De leukste plekjes in Overvecht

door | jan 21, 2021 | Lisa's Utrecht tips

Utrecht heeft veel moois te bieden. Ook de wijk Overvecht! Een wijk die niet altijd de beste reputatie heeft gehad, maar zeker de moeite waard is om te bezoeken. Wij zijn op zoek gegaan naar de mooiste gebouwen, natuur en uitzichten. Lees snel verder en ontdek de leukste plekjes in Overvecht.

Ontstaan van Overvecht

Wist je dat waar nu de wijk Overvecht ligt zo’n 60 jaar geleden alleen weiland was? Op 30 maart 1961 gaf toenmalig burgemeester van Utrecht De Ranitz het officiële startschot voor de bouw van de wijk. Nog geen 10 jaar later waren de wijken Overvecht-Noord en Overvecht-Zuid geboren. 

Sinds begin 2000 heeft de wijk te maken met toenemende achterstand. Maar de gemeente, corporaties, ondernemers en bewoners werken samen aan verbeteringen van de wijk via Echt Overvecht. Ga mee op ontdekking naar de pareltjes in deze krachtwijk! 

Genieten langs de Vecht

De westelijke rand van de wijk Overvecht loopt langs de rivier de Vecht. Dit is een prachtige plek voor een wandeling of om een stukje te fietsen. Onder hardlopers staat deze route bekend als de ‘hoerenloper’, omdat er vroeger langs het zandpad in het water veel bordeelboten lagen. 

Vecht Utrecht

Wandel of fiets je de stad uit, dan ben je al snel midden in de natuur en kun je genieten van een prachtig bebost gebied. Vervolg je de Vecht verder noordelijk? Dan kom je uiteindelijk uit bij Slot Zuylen, lees er meer over in onze blog

Watertoren aan de Neckardreef

In het Park de Watertoren vind je een van de 5 prachtige watertorens van Utrecht. Deze imposante watertoren is de grootste van Utrecht met 48,6 meter! Het park zelf is ook mooi. Het is bijna 12 hectare groot en beschikt over een fietscrossbaan, Cruyff Court (voetbalveld) en een Krajicek playground (tennisbaan). In de zomer is er ook volop gelegenheid om te zwemmen. 

Watertoren Neckardreef, Overvecht

Voedseltuin Overvecht

Midden in Park de Gagel kun je bij de Voedseltuin Overvecht je eigen groente verbouwen, mensen ontmoeten en leren over de natuur. Het is in 2015 opgericht en de groenten die worden verbouwd, worden verkocht aan buurtbewoners, cateraars en kookgroepen in de wijk. 

Street art – De Strakke Hand 

Aan de Brailledreef zie je van een afstand al het prachtige kunstwerk van De Strakke Hand. Deze enorme muurschildering staat op de zijgevel van een hoge flat van 11 verdiepingen. Het is een reproductie van De Fluitenspeler van Abraham Bloemaert. 

De leukste plekjes in Overvecht - street art De Strakke Hand
De leukste plekjes in Overvecht – street art De Strakke Hand

Forten langs Overvecht

Aan de rand van Overvecht liggen 3 forten die deel uitmaken van de Hollandse Waterlinie: Fort de Gagel, Fort aan de Klop en Fort Blauwkapel. Mijn persoonlijke favoriet is Fort aan de Klop, waar je – buiten Corona-tijd – kan genieten van heerlijk eten en drinken op een groen eilandje. Het is een ware oase van rust in de stad.  

Fort aan de Klop
Fort aan de Klop

De natuur in bij het Gagelbos

Het Gagelbos is een wonderschoon natuurgebied: een open polderlandschap, zo ver als je kan kijken. Het Gagelbos heeft voor ieder wat wils; ruige natuur, gemakkelijke wandelpaden, een speelbos voor kinderen, een skatepark en een fietscrossbaan, een groot losloopgebied voor honden en uitgestrekte natuur.

Gagelbos - Uitzicht over Water + Wookie

Street Art geïnspireerd op De Stijl 

Bij het grootste verkeerskruispunt in Overvecht, waar de Einsteindreef en de Carnegiedreef elkaar ontmoeten, zie je het enorme kunstwerk van Johan Moorman. Tegenover de ingang van de moskee hangt een schilderij van 90m2 geïnspireerd op De Stijl, de kunststroming die meer dan honderd jaar bestaat. Volgens de kunstenaar is het een reflectie op de omgeving en kunstenaars als Mondriaan en Rietveld. Anderen zien er een moskee in! Wat zie jij? 

Meer Utrecht tips lezen?

Gerelateerde berichten

Een sportief dagje uit in Utrecht

Een sportief dagje uit in Utrecht

Wil je Utrecht op een actieve manier ontdekken? In deze blog deel ik graag een sportief dagje uit in Utrecht. Samen met mijn familie genoot ik laatst zelf van deze actieve dag, waarbij we Utrecht hebben ontdekt vanaf grote hoogte én vanaf het water in de...

Wist jij dit al van de Domtoren? 10 bijzondere weetjes

Wist jij dit al van de Domtoren? 10 bijzondere weetjes

Het is misschien wel het bekendste bouwwerk van Utrecht: de Domtoren. Je ziet hem vanuit vele hoeken in ons stadsie staan schitteren. Maar wist jij dit al van deze vriendelijke reus? 1. Hoogste gebouw van Utrecht Wist je dat de Domtoren met 112,32 meter de hoogste...

De beste boeken over de geschiedenis van Utrecht

De beste boeken over de geschiedenis van Utrecht

Geschiedenis saai? Welnee! Deze 5 boeken over de geschiedenis van Utrecht zijn het bewijs. Want ons stadsie heeft vele mooie, bijzondere en soms ook gruwelijke verhalen te vertellen! Geweld en misdaad Wel eens gehoord van de Utrechtse Seksbaron of Oude Nol? Dit zijn...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.