Moeders op een voetstuk: moeder-kindbeelden in Utrecht

door | mei 9, 2020 | Lisa's Utrecht tips

Verdient jouw moeder ook een standbeeld? Speciaal voor vandaag een aantal – vaak bijna vergeten – Utrechtse moeder-kind-beelden op een rij. Leuk om eens met je moeder langs (een aantal van) deze kunstwerken te fietsen of te wandelen! 

Moeder en kind – Gasperilaan

Moeder-kindbeelden in Utrecht - Gasperilaan

In Kanaleneiland Noord staat sinds 1964 dit beeld van Gerrit Bolhuis. Een mooi beeld, nu helaas verwaarloosd en vol graffiti…

Moeder met kind en bok – Elandplein, bokkenbuurt

Moeder-kind beeld - Elandplein

Op een verscholen pleintje in de volksbuurt Bokkenbuurt vind je dit toepasselijke beeld van een moeder, kind en bok. Het is gemaakt door Frank Letterie en in 1981 op het Elandplein in Hoograven geplaatst, voor Buurthuis ‘t Bokkie.

Gezin – Agnietenstraat/Nieuwegracht

Moeder-kind beeld - Agnietenstraat / Nieuwegracht

Het is even zoeken naar dit beeld, dat in het park Servaasbolwerk/Sonnenborgh staat, op de hoek van de Agnietenstraat en de Nieuwegracht. Het staat tussen het hoge gras en waarschijnlijk loop je er zo voorbij. Niet doen, het is namelijk erg mooi! Volgens de kunstenaar Joop Hekman benadrukt het beeld het speelse karakter en de intimiteit van het gezin.

Moeder-kind lantaarnconsoles – Kromme Nieuwegracht

Misschien heb je ze nooit gezien: lantaarnconsoles. Ze zitten verstopt onderaan de straatlantaarns aan de Utrechtse grachten. In heel Utrecht zijn er maar liefst 330! Aan de Kromme Nieuwegracht vind je een aantal mooie exemplaren met moeders en kinderen. Je moet wel even je best doen om ze te kunnen zien: loop de bruggetjes naar de huizen op om onder de lantaarns te kunnen kijken. En ga kijken bij daglicht! 

Moeder-kind beeld - Hoop Console
Hoop – Kromme Nieuwegracht 40 (bron: Wikipedia)

Deze moeder plant samen met haar kind een boom, die de hoop symboliseert. 

Liefde – Kromme Nieuwegracht 46 (bron: Wikipedia)

Een console waar de liefde vanaf spat! Een vader en moeder met een baby, die 3 vogels loslaat uit een kooi (symbool voor liefde).

Wijsheid – Kromme Nieuwegracht 48

Op de console wijsheid zie je een moeder die haar 2 kinderen voorleest bij een brandende fakkel.

Rechtvaardigheid – Kromme Nieuwegracht 50a 

Deze moeder lost de ruzie tussen haar kinderen om een doek slim op: ze knipt de doek doormidden. Rechtvaardig!

Moed – Kromme Nieuwegracht 54 (bron: Wikipedia)

Ter hoogte van de Kromme Nieuwegracht 54 vind je een moedige moeder: ze probeert haar kind te beschermen tegen de aanval van een enorme slang.

Twee handen: het zwangere paar – Prins Bernhardlaan/De Lessepstraat 

‘We zijn zwanger!’ Dit paar heeft samen een dikke zwangere buik, waarop de vrouw haar rechterhand en de man zijn linkerhand laat rusten.

Moeder-kind beelden – Burgemeester Norbruislaan 17

Op het terrein van restaurant De Parel van Zuilen nog een pareltje: het beeld Moeder en Kind van Nic Jonk. 

Wil je meer Utrecht-tips lezen?

Gerelateerde berichten

Een sportief dagje uit in Utrecht

Een sportief dagje uit in Utrecht

Wil je Utrecht op een actieve manier ontdekken? In deze blog deel ik graag een sportief dagje uit in Utrecht. Samen met mijn familie genoot ik laatst zelf van deze actieve dag, waarbij we Utrecht hebben ontdekt vanaf grote hoogte én vanaf het water in de...

De leukste plekjes in Overvecht

De leukste plekjes in Overvecht

Utrecht heeft veel moois te bieden. Ook de wijk Overvecht! Een wijk die niet altijd de beste reputatie heeft gehad, maar zeker de moeite waard is om te bezoeken. Wij zijn op zoek gegaan naar de mooiste gebouwen, natuur en uitzichten. Lees snel verder en ontdek de...

Wist jij dit al van de Domtoren? 10 bijzondere weetjes

Wist jij dit al van de Domtoren? 10 bijzondere weetjes

Het is misschien wel het bekendste bouwwerk van Utrecht: de Domtoren. Je ziet hem vanuit vele hoeken in ons stadsie staan schitteren. Maar wist jij dit al van deze vriendelijke reus? 1. Hoogste gebouw van Utrecht Wist je dat de Domtoren met 112,32 meter de hoogste...

4 Reacties

 1. Anke van Tijen

  Bijzonder de beelden over moeder en kind. Met name de beelden als lantaarnconsoles. Is me nooit opgevallen. Zijn er diverse onderwerpen? Interessant om er in de toekomst meer over te lezen.
  Succes met jullie mooi vormgegeven en afwisselende site.

  Antwoord
  • Lisa Schonenberg

   Bedankt Anke! Er zijn inderdaad een heleboel verschillende lantaarnconsoles in Utrecht, wel 300. Sommige kun je goed zien als je met een bootje over de grachten vaart! Wie weet wijden we er later nog eens een blog aan 🙂 Groeten Lisa & Lisa

   Antwoord
  • Lisa Kippers

   Hi Marjolijn, bedankt! Wat leuk om te horen. We gaan binnenkort nieuwe wandelingen toevoegen. Er is genoeg te zien in Utrecht 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.