In Utrecht kun je veel typische arbeiderswijken vinden, vaak ontstaan aan het begin van de 20ste eeuw. Fabrieken zoals Demka, Werkspoor, Pannevis en Hooghiemstra zorgden voor veel werkgelegenheid. Een aantal van de fabrieken lieten woningen bouwen voor hun eigen arbeiders; zo ontstonden de arbeiderswoningen. Door het knusse karakter zijn deze wijken erg mooi en bijzonder! Daarom hebben wij 5 bijzondere arbeiderswijken in Utrecht op een rijtje gezet.
1. Tweede Daalsedijk
De Tweede Daalsedijk is de oudste weg tussen Amsterdam en Utrecht. Aan deze mooie straat staan prachtige arbeiderswoningen die aan het begin van de 20ste eeuw zijn gemaakt. Het vroegere personeel van de NS woonde in deze huisjes. De fabriek van de NS, Werkspoor (ook wel Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel), bevond zich vlakbij aan de Cartesiusweg.

2. De Zeven Steegjes
De Zeven Steegjes is een van de laatste volksbuurtjes in het centrum van Utrecht. Het grootste deel van deze karakteristieke arbeiderswoningen werd gebouwd in de periode 1845-1867. De Kockstraat, de Brouwerstraat, de Boogstraat en de Moutstraat vormen de kern van de buurt. Hun namen hebben de straatjes te danken aan bierbrouwerij De Boog, waar veel bewoners van de Zeven Steegjes werkten. De brouwerij werd later een sigarenfabriek.
De overheid stelde hoge eisen aan de bouw van de woningen, omdat er grote angst was voor het uitbreken van besmettelijke ziekten zoals cholera. Zo waren doodlopende straten verboden. De nieuwe straten moesten recht zijn en doorlopen zodat de wind erdoorheen kon waaien. De kleine huizen waren bedoeld voor grote, arme gezinnen, die afhankelijk waren van liefdadigheid. Ondanks dat ze geen eigen wc en geen keuken hadden, waren de huisjes supermodern voor hun tijd. In 1952 verdwenen de latrines (openbare toiletten) en kregen de huisjes een eigen wc. Pas in 1992 kregen ze ook een douche en inbouwkeuken!

Wist je dat De Zeven Steegjes niet uit 7 maar uit 8 straten bestaat?
1. De Korte Rozendaal
2. Lange Rozendaal
3. Kockstraat
4. Brouwerstraat
5. Boogstraat
6. Moutstraat
7. Suikerstraat
8. Fockstraat
3. Lessepbuurt
Mijn persoonlijke favoriet! De Lessepbuurt, door locals ook wel de Oude Bouw genoemd, is een echt Tuindorp; een stadswijk met een typisch dorps karakter. Kenmerkend zijn de lage eengezinswoningen met een tuin aan de voor- en achterkant.De omgeving van de huisjes moest zorgen voor een ‘fatsoenlijk en burgerlijk karakter’ van de wijk (bron: wikipedia): er waren veel speelplaatsen voor kinderen, maar geen kroegen en ander ‘stedelijk vertier’ te vinden.

De Lessepbuurt is gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw voor de arbeiders van de fabrieken Werkspoor en Demka. Demka was voor een belangrijk deel van de 20e eeuw de grootste werkgever van Utrecht en omgeving!
4. Oudwijk-Zuid (Zonstraat)
Particulieren bouwen eind 19e eeuw de wijk Oudwijk-Zuid, tussen de Binnenstad en het het Wilhelminapark. Deze mooie arbeiderswoninkjes waren vroeger lang niet zo populair als nu. In de jaren ‘70, ‘80 en ‘90 was Oudwijk een vervallen, beruchte buurt. De prijs van een arbeiderswoning was dan ook nog geen 10.000,- gulden voor een arbeiderswoning! De recessie van de jaren ‘90 was zo heftig, dat grote delen van de Oudwijkerdwasstraat en de Absterdijk werden dichtgetimmerd.
Vandaag de dag is Oudwijk erg populair en de huisjes zijn peperduur. De prijs per m2 is gemiddeld 5.500 euro. Op dit moment staan er in de Zonstraat 2 huizen te koop, de vraagprijs van het eerste is 365.000 euro voor 65 m2, van het tweede 425.000 voor 78 m2.

5. Sterrenwijk/Abstede (Minstraat)
Elke Utrechter kent het mooie volksbuurtje Sterrenwijk! De wijk had vroeger een slechte reputatie. Er was veel werkloosheid en criminaliteit. Tegenwoordig is de wijk aan het veryuppen, maar het volkse gevoel blijft. Er heerst nog steeds een groot ‘ons kent ons -gevoel. Ook denken veel mensen bij Sterrenwijk aan voetbal. Er wonen veel gepassioneerde FC Utrecht-fans en oud-voetballer Gerald Vanenburg komt hier vandaan.


Wil je naast deze arbeiderswijken in Utrecht meer weten over de geschiedenis van Utrecht?
Lees onze andere blogs over de geschiedenis van Utrecht:
0 reacties