Top 10 street art in Utrecht

door | jun 28, 2020 | Best Gelezen Blogs, Lisa's Utrecht tips

Utrecht heeft een aantal fantastische street art-kunstenaars. Daarom struikel je in ons stadsie over de meest uiteenlopende kunstwerken, meestal op muren, soms ook op op  prullenbakken, lantaarnpalen of bushokjes.. Het ene nog indrukwekkender dan het andere. We delen graag onze top 10 street art in Utrecht! 

10. UTRECHT – Oudenoord

Vlakbij de Oudenoord vind je een kunstwerk van JanIsDeMan. Toen ik op Google Maps zocht op de straatnaam waar dit prachtige kunstwerk te vinden is, ontdekte ik een heel ander kunstwerk! Op dezelfde plek waar nu de grote letters ‘Utrecht’ staan, stond eerder een huwelijksaanzoek door JanIsDeMan voor zijn vriendin. Ze zei gelukkig ‘ja’ en op Google Maps kun je het huwelijksaanzoek nog bewonderen. 

Street art UTRECHT - Oudenoord
UTRECHT – Oudenoord
Street art - Herenweg Oudenoord vroeger
Bron: Google Maps

9. Functionele kunst – prullenbakken binnenstad

Als je door de binnenstad van Utrecht loopt, kun je zomaar wat minder opvallende street art tegenkomen. Een aantal studenten hebben Utrechts straatmeubilair omgetoverd tot prachtige kunstwerken. Niet alleen prullenbakken, maar ook lantaarnpalen en bushokjes kregen een make-over. Het initiatief ‘Vergeet niet de Hoekjes’ is van studenten Kunst & Economie en van de gemeente Utrecht.

Prullenbak street art te vinden op de Maartensbrug

8. Vogels in de Vogelenbuurt

Wandelend door de Vogelenbuurt kijk je je ogen uit! Hier zijn namelijk veel vogel-kunstwerken te vinden. Zoals de Grutto aan de Grietstraat, die naar het ontwerp van kunstenares Lisette Jansen is gemaakt door 15 scholieren. Iets verderop aan de Hopakker vind je een kunstwerk van JanIsDeMan: een aantal vogelhuisjes en een Kolibri.

Street art - De Grutto - Vogelenbuurt
De Grutto
Street art - Hopakker
Street art gemaakt door JanIsDeMan, te vinden aan de Hopakker

7. Otter met Domtoren – Otterstraat 116

Dit kunstwerk bestaat al sinds 2013 en werd in opdracht van buurtbewoners gemaakt. Op de enorme gevel op de hoek van de Otterstraat en Oudenoord staat een enorme otter, de Domtoren en een luchtballon. Het is een ode aan de Otterstroom die hier liep in 1941. De Otterstroom – ook wel Het Stroompje genoemd – was een bedding van de Vecht. Het werd vooral gebruikt door tuinders voor de aan- en afvoer van oogst en mest van en naar de Utrecht.

Wist je dat er voor deze muurschildering al 2 andere waren? In 1985 maakten studenten van de Kunstacademie de eerste muurschildering. Op de muurschildering leek het alsof je vanuit een luchtballon neerkeek op straat, waarin de beschilderde muur weer te zien was met daarop een luchtballon van waaruit je neerkeek op de straat etc. Ook wel het Droste effect genoemd!

In 1996 werd er een nieuwe muurschildering gemaakt die ook verwijst naar de Otterstroom. Maar omdat deze regelmatig met illegale graffiti werd beklad, hebben de bewoners de Verfdokter gevraagd om de huidige muurschildering te maken. 

6. Een ode aan Werkspoor en NS – Tweede Daalsedijk

Ik schreef al eerder over het gebied rondom de Tweede Daalsedijk. Het staat bekend als Werkspoor, omdat er verschillende spoorwerkplaatsen van de NS te vinden zijn. Het personeel van de NS woonde vroeger in de mooie arbeiderswoningen van de Tweede Daalsedijk. De Verfdokter maakte daarom prachtige muurschilderingen van Utrechtse treinen, die op loopafstand van elkaar te bewonderen zijn. 

