Hoe goed ken jij ‘t Oude Pothuys?

door | okt 30, 2020 | Geschiedenis Utrecht

‘t Oude Pothuys ken je waarschijnlijk als gezellig café waar je vrijwel elke avond livemuziek kan luisteren. Wil je dit prachtige oude gebouw nog beter leren kennen? Lees dan snel verder en ontdek wat het vroeger was en hoe het aan zijn naam komt.

Hoe oud is ‘t Oude Pothuys?

Aan de Oudegracht 279 staat een prachtig gebouw. Het is een rijksmonument en ligt op de hoek van de Oudegracht en de Lange Smeestraat. Lang voor het huidige Oude Pothuys hier werd gevestigd, kon je er al terecht voor een koel biertje. Want van 1621 tot in de 18e eeuw produceerde brouwerij De Rooster hier haar eigen bier.  

Het gebouw staat dus al een paar eeuwen op deze locatie. Peter en Ruud van de Zuidwind namen het huidige Oude Pothuys in 1981 over  van hun ouders. Het was eerst een scholierencafé. In de jaren na de overname kwamen er steeds meer bandjes om op te treden en al snel ontwikkelde ‘t Oude Pothuys zich tot het huidige concept. Het bestaat dus al bijna 40 jaar!

't Oude Pothuys - eigenaren

Wat is een pothuis eigenlijk?

Vroeger werd er een verzamelput gebruikt om het regenwater in op te vangen. Deze put stond vaak in een aanbouw aan de voorkant van een gebouw; het puthuis. Zo konden ze vroeger vanuit de kelder of het souterrain water putten. Na verloop van tijd werd het puthuis steeds verder uitgebreid tot het uiteindelijk een soort bijkeuken was. In deze keukens gebruikten en bewaarde ze potten en pannen, vandaar de naam pothuis. En zo ontstond de naam ‘t Oude Pothuys.

't Oude Pothuys - zijkant

Livemuziek en bekende artiesten

Al sinds 1981 staat het café vol met muzikanten. Bijna elke avond kun je bij ‘t Oude Pothuys live optredens beluisteren. Wil je weten wie er allemaal waren? Op de stamtafels zie je de namen van bekende artiesten die daar altijd zaten. 

Meer lezen over de geschiedenis van Utrecht?

Gerelateerde berichten

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Sinds 12 september 2020 is de Singel weer rond. De hoogste tijd om een wandeling te maken langs het water. Ontdek met deze wandeling van 5 kilometer de meest bijzondere plekjes en prachtige natuur van de binnenstad. En voor wie niet in Utrecht woont: de route start en...

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Sinds ik mijn kleine viervoeter in huis heb, kom ik op andere plekken in en om de stad. Ik leer de stad hierdoor op een nieuwe manier kennen, want ik ga vaker de natuur in of maak een wandeling door het park. Utrecht heeft veel mooie plekken om met je hond te...

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

Wij van Opvallend Utrecht bloggen onder andere over mooie wandel- en fietsroutes die we zelf samenstellen. Dit keer willen we graag bestaande wandelingen met je delen, omdat ze opvallend leuk zijn! Lees verder en ontdek 3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht stad....

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.