Ontdek de Tweede Daalsedijk: historie, industrie & street art

door | mei 20, 2020 | Wandelen Utrecht

Bijna dagelijks loop ik met mijn hond langs de Tweede Daalsedijk. Vanaf mijn huis is het een paar minuten lopen en ik vind het altijd een hele mooie wandeling. De industriële gebouwen, de mooie arbeidershuisjes en de prachtige street art. Ik raak er niet op uitgekeken! Ik neem je mee op ontdekking door deze mooie buurt.

Rijke geschiedenis

De Tweede Daalsedijk is de oudste weg tussen Amsterdam en Utrecht. De verbindingsweg werd al in 1200 aangelegd en was lang de belangrijkste weg naar Amsterdam. Pas sinds 1812, toen Napoleon de Amsterdamsestraatweg liet aanleggen, werd de Tweede Daalsedijk minder belangrijk. Rond 1860 vestigden verschillende spoorwegmaatschappijen zich hier en werden ook de rijtjeshuizen voor arbeiders gebouwd. Vroeger woonde het personeel van de NS in deze prachtige huisjes.

Street art: Utrechtse treinen

In 1943 reed de eerste trein tussen Amsterdam en Utrecht. Dit markeerde het begin van Utrecht als spoorwegstad en spoorknooppunt van Nederland. Het gebied rondom de Tweede Daalsedijk staat bekend als Werkspoor, want je vindt er verschillende spoorwerkplaatsen van de NS. Ook bevindt het Centraal Bureau Gevonden Voorwerpen van de NS zich hier. De Verfdokter maakte daarom een aantal prachtige muurschilderingen van Utrechtse Treinen.

Tweede Daalsedijk: Graffiti van de Verfdokter
Tweede Daalsedijk: Graffiti van de Verfdokter
Tweede Daalsedijk: Graffiti van de Verfdokter

Toekomstmuziek: Wisselspoor

Van studio’s tot herenhuizen; momenteel wordt er aan de Tweede Daalsedijk druk gewerkt aan de nieuwe autoluwe woon-werk buurt ‘Wisselspoor’. Door het vertrek van de vroegere NS-bedrijven zijn veel hallen en werkplaatsen leeg komen te staan. De charme van dit industriële gebied blijft gelukkig behouden: oude hallen, wissels en sporen blijven deel uitmaken van  deze nieuwe buurt.

Tweede Daalsedijk: Wisselspoor in de maak
Wisselspoor in de maak

Ping-pong en Jeu de Boules.

Rond het zuidelijke stuk van de Tweede Daalsedijk, vanaf de concordiastraat staan verschillende industriële gebouwen waar nu ondernemers en culturele organisaties zitten. In een van de voormalige werkspoorplaatsen zit nu de gezellige Ping Pong Club. Leuk om met vrienden een potje ‘rond de tafel’ te doen. Geen zin in ping-pong? Pak dan een van de vele bordspellen of doe buiten een potje jeu de boules. Het is een fantastische locatie met een groot stuk braakliggend grond eromheen. We nemen hier vaak de hond mee naartoe om met de bal te spelen. Of gaan zelf voor een biertje en een potje Jenga.

Avondwandeling bij de Ping Pong Club
Avondwandeling bij de Ping Pong Club

Ontdek de Tweede Daalsedijk zelf!

Bekijk andere leuke wandel- en fietsroutes in Utrecht!

Gerelateerde berichten

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Sinds 12 september 2020 is de Singel weer rond. De hoogste tijd om een wandeling te maken langs het water. Ontdek met deze wandeling van 5 kilometer de meest bijzondere plekjes en prachtige natuur van de binnenstad. En voor wie niet in Utrecht woont: de route start en...

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Sinds ik mijn kleine viervoeter in huis heb, kom ik op andere plekken in en om de stad. Ik leer de stad hierdoor op een nieuwe manier kennen, want ik ga vaker de natuur in of maak een wandeling door het park. Utrecht heeft veel mooie plekken om met je hond te...

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

Wij van Opvallend Utrecht bloggen onder andere over mooie wandel- en fietsroutes die we zelf samenstellen. Dit keer willen we graag bestaande wandelingen met je delen, omdat ze opvallend leuk zijn! Lees verder en ontdek 3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht stad....

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.