Tweede Daalsedijk - Street art
Street art Tweede Daalsedijk
Tweede Daalsedijk - streetart

5. De Kabouter – overal

Misschien wel de bekendste graffiti-persoonlijkheid van Utrecht: KBTR! De kunstwerken van de Utrechtse Kabouter zijn op ontelbaar veel plekken te vinden in Utrecht. In elk kunstwerk zie je de typische kabouter, die qua uiterlijk door de jaren heen wel iets is veranderd. Vroeger was de KBTR heel simpel, maar deze werd steeds complexer en politieker met zijn boodschappen. Heb jij de KBTR al gespot?

De KBTR - street art - Kanaalweg
De KBTR – Kanaalweg (tegenover Buurten in de Fabriek)
De KBTR - street art - Kanaalweg

4. De Boekenkast van Zuilen

Vanaf de Amsterdamsestraatweg is dit kunstwerk bijna niet te missen! Het zit op de hoek van de Mimosastraat en valt op door de felle kleuren. Ook deze street art is gemaakt door JanIsDeMan. Buurtbewoners gaven aan wat hun favoriete boek was en dit gebruikte hij als input voor de muurschildering. De boekenkast is daarom een mix van diverse boeken geworden.

Street art - Boekenkast van Zuilen
Boekenkast van Zuilen

3. Teamwork aan de Loevenhoutsedijk

Deze prachtige muurschildering is tot stand gekomen door een samenwerking tussen JanisdeMan en Verfdokter. 

Top 10 street art in Utrecht

2. Strakke Hand – Vaartsche Rijn

Deze prachtige muurschildering is de nieuwste creatie van de Strakke Hand. Het is onderdeel van de serie Muurformules. Dit is een een project waarbij Utrechtse wetenschappers en baanbrekende ontdekkingen worden getoond. Deze muurschildering is een ode aan professor Ornstein (1880-1941). Hij  beschreef het proces van de toevalsbeweging of ‘random walk’, waarin een object een reeks willekeurige bewegingen maakt. Deze formule wordt vandaag de dag gebruikt om te speculeren op de aandelenkoers! 

1. 3D street art bij RAUM van 150m2

Deze enorme 3D-vloerschildering is te vinden in Leidsche Rijn op het Berlijnplein bij Raum. Als je vanaf de goede hoek kijkt is het een prachtige ruimtelijke illusie. Het lijkt alsof de hersenen en het hart uit een sinkhole komen! Ook zie je een touw dat gespannen is tussen het hart en de hersenen, waarop je kunt balanceren. Het is gemaakt door kunstenaar Leon Keer en heet Sensibility and Sensitivity. Combineer je bezoekje aan dit toffe kunstwerk met een bezoek aan RAUM. Hier kun je regelmatig naar events en exposities, of blijf hangen voor een lekkere lunch of diner.

Dit was de top 10 street art in Utrecht. Wil je andere Utrecht-tips bekijken?

Gerelateerde berichten

Een sportief dagje uit in Utrecht

Een sportief dagje uit in Utrecht

Wil je Utrecht op een actieve manier ontdekken? In deze blog deel ik graag een sportief dagje uit in Utrecht. Samen met mijn familie genoot ik laatst zelf van deze actieve dag, waarbij we Utrecht hebben ontdekt vanaf grote hoogte én vanaf het water in de...

De leukste plekjes in Overvecht

De leukste plekjes in Overvecht

Utrecht heeft veel moois te bieden. Ook de wijk Overvecht! Een wijk die niet altijd de beste reputatie heeft gehad, maar zeker de moeite waard is om te bezoeken. Wij zijn op zoek gegaan naar de mooiste gebouwen, natuur en uitzichten. Lees snel verder en ontdek de...

Wist jij dit al van de Domtoren? 10 bijzondere weetjes

Wist jij dit al van de Domtoren? 10 bijzondere weetjes

Het is misschien wel het bekendste bouwwerk van Utrecht: de Domtoren. Je ziet hem vanuit vele hoeken in ons stadsie staan schitteren. Maar wist jij dit al van deze vriendelijke reus? 1. Hoogste gebouw van Utrecht Wist je dat de Domtoren met 112,32 meter de hoogste...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.