Fietsroute langs bijzondere arbeiderswijken in Utrecht

door | jul 2, 2020 | Fietsen Utrecht

Deze fietsroute start in het historische hart van de stad en voert je via de Oudegracht en de singel langs 5 bijzondere arbeiderswijken. De typische arbeiderswijken in Utrecht zijn vaak ontstaan aan het begin van de 20ste eeuw, toen fabrieken zoals Demka en Werkspoor zich vestigden in de stad. Deze fabrieken zorgden voor veel werkgelegenheid en lieten de woningen van hun personeel bouwen. De bouwstijl van deze woningen is erg bijzonder. Ontdek al fietsend deze bijzondere arbeiderswijken in Utrecht!

Voor wie? Geschikt voor bezoekers die Utrecht een keer van een andere kant willen zien.
Duur: 1.5 uur

Aantal kilometer: 14

De Zeven Steegjes in het historisch centrum van Utrecht

De fietsroute begint in het prachtige historische hart van de stad bij de Zeven Steegjes. Dit is een van de laatste volksbuurtjes in het centrum van Utrecht. Deze karakteristieke arbeiderswoningen werden gebouwd in de periode 1845-1867. De straatnamen hebben ze te danken aan bierbrouwerij De Boog, zoals de Moutstraat en de Brouwerstraat. Veel van het personeel van de bierbrouwij woonden in de Zeven Steegjes. 

Fun-fact: De Zeven Steegjes bestaat niet uit 7 maar uit 8 straten!
1. De Korte Rozendaal, 2. Lange Rozendaal, 3. Kockstraat, 4. Brouwerstraat, 5. Boogstraat, 6. Moutstraat, 7. Suikerstraat en 8. Fockstraat 

Zeven Steegjes
De Zeven Steegjes een arbeiderswijk in de oude binnenstad van Utrecht.

Deze charmante wijk heeft erg mooie straatjes om doorheen te lopen of fietsen. Als je klaar bent met rondkijken, pak je je fiets om richting het beruchte Sterrenwijk te gaan. 

Sterrenwijk/Abstede

Vanaf de Zeven Steegjes volg je de Oudegracht richting het zuiden om naar het Ledig Erf te gaan. Vanaf daar is het een klein minuutje en dan sta je in het volksbuurtje dat elke Utrechter kent: Sterrenwijk!

Fietsroute langs bijzondere arbeiderswijken in Utrecht
Sterrenwijk/Abstede: ontdek deze fietsroute langs bijzondere arbeiderswijken in Utrecht

Vroeger had deze wijk een slechte reputatie doordat er veel werkloosheid en criminaliteit was. Op het moment is de wijk populair onder yuppen. Het volkse gevoel is gebleven en een deel van de arbeiderswoningen ziet er nog steeds uit als toen ze gebouwd waren. Vooral de huizen aan de Minstraat zijn prachtig om te zien.

Oudwijk-Zuid

Aangrenzend aan de wijk Abstede/Sterrenwijk ligt Oudwijk-Zuid. Fiets de Minstraat uit en steek de Minbrug over. Je staat op de Zonstraat in Oudwijk-Zuid, een prachtige straat met arbeiderswoningen die eind 19e eeuw zijn gebouwd door particulieren. Ook dit was een beruchte buurt en was er veel verval. Een woning kost in de jaren ‘90 nog geen 10.000,- gulden. Tegenwoordig betaal je de hoofdprijs met een gemiddelde prijs per m2 van €5.500,-. 

Oudwijk-Zuid Zonstraat
Oudwijk-Zuid: arbeiderswoningen in de Zonstraat

Via de singel naar de Tweede Daalsedijk

Met een kleine omweg fiets je de Zonstraat uit om via de Homeruslaan naar de Maliesingel te gaan. Fiets vanaf hier naar het noorden om de Singel te blijven. Aan de rechterkant van de Singel staan fantastische herenhuizen en aan de linkerkant heb je uitzicht over het water van de Stadsbuitengracht. Volg de Singel tot aan de Weerdsingel Westzijde. Vanaf hier verlaat je het centrum van Utrecht en volg je de Amsterdamsestraatweg om naar de Tweede Daalsebuurt te fietsen. Sla bij de Dirkje Mariastraat af naar links om mooie street art te zien. 

