Wandeling Utrecht: Rondje Halve Maan en Oog in Al

door | apr 30, 2020 | Wandelen Utrecht

De wijken Halve Maan en Oog in Al liggen gezellig lepeltje-lepeltje tegen elkaar aan: Halve Maan als – je raadt het al – een halve maan om Oog in Al heen. De 2 wijken worden links en rechts omgeven door het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwedekanaal. Er is een mooie, groene wandeling door beide wijken, geheel langs het water. Ook een fijn rondje voor hardlopers!

Duur wandeling Utrecht rondje Halve Maan en Oog in Al met tussenstops: 45-60 minuten
Aantal kilometer: 3
Aansluitende wandeling: Wandeling park Oog in Al: 6 bijzondere plekken

Over de Richard Wagnerlaan

Je kunt voorafgaand aan deze wandeling de wandeling park Oog in Al doen. Dan start je bij restaurant Buurten in de Fabriek. Anders start je de wandeling bij de Mozartbrug in Oog in Al, op de hoek van de Mozartlaan en de Richard Wagnerlaan. Je loopt daar het grindpad op, links naast de Richard Wagnerlaan. Dit is een mooi stukje langs water en woonboten. 

De Richard Wagnerlaan
De Richard Wagnerlaan

Buitenplaats Rhijnlust

Na een tijdje zie je rechts een prachtig wit landhuis. Dit is de historische buitenplaats Rhijnlust (1780), 1 van de meer dan 40 historische buitenplaatsen die ooit binnen de huidige gemeentegrens, maar buiten de stadswallen van Utrecht zijn aangelegd. 

Buitenplaats Rhijnlust
Buitenplaats Rhijnlust

Prachtig groen

Je loopt door en komt bij de grote weg. Die steek je over en je gaat over het grindpad rechts naast het water rechtdoor. Dit is nog steeds de Richard Wagnerlaan, alleen gaat Oog in Al hier over in de wijk Halve Maan. Je loopt nu door een prachtig groen stukje, hier waan je je even in de vrije natuur. 

Langs het Amsterdam-Rijnkanaal

Door de bomen heen zie je het Amsterdam-Rijnkanaal, waar grote vrachtschepen varen. De weg gaat over in de Johan Wagenaarkade (rechts zie je een buste staan van deze componist). Je kunt dit hele stuk heerlijk langs het brede water wandelen of rennen, waarbij je de Dafne Schippersbrug passeert. Dit is een fietsbrug die in 2017 geopend werd en Oog in Al met Leidsche Rijn verbindt. De brug is vernoemd naar de Nederlandse hardloopster Dafne Schippers die in de wijk Oog in Al is opgegroeid.

Het Amsterdam-Rijnkanaal met in de verte de Dafne Schippersbrug
Het Amsterdam-Rijnkanaal met in de verte de Dafne Schippersbrug

Strand Oog in Al

Aan het einde van dit lange rechte stuk langs het water kom je bij de punt van het ‘Schiereiland’. Je kijkt uit op de Gele Brug en rechts zie je de fabriek van Douwe Egberts. Hier vind je Strand Oog in Al (Soia), een gezellig stadsstrand, waar je in de zomer fantastisch kunt zitten in het zand, op het gras of op het terras. Op dit moment is het restaurant dicht vanwege de Corona-crisis. Wil je er graag een keer heen en? Koop dan een cadeaubon van Soia, al vanaf €5,65. Zo kun je het restaurant nu steunen en als de deuren weer opengaan genieten van deze mooie plek.

Uitzicht vanaf de punt van het ‘schiereiland’ op de Gele Brug
Uitzicht vanaf de punt van het ‘schiereiland’ op de Gele Brug
Contact | Soia | Strand Oog in Al
Stadsstrand Soia in betere tijden (bron: www.soia.nl).

Langs het Merwedekanaal

Je loopt in een halve cirkel om Soia heen en komt op de Kanaalweg, met aan je linkerhand nu het Merwedekanaal. Aan je rechterhand kom je langs een woonwagenkamp. Verderop kom je rechts langs Stadstuin Kanaalweg, waar basisschoolleerlingen en buurtbewoners tuinieren. Een imker zorgt voor de bijen in de bijenstal. Als het hek open staat kun je deze tuin bezoeken. 

Stadstuin Kanaalweg
Stadstuin Kanaalweg
Stadstuin Kanaalweg - bron: twitter.com
Stadstuin Kanaalweg – bron: twitter.com

Einde wandeling Utrecht Halve Maan en Oog in Al

Je loopt de weg helemaal af, tot een weg je kruist, de Lessinglaan. Hier verlaat je de wijk Halve Maan en loop je Oog in Al weer in. Je steekt de weg over en gaat rechtdoor verder over de Kanaalweg. Je neemt niet de gewone straat, maar het paadje dat er links langs loopt, langs het water en de woonboten. Je loopt rechtdoor en ziet aan je linkerhand de mooie Muntsluis. De wandeling is nu bijna ten einde gekomen. Eindpunt is café Buurten in de Fabriek aan je rechterhand, een gezellig restaurant in een oude Fabriek. Hier kun je de wandeling afsluiten met een drankje (momenteel gesloten vanwege de Corona-crisis). 

De Muntsluis

Andere wandel- en fietsroutes in Utrecht bekijken?

Gerelateerde berichten

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Sinds 12 september 2020 is de Singel weer rond. De hoogste tijd om een wandeling te maken langs het water. Ontdek met deze wandeling van 5 kilometer de meest bijzondere plekjes en prachtige natuur van de binnenstad. En voor wie niet in Utrecht woont: de route start en...

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Sinds ik mijn kleine viervoeter in huis heb, kom ik op andere plekken in en om de stad. Ik leer de stad hierdoor op een nieuwe manier kennen, want ik ga vaker de natuur in of maak een wandeling door het park. Utrecht heeft veel mooie plekken om met je hond te...

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

Wij van Opvallend Utrecht bloggen onder andere over mooie wandel- en fietsroutes die we zelf samenstellen. Dit keer willen we graag bestaande wandelingen met je delen, omdat ze opvallend leuk zijn! Lees verder en ontdek 3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht stad....

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.