Een sportief dagje uit in Utrecht

door | okt 1, 2021 | Lisa's Utrecht tips

Wil je Utrecht op een actieve manier ontdekken? In deze blog deel ik graag een sportief dagje uit in Utrecht. Samen met mijn familie genoot ik laatst zelf van deze actieve dag, waarbij we Utrecht hebben ontdekt vanaf grote hoogte én vanaf het water in de grachten. 

Kanovaren over de grachten van Utrecht

Onze sportieve dag begon om 11.00 uur bij Kanoverhuur Utrecht aan de Oudegracht. Hier hebben we kano’s gehuurd om lekker mee het water op te gaan. We kregen uitleg over de kano’s en over de verschillende routes. Wij besloten om het rondje Oudegracht en Nieuwegracht te doen. Dit is met de kano in circa 1 uur te varen. In de ochtend is het vaak nog niet zo druk op het water, zodat je ook op de Oudegracht en de Stadsbuitengracht de ruimte hebt om rustig te kanoën en te genieten van het uitzicht. 

[route maken]

Vanuit Kanoverhuur Utrecht volg je de Oudegracht verder naar het zuiden richting de Bijlhouwersbrug (vlakbij Ledig Erf). Je slaat linksaf de Stadsbuitengracht op en vervolgt je route tot je aan de linkerkant de Nieuwegracht in kan kanoën. De Nieuwegracht is vrij van gemotoriseerde vaartuigen en daardoor een heel rustig en ontspannen stukje om te varen. Vanaf het water heb je fantastisch uitzicht over de oude grachtenpanden en pittoreske bruggetjes. 

Sportief dagje uit in Utrecht
Kanoën over de Nieuwegracht

Aan het einde van de Nieuwegracht sla je weer linksaf en kano je over de noordkant van de Stadsbuitengracht. Hier is voldoende ruimte om even een pauze te nemen en lekker te dobberen op het water. Als je onder de Weerdbrug door bent gevaren, kun je weer linksaf slaan om de Oudegracht op te gaan. Tegen de tijd dat wij hier kwamen was het al een stukje drukker met rondvaartboten en plezierboten. Vanuit het water heb je prachtig uitzicht over de terrasjes aan de Oudegracht. 

Lunchen bij de Rum Club

Nadat we de kano’s hadden ingeleverd en betaald, zijn we naar de Rum Club gelopen om gezellig te lunchen. De Rum Club heeft een heerlijk, zonnig terras aan het water. Op het menu stond voor ieder wat wils, van tropical smoothie bowls en vegan Poke Bowls Corn tempura tot sandwiches met pulled pork en burgers. De bediening was erg vriendelijk en het eten om je vingers bij af te likken. 

Sportief dagje uit in Utrecht
Sportief dagje uit in Utrecht – Uitzicht over de Oudegracht

Domtoren beklimmen

Na onze lunch zijn we naar de Domtoren gelopen. Het is misschien wel het bekendste bouwwerk van Utrecht. We hadden online tickets besteld voor het beklimmen van de Domtoren en konden de tickets ophalen bij het VVV-kantoor. Ook konden we hier onze jassen en tassen achterlaten in een kluisje. 

Na even buiten te wachten, werden we opgehaald door een vriendelijke vrouw die onze gids van de dag was. De oude Domtoren is 112 meter hoog en staat momenteel al een poosje in de steigers. Toch is een bezoekje aan de Domtoren zeker de moeite waard. Dankzij de steigers kun je de Domtoren hoger beklimmen dan ooit! 

In totaal bestaat de tocht uit 465 traptreden. Gelukkig sta je tijdens de tocht in verschillende ruimtes even stil en krijg je uitleg over de historie. Wij vonden vooral de monumentale klokken erg indrukwekkend om te zien. Eenmaal boven wordt de flinke klim beloond met een spectaculair uitzicht!

Sportief dagje uit in Utrecht - Uitzicht vanaf de Domtoren
Uitzicht vanaf de Domtoren

Geen zin om te klimmen? Dan kun je zolang de steigers er staan gebruikmaken van de lift naar boven. Ook handig voor mensen die iets slechter te been zijn. Zo kun je alsnog genieten van het uitzicht.

Wil je na het beklimmen van de Domtoren nog meer weten over deze vriendelijke reus? Lees dan onze blog 10 bijzondere weetjes over de Domtoren

Terrasje pakken op het Domplein

Na deze mooie klimtocht waren wij wel toe aan een borreltje. We ploften neer op het terras van restaurant Loof op het Domplein. Met een drankje en wat borrelhapjes hebben we nagepraat over een leuke, sportieve dag in Utrecht. 

Wandelen langs de hofjes

Wij waren flink moe, maar mocht je nog energie en tijd over hebben, dan kun je deze dag afsluiten met een rustige wandeling langs de verborgen hofjes van Utrecht. De hofjes zijn een oase van rust midden in de stad. De wandeling start op het Domplein en duurt zo’n 1 tot 1,5 uur. Je komt langs stille binnentuinen, pittoreske hofjes en verborgen steegjes. 

Verborgen hofjes in Utrecht: Andreashof

Andere sportieve uitjes in Utrecht? 

Wil je ook een sportief dagje uit in Utrecht? Kun je net als ons geen genoeg krijgen van Utrecht? En heb je zin om op een actieve manier de stad te verkennen? Bekijk dan onze fiets- en wandelroutes in Utrecht.

Gerelateerde berichten

De leukste plekjes in Overvecht

De leukste plekjes in Overvecht

Utrecht heeft veel moois te bieden. Ook de wijk Overvecht! Een wijk die niet altijd de beste reputatie heeft gehad, maar zeker de moeite waard is om te bezoeken. Wij zijn op zoek gegaan naar de mooiste gebouwen, natuur en uitzichten. Lees snel verder en ontdek de...

Wist jij dit al van de Domtoren? 10 bijzondere weetjes

Wist jij dit al van de Domtoren? 10 bijzondere weetjes

Het is misschien wel het bekendste bouwwerk van Utrecht: de Domtoren. Je ziet hem vanuit vele hoeken in ons stadsie staan schitteren. Maar wist jij dit al van deze vriendelijke reus? 1. Hoogste gebouw van Utrecht Wist je dat de Domtoren met 112,32 meter de hoogste...

De beste boeken over de geschiedenis van Utrecht

De beste boeken over de geschiedenis van Utrecht

Geschiedenis saai? Welnee! Deze 5 boeken over de geschiedenis van Utrecht zijn het bewijs. Want ons stadsie heeft vele mooie, bijzondere en soms ook gruwelijke verhalen te vertellen! Geweld en misdaad Wel eens gehoord van de Utrechtse Seksbaron of Oude Nol? Dit zijn...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.