Wist jij dit al van de Domtoren? 10 bijzondere weetjes

door | nov 18, 2020 | Geschiedenis Utrecht, Lisa's Utrecht tips

Het is misschien wel het bekendste bouwwerk van Utrecht: de Domtoren. Je ziet hem vanuit vele hoeken in ons stadsie staan schitteren. Maar wist jij dit al van deze vriendelijke reus?

1. Hoogste gebouw van Utrecht

Wist je dat de Domtoren met 112,32 meter de hoogste kerktoren van Nederland is? En het hoogste gebouw van Utrecht? De Dom wordt binnenkort helaas ingehaald; in 2021 start in Leidsche Rijn de bouw van de woontoren Mark, die 140 meter hoog wordt!

2. Lekker lui met de lift

Wist je dat je sinds kort de met de lift de Dom op kunt? Goed nieuws als je slecht ter been bent of als je gewoon geen zin hebt om de 465 treden te beklimmen!

3. Mooiste kloostertuin van Nederland

Wist je dat bij de Dom ook het Pandhof van de Dom hoort, een van de mooiste kloostertuinen van Nederland? Deze verborgen tuin is ingeklemd tussen de Domkerk en het Academiegebouw. Een prachtig plekje om tot rust te komen! Doordeweeks geopend van 10.00 tot 16.00, in het weekend van 12.00 tot 17.00. 

Het Pandhof van de Dom.
Het Pandhof van de Dom.

4. Ondertekening Unie van Utrecht

Wist je dat in 1579 de Unie van Utrecht in de Dom werd ondertekend? Om precies te zijn in Kapittelzaal van de Dom, de huidige aula van het academiegebouw van Universiteit Utrecht. Dit document wordt gezien als de eerste Nederlandse grondwet en liep vooruit op de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, die in 1588 tot stand kwam.

Prent uit 1579 van de ondertekening van de Unie van Utrecht op 23 januari 1579 in de kapittelzaal van de Dom.
Prent uit 1579 van de ondertekening van de Unie van Utrecht op 23 januari 1579 in de kapittelzaal van de Dom.

5. Kerk verwoest door tornado

Wist je dat de Domtoren vroeger niet zo alleen was als nu? Het gebouw maakte deel uit van een enorm kerkgebouw. In 1674 raasde een verwoestende storm, mogelijk een tornado, over Nederland en België. Deze storm verwoestte het middelste gedeelte van de kerk. De Domtoren en het resterende deel van de Domkerk – het koor en het dwarsschip – kwamen hierdoor los van elkaar te staan.

6. Anderhalve eeuw in puin

Wist je dat het puin van de ingestorte kerk nog anderhalve eeuw bleef liggen? Pas in 1826 werd het eindelijk opgeruimd en kwam het huidige Domplein tot stand.

Prent uit 1674 van de ingestorte dom.
Prent uit 1674 van de ingestorte dom.

7. Markering op Domplein

Wist je dat zich op de plek van de Dom vroeger een Romeins castellum (legerplaats) bevond uit 47 na Christus? Een maar liefst 112 meter lange stalen lijn op het Domplein laat zien waar de muur van dit castellum vroeger heeft gelopen.

8. Hij komt achter de Dom vandaan

Wist je dat homoseksuelen elkaar in het geheim ontmoetten tussen de ruïnes en het puin van de verwoeste kerk? De uitdrukking ‘Hij komt achter de Dom vandaan’ is nog altijd een aanduiding voor een homoseksueel persoon.

9. Gedenksteen homovervolging

Wist je dat er op het Domplein een gedenksteen ligt die verwijst naar de sodomieprocessen, een grootschalige vervolging van homo’s in 1730-1731? In totaal werden 289 mannen vervolgd, waarvan er 70 ter dood werden gebracht. Lees ook onze blog hierover: Utrechter of Utrechtenaar? Een gruwelijk verhaal over homohaat.

Gedenksteen op het Domplein die verwijst naar een grootschalige vervolging van homo’s in 1730-1731.
Gedenksteen op het Domplein die verwijst naar een grootschalige vervolging van homo’s in 1730-1731.

10. Onder het Domplein

Wist je dat je sinds 2018 een kijkje kunt nemen onder het Domplein? De Attractie DOMunder neemt je mee door de bewogen geschiedenis van 2000 jaar Domplein en Utrecht. Een echte aanrader, vooral als je nog meer te weten wilt komen over onze prachtige Dom!

Meer lezen over bijzondere Utrechtse gebouwen?

Gerelateerde berichten

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Sinds 12 september 2020 is de Singel weer rond. De hoogste tijd om een wandeling te maken langs het water. Ontdek met deze wandeling van 5 kilometer de meest bijzondere plekjes en prachtige natuur van de binnenstad. En voor wie niet in Utrecht woont: de route start en...

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Sinds ik mijn kleine viervoeter in huis heb, kom ik op andere plekken in en om de stad. Ik leer de stad hierdoor op een nieuwe manier kennen, want ik ga vaker de natuur in of maak een wandeling door het park. Utrecht heeft veel mooie plekken om met je hond te...

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

Wij van Opvallend Utrecht bloggen onder andere over mooie wandel- en fietsroutes die we zelf samenstellen. Dit keer willen we graag bestaande wandelingen met je delen, omdat ze opvallend leuk zijn! Lees verder en ontdek 3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht stad....

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.