5x watertorens in Utrecht

door | apr 13, 2020 | Lisa's Utrecht tips

Watertorens in Utrecht zijn hot! Velen krijgen een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld als hip restaurant of prachtig appartement met uitzicht. Wat is het verhaal achter de 5 watertorens van Utrecht? 

Een van de eerste dingen die mij opviel aan Utrecht was de watertoren Heuveloord. Ik woonde toen nog in Amsterdam en kwam er steeds langs als ik van Utrecht Centraal naar mijn vorige werkgever Solidaridad fietste. Toen ik in Utrecht ging wonen was de watertoren aan de Amsterdamsestraatweg mijn eerste echte herkenningspunt. Hoe meer ik in de stad kwam, hoe groter mijn fascinatie groeide voor deze mooie gebouwen. Wat is hun verhaal en waarvoor worden ze nu gebruikt?

1. Lauwerhof

Watertoren Lauwerhof
Watertoren Lauwerhof

Slechts een paar minuten lopen vanaf het centrum staat de watertoren Lauwerhof in de prachtige Breedstaartbuurt. De toren is eind 19e eeuw gebouwd en heeft een inhoud van 1500 m3, daarmee is het de grootste van Nederland. Tot 2010 was het nog de vestiging van het Waterleidingmuseum, maar nu kun je er wonen of werken!

2. Heuveloord

Watertoren Heuveloord

Misschien wel de bekendste van de verschillende watertorens in Utrecht. Mede dankzij het succesvolle restaurant WT Urban Kitchen

3. De Inktpot

De kleinste watertoren van Utrecht! En de minst opvallende. Deze watertoren zit namelijk verstopt in het hoofdkantoor van ProRail aan het Moreelsepark. De capaciteit van deze watertoren is slechts 27 m3. Als je omhoog kijkt, zie je een UFO staan boven op het bouw. Gemaakt door kunstenaar Marc Ruygrok.

Watertoren in de Inktpot

Wist je dat er in de Inktpot een grote kolonie beschermde vleermuizen (!) verblijft?

4. Amsterdamsestraatweg

Watertoren Amsterdamsestraatweg

Slechts een paar straten weg van mijn huis staat de watertoren aan de Amsterdamsestraatweg. Helaas heb ik hier geen mooie foto van kunnen maken, want op het moment staat hij in de steigers. Maar het goede nieuws is dat er binnenkort woningen en een horecagelegenheid in komen. 

5. Neckardreef

Watertoren Neckardreef

Last but not least, Neckardreef, de hoogste van alle watertorens in Utrecht met 48,6 meter! Voor deze bijzondere achtzijdige watertoren moet je wel een eindje fietsen vanuit het centrum. Hij staat namelijk in Park de Watertoren in de wijk Overvecht. In 2018 verkocht Vitens de toren aan een particulier, die nu  een herbestemming probeert te regelen voor de locatie. Maar wat er precies mee gaat gebeuren is nog onbekend. 

De watertorens per fiets spotten?

Het is erg leuk om de watertorens zelf een keer te gaan spotten! Ik heb een fietsroute samengesteld. Zo leer je Utrecht een beetje beter kennen en kun je genieten  van een paar bijzondere historische bouwwerken!

Naast deze watertorens hebben we nog meer leuke Utrecht-tips:

Gerelateerde berichten

Een sportief dagje uit in Utrecht

Een sportief dagje uit in Utrecht

Wil je Utrecht op een actieve manier ontdekken? In deze blog deel ik graag een sportief dagje uit in Utrecht. Samen met mijn familie genoot ik laatst zelf van deze actieve dag, waarbij we Utrecht hebben ontdekt vanaf grote hoogte én vanaf het water in de...

De leukste plekjes in Overvecht

De leukste plekjes in Overvecht

Utrecht heeft veel moois te bieden. Ook de wijk Overvecht! Een wijk die niet altijd de beste reputatie heeft gehad, maar zeker de moeite waard is om te bezoeken. Wij zijn op zoek gegaan naar de mooiste gebouwen, natuur en uitzichten. Lees snel verder en ontdek de...

Wist jij dit al van de Domtoren? 10 bijzondere weetjes

Wist jij dit al van de Domtoren? 10 bijzondere weetjes

Het is misschien wel het bekendste bouwwerk van Utrecht: de Domtoren. Je ziet hem vanuit vele hoeken in ons stadsie staan schitteren. Maar wist jij dit al van deze vriendelijke reus? 1. Hoogste gebouw van Utrecht Wist je dat de Domtoren met 112,32 meter de hoogste...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.