Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

door | nov 22, 2020 | Wandelen Utrecht

Sinds 12 september 2020 is de Singel weer rond. De hoogste tijd om een wandeling te maken langs het water. Ontdek met deze wandeling van 5 kilometer de meest bijzondere plekjes en prachtige natuur van de binnenstad. En voor wie niet in Utrecht woont: de route start en eindigt bij station Utrecht Centraal. Wel zo fijn!

Route: wandeling langs de Singel van Utrecht

Afstand: 5 kilometer
Duur: 1,5 – 2 uur met tussenstops

De hoogtepunten op een rij:

 • Popodium TivoliVredenburg
 • BUNK Restaurant
 • Paardenveld en skatepark
 • Standbeeld van Trijn van Leemput
 • Nijntje Pleintje
 • Wietboot
 • Stadsschouwburg
 • Oude stadsmuur Utrecht
 • Park Lepelenburg
 • Zonneborgh museum en sterrenwacht
 • Louis Hartlooper Complex
 • De Zeven Straatjes
 • Rijnkade

Poppodium TivoliVredenburg

We beginnen de route bij TivoliVredenburg. Dit is slechts een paar minuutjes lopen als je vanuit station Utrecht Centraal komt. Dit poppodium is prachtig om te zien, zowel van binnen als van buiten. Hier heb ik meerdere avonden gedanst en meegezongen met mijn favoriete bands. Het ontstaan van Tivoli heeft een roerige geschiedenis met punkers, krakers en demonstraties. 

TivoliVredenburg zijkant
TivoliVredenburg zijkant

BUNK Restaurant in voormalige Westerkerk

Vanaf Tivoli loop je in noordelijke richting langs het water over de Catharijnekade. Aan de rechterkant zit het BUNK Restaurant. Het is gevestigd in de voormalige Westerkerk, die in 1981 is gebouwd. Als je nu al zin hebt in een kopje koffie, is dit een goede locatie. Neem zeker een kijkje binnen, want daar zie je achterin het gebouw het oude kerkorgel uit 1813. 

Paardenveld: skatepark en KBTR

Loop vanaf het BUNK restaurant verder in noordelijke richting langs de Catharijnekade. Vervolg je weg op het voetpad richting de Nieuwekade. Aan je linkerkant zie je een van de populairste skateparken in Utrecht. In het skatepark zie je prachtige graffiti en het is in de zomer een hotspot voor jongeren. Als je naar de andere kant van de rampage loopt, zie je ook street art van de KBTR, de bekendste graffiti-artiest van Utrecht. Kom hier meer te weten over de mysterieuze Utrechtse KBTR.

Wandeling langs de Singel van Utrecht - de KBTR bij het skatepark
Wandeling langs de Singel van Utrecht – de KBTR bij het skatepark

Trijn van Leemput: heldin van de sloop van Vredenburg

Vervolg je weg langs de Nieuwekade. Na zo’n 5 minuten lopen buigen de weg en het water af naar rechts. Vlak voor de Zandbrug zie je aan je linkerkant het standbeeld van Trijn van Leemput. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was Trijn de verzetsheldin die de eerste bijlslag uitdeelde om kasteel Vredenburg te slopen. Het kasteel werd binnen 3 dagen gesloopt, een hoogtepunt in de strijd tegen de Spanjaarden. 

Trijn-van-Leemput

Nijntje Pleintje

Steek de Zandbrug over en sla linksaf naar de Asch van Wijckskade. Aan je rechterkant kijk je uit op het Nijntje Pleintje, een eerbetoon aan Nijntje van Dick Bruna.  Het standbeeld van Nijntje midden op het plein is gemaakt door Marc Bruna, de zoon van Dick Bruna.

Nijntje Pleintje
Wandeling langs de Singel van Utrecht – Nijntje Plein

Natuur langs de Begijnekade

De route gaat verder langs de Asch van Wijckskade, die na een tijdje overgaat in de Begijnekade. Vroeger stond hier het Begijnebolwerk dat diende ter verdediging van de stad Utrecht. Het is een van de 5 bolwerken dat Utrecht moest beschermen. De contouren van het bolwerk zijn vandaag de dag nog te zien. Dit gedeelte langs de singel staat vol grote bomen en natuur, een heerlijk rustig stukje om te lopen. 

Wietboot

Steek halverwege de Begijnekade de Noorderbrug over naar de overkant van het water en sla rechtsaf. Volg de Weerdsingel Oostzijde, die overgaat in de Wittevrouwensingel. Als het water naar rechts afbuigt, zie je iets verderop aan de rechterkant de bekende ‘wietboot’ van Utrecht. Het uit 1905 daterende schip werd in 2014 opgeknapt en heet eigenlijk Machiel 4 ofwel de Culture Boat. 

