Wandeling park Oog in Al: 6 bijzondere plekken

door | apr 12, 2020 | Wandelen Utrecht

Ik woon aan het park Oog in Al en kijk vanaf mijn balkon over deze groene oase. De afgelopen jaren heb ik er heel wat rondgelopen, naar de hertjes gekeken, op een kleedje in de zon gelegen, koffie gedronken en gewerkt. Ik ben verslingerd geraakt aan dit kleine maar o zo fijne park. Waarom? Maak deze wandelroute met 6 tips en ontdek het zelf! 

Buitenplaats van de Dolle Jonker

Park Oog in Al is een gemeentelijk monument. Het werd in 1920 aangelegd, nu precies 100 jaar geleden. Daarvoor was het een buitenplaats, gesticht rond 1664 door Everard Meyster. Grappig feitje: Everard was een excentrieke jonkheer die de Dolle Jonker werd genoemd. Het appartementencomplex waar ik woon is naar hem vernoemd: Meysters Buiten. De naam Oog in Al is ook van hem afkomstig. Everard was groot voorstander van een geplande westelijke uitbreiding van de stad. Hij was zelfs zo enthousiast dat hij ook eigen uitbreidingsplannen maakte. De Dolle Jonker was blijkbaar ook enorm nieuwsgierig (controlfreak?), want hij kocht het landgoed aan de rand van de geplande stadsuitbreiding om de werkzaamheden goed in het oog te kunnen houden. Vandaar de naam Oog in Al. Uiteindelijk gingen de plannen nooit door. Everard overleed in 1679 en ligt begraven in de Dom.

Wandelroute door het park

  1. Suzanna

We beginnen de wandeling bij de meest linkse ingang van het park, aan de kant van restaurant Buurten in de Fabriek. Als eerste loop je langs Suzanna: een beeld gemaakt door de Vlaamse beeldhouwer Oscar Jespers. Het is een veel gefotografeerd beeld… vooral door de pose waarin ze staat, waardoor het een gewild object is voor vunzige foto’s.

  1. De theekoepel

We vervolgen onze weg en komen uit bij een breder grindpad. Dit steken we over en we vervolgen onze weg via een smaller paadje dat links aan de overkant start. We komen langs de theekoepel, die stamt uit de tijd van Everard Meyster. In de 17e eeuw stond er op deze theekoepel een beeldje van de nieuwsgierige Everard: een mannetje met een verrekijker dat tuurt in de richting van de stad. Deze idyllische plek kan nu afgehuurd worden voor een vergadering met 3 of 4 mensen.

  1. Landhuis in de Stad

We lopen verder en komen nu langs het restaurant Landhuis in de Stad, prachtig gelegen aan het water. Dit was de plek waar Everard Meyster in de 17e eeuw woonde. Nu kun je er heerlijk lunchen en dineren. Ook is het een fijne werkplek weet ik uit ervaring!

  1. Damherten

We gaan rechts langs het Landhuis weer terug naar het grotere grindpad en slaan linksaf. Aan je rechterhand zie je nu een groot hekwerk. Vanaf hier kun je de prachtige dierenweide goed overzien, waar een groot aantal damherten wonen. Heel bijzonder!

  1. Keramiekatelier

We steken het grindpad weer over en lopen rechtdoor over een open grindveld. Aan je linkerhand zie je weer het Landhuis, aan je rechterhand staat een klein, sprookjesachtig huisje met een rieten dak. Dit is een keramiekatelier waar je cursussen en workshops kunt volgen in boetseren en keramiek beschilderen.

  1. Wijn drinken

We lopen door tot het water en slaan rechtsaf. Nu kom je langs een van de mooiste huisjes van Utrecht, Park Oog in Al nummer 2. Wie wil hier niet wonen? De bewoner is eigenaar van de online wijnwinkel Wijn van Jaap en houdt regelmatig wijnproeverijen in de tuin. Heerlijke wijn drinken op een toplocatie, dat is een feestje! Houd de website in de gaten voor de volgende proeverijen.

Klaar met de wandeling park Oog in Al maar wil je nog verder wandelen?

We lopen het pad verder af en zo het park uit. Je kunt er nog voor kiezen om naar rechts te gaan en het park weer in te lopen, zodat je met een goed boek en een kleedje lekker van de zon kunt genieten of nog even met je kind in het speeltuintje kunt gaan spelen. Of je loopt de weg over en gaat verder met de waterroute door de wijken Oog in Al en Halve Maan

Hopelijk snel tot ziens in park Oog in Al 🙂

Ontdek onze andere favoriete wandelingen in Utrecht!

Gerelateerde berichten

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Sinds 12 september 2020 is de Singel weer rond. De hoogste tijd om een wandeling te maken langs het water. Ontdek met deze wandeling van 5 kilometer de meest bijzondere plekjes en prachtige natuur van de binnenstad. En voor wie niet in Utrecht woont: de route start en...

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Sinds ik mijn kleine viervoeter in huis heb, kom ik op andere plekken in en om de stad. Ik leer de stad hierdoor op een nieuwe manier kennen, want ik ga vaker de natuur in of maak een wandeling door het park. Utrecht heeft veel mooie plekken om met je hond te...

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

Wij van Opvallend Utrecht bloggen onder andere over mooie wandel- en fietsroutes die we zelf samenstellen. Dit keer willen we graag bestaande wandelingen met je delen, omdat ze opvallend leuk zijn! Lees verder en ontdek 3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht stad....

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.