Street art - Dirkje Mariastraat Tweede Daalsedijk

Aan het eind van de Dirkje Mariastraat is de Tweede Daalsedijk. Dit is de oudste weg tussen Amsterdam en Utrecht. De huizen zijn aan het begin van de 20e eeuw gemaakt door de NS en de fabriek Werkspoor. Het vroegere personeel van de NS woonde in deze charmante huizen.

Arbeiderswoningen Tweede Daalsedijk
Arbeiderswoningen Tweede Daalsedijk

Lessepbuurt

Volg de Tweede Daalsedijk naar de Amsterdamsestraatweg. Vanaf hier is het een paar minuten fietsen naar de Lessepbuurt. Dit pareltje is een echt Tuindorp, een stadswijk met een typisch dorps karakter. De straten zijn breed opgezet met een tuin aan de voor- en achterkant, waardoor er veel groen is in deze buurt. De Lessepbuurt is gebouwd voor arbeiders van de fabrieken Werkspoor en Demka en bestaat al ruim 100 jaar. 

Foto gemaakt tussen 1918-1925. Gezicht in de De Lessepsstraat te Zuilen uit het zuidwesten, met links de ingang van de Galvanistraat en de Tabaks- en Sigarenwinkel van Coöperatie Oostenburg. Bron: Utrechts Archief, catalogusnummer [753]
Lessepbuurt - Utrecht - bijzondere arbeiderswijken

Langs de Vecht terugfietsen naar Utrecht centrum

Vanaf de Lessepbuurt fiets je de Zwanenvechtlaan af. Sla linksaf naar de Pr. Irenelaan en ga door tot aan de rotonde. Pak de eerste afslag op de rotonde je naar de J.M. de Muininck Keizerlaan. Fiets over de brug en neem de afslag naar rechts om richting de Vechtdijk te fietsen. Vanaf hier heb je uitzicht over de Vecht en is de route naar het centrum bijna alsmaar rechtdoor. 

Vecht Utrecht

Geschiedenis bijzondere arbeiderswijken in Utrecht

We hebben eerder geschreven over de geschiedenis van deze 5 bijzondere arbeiderswijken.

Meer Utrecht-tips:

Of ga zelf op pad met de leukste fietsroute-boekjes op Bol.com.

Gerelateerde berichten

Fietstocht langs 6 oude fabrieken in Utrecht

Fietstocht langs 6 oude fabrieken in Utrecht

Utrecht kent veel oude fabrieken met een nieuwe bestemming. Vroeger werkten fabrieksarbeiders zich hier uit de naad om treinen, spijkers, brood, sigaren, meubels of soja te maken. Nu zitten er hippe horecazaken en dure appartementen. Meer weten over de geschiedenis...

Street art in Utrecht Oost – fiets langs onze favorieten

Street art in Utrecht Oost – fiets langs onze favorieten

Kun je geen genoeg krijgen van al die mooie muurschilderingen, street art en graffiti? Wij ook niet! In Utrecht Oost zijn er meerdere kunstwerken te bezichtigen op korte (fiets)afstand van elkaar. Met deze fietsroute ontdek je in korte tijd de mooiste street art in...

Rondfietsen: ontdek de mooiste Amsterdamse School-gebouwen in Utrecht

Rondfietsen: ontdek de mooiste Amsterdamse School-gebouwen in Utrecht

Wat maakt een stad mooi? Voor mij zijn het de gebouwen en de mix van bijzondere architectuur uit verschillende tijden. De Amsterdamse Schoolstijl heeft mij altijd aangetrokken. Met deze fietsroute kom je langs een paar van de mooiste Amsterdamse School-gebouwen in...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.