Wandeling langs de Singel van Utrecht Wietboot

Lucasbolwerk en Stadsschouwburg

Wandel verder langs de Wittevrouwensingel en sla rechtsaf het water over via de Wittevrouwenbrug. Neem nu de eerste afslag naar links om op het Lucasbolwerk te komen. Het Lucasbolwerk was ook een verdedigingsbolwerk van de stad Utrecht en komt uit de periode 1577 – 1597. Tegenwoordig heeft het Lucasbolwerk een belangrijke uitgaansfunctie+ aan deze straat zitten de Utrechtse Stadsschouwburg, 2 studentenverenigingen en meerdere cafés. 

Wandeling langs de Singel van Utrecht Stadsschouwburg
Stadsschouwburg

Oude stadsmuur Utrecht

Als je na het Lucasbolwerk de Singel verder volgt, kun je vanaf de Lucasbrug een wandelpad volgen langs het water. Aan het begin van dit pad is aan de rechterkant een stuk oude stadsmuur zichtbaar. Een mooie herinnering aan de verdedigingsmuur van vroeger.

Wandeling langs de Singel van Utrecht - Oude stadsmuur Utrecht

Park Lepelenburg

Loop verder over het wandelpad langs het water en steek de Herenbrug over. Je loopt nu het Lepelenburgpark in. Ook deze plek was vroeger een bolwerk dat diende voor de Utrechtse stadsverdediging. Omstreeks 1860 werd het omgevormd tot onderdeel van het huidige singelplantsoen. 

Maak ook even een klein ommetje door naar de Bruntenhof te lopen. Hier vind je de Bruntskameren met een prachtig onderhouden tuin aan de andere kant. Mocht je dit soort hofjes leuk vinden, plan dan de hofjesroute in voor een volgende keer. Utrecht zit vol met prachtige verstopte hofjes! 

Wandeling langs de verborgen hofjes van Utrecht

Sonneborgh museum + sterrenwacht

Vanaf park Lepelenburg kun je het wandelpad Zonneburg volgen. Na enkele minuten kom je bij Park Servaasbolwerk/Sonneborgh. Op een kleine heuvel staat het voormalige KNMI-gebouw. Tegenwoordig zit hier Museum Sonnenborgh waar je alles te weten kan komen over weer- en sterrenkunde. In de koepels staan 3 telescopen om het heelal te bekijken. 

Wandeling langs de Singel van Utrecht: Sonneborgh Museum en Sterrenwacht

Louis Hartlooper Complex

De wandeling gaat verder via het Zonneburgpad naar het Manenburgpad, dat eindigt bij het Louis Hartlooper Complex. Dit prachtige gebouw is gemaakt in de Amsterdamse Schoolstijl en werd vroeger gebruikt als politiebureau. Het is vernoemd naar Louis Hartlooper, een bekende figuur uit de Utrechtse filmgeschiedenis. Het is een fijne plek voor een kleine pauze met een kopje koffie en een taartje. 

Amsterdamse School - Louis Hartlooper Complex

De Zeven Steegjes

Loop vanaf het Louis Hartlooper Complex door langs het water via het wandelpad Sterrenburg. Als het water afbuigt naar rechts wandel je langs een van mijn favoriete stukjes Utrecht. Mocht je nog wat energie over hebben, dan kun je een klein uitstapje maken naar de Zeven Steegjes. Deze karakteristieke arbeiderswoningen zijn een van de laatste volksbuurtjes in het centrum van Utrecht. 

Zeven Steegjes

Einde van de wandeling: Sterrenburg wandelpad en Rijnkade

Je bent nu bijna aan het einde van de wandeling. Vervolg je weg langs het Sterrenburg-wandelpad, dat overgaat in de Pelmolenweg. Blijf langs het water lopen tot je op de Rijnkade wandelt. 

Wandeling langs de Singel van Utrecht

Vanaf de Marga Klompébrug kijk je uit over het stuk Singel waar sinds september 2020 weer water door stroomt. Aan de linkerkant liggen Hoog Catharijne (dat een interessante geschiedenis heeft) en Utrecht Centraal en dit is het einde van de wandeling. 

Meer wandelingen in Utrecht ontdekken?

Gerelateerde berichten

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Sinds ik mijn kleine viervoeter in huis heb, kom ik op andere plekken in en om de stad. Ik leer de stad hierdoor op een nieuwe manier kennen, want ik ga vaker de natuur in of maak een wandeling door het park. Utrecht heeft veel mooie plekken om met je hond te...

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

Wij van Opvallend Utrecht bloggen onder andere over mooie wandel- en fietsroutes die we zelf samenstellen. Dit keer willen we graag bestaande wandelingen met je delen, omdat ze opvallend leuk zijn! Lees verder en ontdek 3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht stad....

De indrukwekkende stadskastelen van Utrecht

De indrukwekkende stadskastelen van Utrecht

In hartje Utrecht zijn er genoeg (stads)kastelen te vinden! De een heeft nog alle kenmerken van een middeleeuws kasteel, terwijl anderen zijn gerestaureerd met een moderne gevel. Stuk voor stuk bijzondere gebouwen. Tijdens deze wandeling langs de Oudegracht ontdek je...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.