt je langs het Centraal Museum, de meubelwerkplaats van Rietveld en natuurlijk het Rietveld-Schröderhuis.

Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht-Oost.
Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht-Oost.

Tip 3: Markante Utrechters

Lengte: 10 kilometer

De wandelroute Markante Utrechters voert je langs monumenten, beelden en herinneringspunten van 15 markante Utrechters. Denk aan Dick Bruna, Herman Berkien, Rijk de Gooyer, Buys Ballot en Gerrit Rietveld. De route gaat voor een groot deel door het centrum en start bij het Lodewijk Napoleonplantsoen.

De wandeling Markante Utrechters komt uit het gidsje ‘Utrecht acht keer anders’. Vind je deze route leuk? Dan is dit boekje misschien iets voor jou, want je vindt hierin nog 7 bijzondere wandelingen door de stad Utrecht!

De markante Utrechter Trijn van Leemput, een verzetsheldin uit de Tachtigjarige Oorlog. Het standbeeld staat bij de Zandbrug, Utrecht.
De markante Utrechter Trijn van Leemput, een verzetsheldin uit de Tachtigjarige Oorlog. Het standbeeld staat bij de Zandbrug, Utrecht.

Meer wandelingen vind je hier:

Dit waren de 3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht. Wil je meer wandelen door Utrecht? Lees dan ook eens deze blogs:

Gerelateerde berichten

Een sportief dagje uit in Utrecht

Een sportief dagje uit in Utrecht

Wil je Utrecht op een actieve manier ontdekken? In deze blog deel ik graag een sportief dagje uit in Utrecht. Samen met mijn familie genoot ik laatst zelf van deze actieve dag, waarbij we Utrecht hebben ontdekt vanaf grote hoogte én vanaf het water in de...

De leukste plekjes in Overvecht

De leukste plekjes in Overvecht

Utrecht heeft veel moois te bieden. Ook de wijk Overvecht! Een wijk die niet altijd de beste reputatie heeft gehad, maar zeker de moeite waard is om te bezoeken. Wij zijn op zoek gegaan naar de mooiste gebouwen, natuur en uitzichten. Lees snel verder en ontdek de...

Wist jij dit al van de Domtoren? 10 bijzondere weetjes

Wist jij dit al van de Domtoren? 10 bijzondere weetjes

Het is misschien wel het bekendste bouwwerk van Utrecht: de Domtoren. Je ziet hem vanuit vele hoeken in ons stadsie staan schitteren. Maar wist jij dit al van deze vriendelijke reus? 1. Hoogste gebouw van Utrecht Wist je dat de Domtoren met 112,32 meter de hoogste...

2 Reacties

 1. Sylvia

  Wat een geweldig leuke site! Helemaal nieuw voor mij. Veel dank.

  Antwoord
  • Lisa Kippers

   Hi Sylvia, heel erg bedankt voor je leuke reactie! We doen ons best om leuke tips te geven over Utrecht 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.