5 bijzondere huizen in Utrecht

door | jul 15, 2020 | Lisa's Utrecht tips

Utrecht is een stad met veel bijzondere inwoners en historische gebouwen. Zo hebben er kunstenaars, architecten, schrijvers en een paus gewoond die vandaag de dag nog impact hebben op het uiterlijk van veel bijzondere huizen in Utrecht. Ontdek hier mijn top 5 bijzondere huizen in Utrecht die ik de afgelopen tijd ben tegengekomen.

5. Stadskasteel: Huis Zoudenbalch

Een kasteel midden in de stad! Huis Zoudenbalch is te herkennen aan de prachtige rode luiken en het gotische uiterlijk met de boog-ramen. Het heeft een echt middeleeuwse uitstraling. Het is te vinden in het historisch centrum van Utrecht aan de Donkerstraat. Huis Zoudenbalch werd gebouwd in 1476 in opdracht van Evert Zoudenbalch, een van de voornaamste families van Utrecht. Het gebouw heeft gediend als schuilkerk, weeshuis en ambachtsschool. Aan het begin van de 20e eeuw is het pand grotendeels verwoest door een grote brand, ook de voorgevel raakte ernstig beschadigd. Maar de renovatie heeft de oorspronkelijke gevel volledig hersteld. Binnen is er helaas niets meer te vinden van de historische waarde. Tegenwoordig bestaat Huis Zoudenbalch uit appartementen.  

Stadskasteel: Huis Zoudenbalch
Huis Zoudenbalch

4. Dick Bruna Atelier

‘Nijntje, lief klein konijntje.’ Wie kent de prachtige tekeningen van Dick Bruna niet! Jarenlang maakte hij in een atelier op een zolderkamer in de Utrechtse Binnenstad zijn tekeningen van Nijntje. Heb je wel eens willen weten hoe een kunstenaar als Dick Bruna heeft gewerkt? Ga dan naar het Nijntje Museum. Op de bovenste verdieping van het museum hebben ze zijn vorige atelier compleet overgeplaatst. Alle voorwerpen van Dick Bruna’s atelier zijn overgebracht naar dit atelier. Een unieke plek waarin je veel van zijn persoonlijke bezittingen ziet zoals foto’s, kaartjes en cadeautjes, maar ook zijn potlood en ladenkast. 

Nijntje museum - Dick Bruna Atelier
Nijntje museum – Dick Bruna Atelier

Ik geef ieder kind de ruimte zijn eigen fantasie in te vullen.

Dick Bruna (1927-2017)

[Foto Dick Bruna, bron: www.blog.bruna.nl]

3. Architectonisch hoogtepunt: Rietveld Schröder Huis

Het Rietveld Schröder huis staat in Utrecht-Oost. Het huis is in 1924 ontworpen door meubelmaker en architect Gerrit Rietveld. Rietveld stond bekend om zijn lidmaatschap van De Stijl en als pionier van het nieuwe bouwen. De Stijl is een Nederlandse kunstbeweging die streefden naar een radicale hervorming van kunst.

Bijzonder huis: Rietveld Schröderhuis
Bijzonder huis: Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schroderhuis werd in opdracht gemaakt van Truus Schröder-Schräder een binnenhuisarchitecte. Er ontstond een levenslange samenwerking Schroder en Rietveld op gebied van architectuur en woninginrichting. Van 1924 tot 1933 was Rietvelds architectenbureau gevestigd in het Rietveld Schröderhuis. Tot aan 1985 is het huis bewoond gebleven, maar tegenwoordig kun je de woning bezoeken. Je vindt er onder andere de zigzagstoel, die speciaal was ontworpen voor dit huis. 

2. Paushuize

Dit prachtige huis was het huis van de enige Nederlandse paus Adrianus VI. De Utrechtse paus liet het huis bouwen in 1517. Je kan het Paushuize vinden aan het Pausdam op de hoek van de de Kromme Nieuwegracht en Achter Sint Pieter.

