Wat gebeurt er met de watertoren aan de Amsterdamsestraatweg? 

door | apr 10, 2020 | Geschiedenis Utrecht

Sinds enkele weken staat de watertoren aan de Amsterdamsestraatweg in de 2e Daalsebuurt in de steigers. Ik woon om de hoek in de Bloemenbuurt en de toren is al sinds mijn verhuizing naar Utrecht in 2019 het mooiste en makkelijkste herkenningspunt op mijn weg naar huis. Reden om op onderzoek uit te gaan: wat gaat er precies gebeuren met dit mooie historische bouwwerk?

Drukte bij de watertoren

De eerste keer dat ik vanuit de stad terug naar huis fietste en de buurt nog niet zo goed kende, was ik blij om de watertoren te zien. Mijn nieuwe huis was niet ver meer! Inmiddels woon ik alweer een jaar in Utrecht. Sinds een aantal weken hoor ik de bouwvakkers in de verte schreeuwen en grappen maken als ik mijn hond Wookie uitlaat. Telkens als ik langs de toren kom zie ik de steigers klimmen, inmiddels hebben ze het dak van de toren bereikt. 

Watertoren in de steigers - Amsterdamsestraatweg
Watertoren aan de Amsterdamsestraatweg in de steigers.

Van vervallen kraakpand…. 

De watertoren is omstreeks 1917 gebouwd en heeft een waterreservoir van wel 1000 m3! Sinds de jaren ‘70 en ‘80 hebben veel watertorens hun functie verloren en raakten daardoor in verval. Ondanks dat de watertoren in 2001 is aangewezen als rijksmonument, is het gebouw tot wel 5 keer gekraakt en raakte het verder in verval.

Watertoren Amsterdamsestraatweg - vroeger
Watertoren ‘hoe het was’ (bron: watertoren.nu)

…naar populaire hotspot? 

Het 43,5 meter hoge gebouw wordt in ere hersteld door een particulier die zelf bovenin de watertoren gaat wonen (hoe tof?!). Op de 1e, 2e en 3e verdieping worden 3 woningen gebouwd. Daarnaast komt er op de begane grond een horecagelegenheid waar je kan lunchen of dineren. Ik ben heel benieuwd of de watertoren aan de Amsterdamsestraatweg net zo populair wordt als die in Heuveloord met restaurant Urban Kitchen! 

Ik kan niet wachten!

De website watertoren.nu geeft een leuke impressie van hoe de watertoren eruit gaat zien als die af is. Ik kan in elk geval niet wachten tot de renovatie klaar is en ik weer kan genieten van dit mooie gebouw.

Ontdek meer opvallende Utrecht-tips:

Gerelateerde berichten

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Sinds 12 september 2020 is de Singel weer rond. De hoogste tijd om een wandeling te maken langs het water. Ontdek met deze wandeling van 5 kilometer de meest bijzondere plekjes en prachtige natuur van de binnenstad. En voor wie niet in Utrecht woont: de route start en...

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Sinds ik mijn kleine viervoeter in huis heb, kom ik op andere plekken in en om de stad. Ik leer de stad hierdoor op een nieuwe manier kennen, want ik ga vaker de natuur in of maak een wandeling door het park. Utrecht heeft veel mooie plekken om met je hond te...

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

Wij van Opvallend Utrecht bloggen onder andere over mooie wandel- en fietsroutes die we zelf samenstellen. Dit keer willen we graag bestaande wandelingen met je delen, omdat ze opvallend leuk zijn! Lees verder en ontdek 3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht stad....

4 Reacties

 1. C.W.M. Hazelzet-van der Linden

  Hoe staat het momenteel, 10 maart 2021, met de plannen voor de watertoren?

  Antwoord
  • Lisa Kippers

   Bedankt voor je reactie! Op het moment wordt er nog steeds flink verbouwd aan de watertoren. Hij staat nog steeds in de steigers en er zijn dagelijks bouwvakkers bezig. We weten niet wat de plannen nu zijn en hoe lang de verbouwing gaat duren. Zodra ik meer weet zullen we een nieuwe blog schrijven. Groetjes, Lisa

   Antwoord
 2. Koen

  Wordt de toren nu verbouwd of gerenoveerd?

  Antwoord
  • Lisa Kippers

   Hi Koen,

   Ja, de toren wordt op dit moment verbouwd/gerenoveerd. Hij staat al bijna een jaar in de steigers.

   Groetjes,
   Lisa

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.