Hoe komt de eeuwenoude Zadelstraat aan zijn naam?

door | sep 25, 2020 | Geschiedenis Utrecht

Als je in Utrecht woont, ben je vast bekend met de Zadelstraat, een van de oudste bestrate winkelstraten van Utrecht. Deze bruisende straat vol winkeltjes en restaurants is een prachtig stukje Utrecht met een fantastisch uitzicht op de Domtoren. Hoe komt de Zadelstraat eigenlijk aan zijn naam? Ontdek het hier!

De straat onder de burcht

Rond het jaar 50 na Christus was het gebied rondom het Domplein een Romeins fort, genaamd Traiectum. Op de plek van de Zadelstraat lag in die periode een Romeinse weg over de gracht richting dit fort. Vermoedelijk is de Zadelstraat de eerste stenen straat van het land, want al in 1165 werd deze beschreven als platea suburbana, ofwel: straat onder de burcht. Het Romeinse fort groeide in de vroege middeleeuwen uit tot de burcht Trecht.

Zadelstraat Utrecht
Bron het Utrechts Archief: de Zadelstraat rond 1900 met op de achtergrond de Domtoren [catalogusnummer: 2834]

Van Steenweg naar Zadelstraat

In 1196 heette de Zadelstraat via Lapidea, de Steenweg. En om het nog verwarrender te maken heette de huidige Steenweg vroeger de nieuwe Steenweg. Maar waar komt die naamswijziging dan vandaan?

Zadelstraat Utrecht
Zadelstraat Utrecht

Zadelmakers

Lange tijd werd gedacht dat de Zadelstraat zijn naam te danken had aan het beroep van de bewoners in de 14e eeuw: zadelmakers. Dat is niet de enige verwijzing naar paarden, ook de Haverstraat ligt in de buurt. Gemeente Utrecht noemde zelfs het tussengelegen hofje de Teugelhof. Een logische verklaring toch? Niets is minder waar! 

Zadelstraat Utrecht
Bron het Utrechts Archief: Gezicht in de zadelstraat in 1911 met versieringen ter gelegenheid van het 55e lustrum van de universiteit Utrecht [catalogusnummer: 221880]

De zetel van de bisschop

Hoe zit het dan wel? De Zadelstraat was vroeger een belangrijke weg, want het was de oprijlaan naar de bisschoppelijke burcht. De straat ging rechtstreeks naar de zetel van de bisschop. En vroeger werd zetel ook wel… zadel genoemd!

Meer leuke blogs over Utrecht

Gerelateerde berichten

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Sinds 12 september 2020 is de Singel weer rond. De hoogste tijd om een wandeling te maken langs het water. Ontdek met deze wandeling van 5 kilometer de meest bijzondere plekjes en prachtige natuur van de binnenstad. En voor wie niet in Utrecht woont: de route start en...

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Sinds ik mijn kleine viervoeter in huis heb, kom ik op andere plekken in en om de stad. Ik leer de stad hierdoor op een nieuwe manier kennen, want ik ga vaker de natuur in of maak een wandeling door het park. Utrecht heeft veel mooie plekken om met je hond te...

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

Wij van Opvallend Utrecht bloggen onder andere over mooie wandel- en fietsroutes die we zelf samenstellen. Dit keer willen we graag bestaande wandelingen met je delen, omdat ze opvallend leuk zijn! Lees verder en ontdek 3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht stad....

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.