Watertorens in Utrecht zijn hot! Velen krijgen een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld als hip restaurant of prachtig appartement met uitzicht. Wat is het verhaal achter de 5 watertorens van Utrecht?
Een van de eerste dingen die mij opviel aan Utrecht was de watertoren Heuveloord. Ik woonde toen nog in Amsterdam en kwam er steeds langs als ik van Utrecht Centraal naar mijn vorige werkgever Solidaridad fietste. Toen ik in Utrecht ging wonen was de watertoren aan de Amsterdamsestraatweg mijn eerste echte herkenningspunt. Hoe meer ik in de stad kwam, hoe groter mijn fascinatie groeide voor deze mooie gebouwen. Wat is hun verhaal en waarvoor worden ze nu gebruikt?
1. Lauwerhof

Slechts een paar minuten lopen vanaf het centrum staat de watertoren Lauwerhof in de prachtige Breedstaartbuurt. De toren is eind 19e eeuw gebouwd en heeft een inhoud van 1500 m3, daarmee is het de grootste van Nederland. Tot 2010 was het nog de vestiging van het Waterleidingmuseum, maar nu kun je er wonen of werken!
2. Heuveloord

Misschien wel de bekendste van de verschillende watertorens in Utrecht. Mede dankzij het succesvolle restaurant WT Urban Kitchen.
3. De Inktpot
De kleinste watertoren van Utrecht! En de minst opvallende. Deze watertoren zit namelijk verstopt in het hoofdkantoor van ProRail aan het Moreelsepark. De capaciteit van deze watertoren is slechts 27 m3. Als je omhoog kijkt, zie je een UFO staan boven op het bouw. Gemaakt door kunstenaar Marc Ruygrok.

Wist je dat er in de Inktpot een grote kolonie beschermde vleermuizen (!) verblijft?
4. Amsterdamsestraatweg

Slechts een paar straten weg van mijn huis staat de watertoren aan de Amsterdamsestraatweg. Helaas heb ik hier geen mooie foto van kunnen maken, want op het moment staat hij in de steigers. Maar het goede nieuws is dat er binnenkort woningen en een horecagelegenheid in komen.
5. Neckardreef

Last but not least, Neckardreef, de hoogste van alle watertorens in Utrecht met 48,6 meter! Voor deze bijzondere achtzijdige watertoren moet je wel een eindje fietsen vanuit het centrum. Hij staat namelijk in Park de Watertoren in de wijk Overvecht. In 2018 verkocht Vitens de toren aan een particulier, die nu een herbestemming probeert te regelen voor de locatie. Maar wat er precies mee gaat gebeuren is nog onbekend.
De watertorens per fiets spotten?
Het is erg leuk om de watertorens zelf een keer te gaan spotten! Ik heb een fietsroute samengesteld. Zo leer je Utrecht een beetje beter kennen en kun je genieten van een paar bijzondere historische bouwwerken!
0 reacties