Paushuize, te vinden aan het Pausdam
Paushuize, te vinden aan het Pausdam

In de afgelopen 500 jaar heeft het Paushuize veel verschillende bestemmingen gehad, zoals locatie voor huwelijken, congressen, vergadercentrum, restaurant, werk en woonhuis voor de commissaris van Koning en vergaderzaal voor Provinciale Staten. In 2010-2011 is het Paushuize volledig duurzaam gerestaureerd. Wil je een kijkje binnen nemen? Elke laatste zondagochtend van de maand tussen 11.00 en 12.00 uur zijn bezoekers welkom voor een rondleiding.

1. Huisje van Sluijmer

Dit bijzondere huis is te vinden op de hoek van de Kromme Nieuwegracht en de Drift. Niet iedereen is even blij met deze hypermoderne constructie. Het vele glas en staal is een groot contrast met de omliggende historische panden.

Huisje van Sluijmer
Huisje van Sluijmer

Nadat er jarenlange braakliggend terrein was, kwam het Utrechts architectenbureau Sluijmer en Van Leeuwen met een idee voor deze locatie. In 2002 werd er begonnen aan de bouw van het huis. Het terrein is slechts 3 x 5 meter, maar is heel efficiënt ingedeeld. Het huis bestaat uit zeven lagen en heeft een woonoppervlakte van 117 m2. Onderin het huis zitten twee oude werfkelders, waarvan 1 een woonkamer is. Daarnaast het het huis ook een dakterras (met uitzicht op de dom), twee badkamers, twee keukens en maar liefst 3 wc’s. Vanaf de slaapkamer kun je de sterren zien door het glazen plafond. In 2003 ontvingen de architecten zelfs de AD/UN Publieksprijs voor het ontwerp van het huis.

Naast deze bijzondere huizen in Utrecht, heeft Utrecht nog veel meer bijzonders te bieden!

Gerelateerde berichten

Een sportief dagje uit in Utrecht

Een sportief dagje uit in Utrecht

Wil je Utrecht op een actieve manier ontdekken? In deze blog deel ik graag een sportief dagje uit in Utrecht. Samen met mijn familie genoot ik laatst zelf van deze actieve dag, waarbij we Utrecht hebben ontdekt vanaf grote hoogte én vanaf het water in de...

De leukste plekjes in Overvecht

De leukste plekjes in Overvecht

Utrecht heeft veel moois te bieden. Ook de wijk Overvecht! Een wijk die niet altijd de beste reputatie heeft gehad, maar zeker de moeite waard is om te bezoeken. Wij zijn op zoek gegaan naar de mooiste gebouwen, natuur en uitzichten. Lees snel verder en ontdek de...

Wist jij dit al van de Domtoren? 10 bijzondere weetjes

Wist jij dit al van de Domtoren? 10 bijzondere weetjes

Het is misschien wel het bekendste bouwwerk van Utrecht: de Domtoren. Je ziet hem vanuit vele hoeken in ons stadsie staan schitteren. Maar wist jij dit al van deze vriendelijke reus? 1. Hoogste gebouw van Utrecht Wist je dat de Domtoren met 112,32 meter de hoogste...

2 Reacties

 1. Marie de Jonge

  Het laatste huis zou ik graag eens van binnen willen zien! Ik ben vooral benieuwd hoe de zeven lagen zijn ingericht. Door de open ruimtes en het gebruik van glas oogt het woonoppervlak waarschijnlijk veel ruimer dan het is. De ligging is denk ik wel perfect. Doordat het een hoekwoning is, is het uitzicht natuurlijk optimaal!

  Antwoord
  • Lisa Kippers

   Hi Marie, wat leuk om je reactie te lezen! Het is een bijzonder huis inderdaad. De ligging is erg mooi, met uitzicht over de gracht. Om jaloers van te worden 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.