Street art in Utrecht Oost – fiets langs onze favorieten

door | sep 11, 2020 | Fietsen Utrecht

Kun je geen genoeg krijgen van al die mooie muurschilderingen, street art en graffiti? Wij ook niet! In Utrecht Oost zijn er meerdere kunstwerken te bezichtigen op korte (fiets)afstand van elkaar. Met deze fietsroute ontdek je in korte tijd de mooiste street art in Utrecht Oost!

Fiets langs de mooiste street art in Utrecht Oost

Met deze fietsroute ontdek je alle mooie street art in Utrecht Oost. De route is slechts 5,5 kilometer lang, waardoor je binnen een klein uurtje langs een aantal prachtige graffiti en muurschilderingen fietst.

Overzicht street art in Utrecht Oost

  • Saffierlaan 8 (Mirror of Return – Mattia Campo Dall’Orto)
  • Oosterkade 30 (Toevalsbeweging – De Strakke Hand)
  • Gansstraat 64 (Gans – de KBTR)
  • Koningsweg 72 (Houtzaagmolen Kranenburg – Jos Peeters)
  • Gerard Doustraat 43 (Gerard Dou – De Strakke Hand)
  • Pieter Saenredamstraat 2 (Interieur Catharijnekerk – De Strakke Hand)
  • Homeruslaan 59 (Mandela en Obama – ESFP)
  • Burgemeester Reigerstraat (het Dopplereffect – De Strakke Hand)

Mirror of Return

Op de zijkant van het verzorgingstehuis Tolsteeg aan de Saffierlaan zie je een prachtige muurschildering gemaakt door Mattia Campo Dall’Orto. Je ziet een jong meisje dat het water aanraakt, in de weerspiegeling zie je een oude vrouw. De muurschildering verbeeldt jong en oud, omdat het gebouw wordt bewoond door zowel jongeren als ouderen. Deze woonvorm is een uniek concept van U, JIJ en WIJ, waarbij gezocht is naar een goede dynamiek tussen jongeren en ouderen; het beste van jong en oud onder 1 dak. 

Mirror of Return - Street art in Utrecht Oost

Toevalsbeweging – de Strakke Hand

Iemand die dronken is, loopt niet in een rechte lijn. Soms loopt deze persoon naar voren, dan zet hij een stap opzij en soms terug. Het toeval bepaalt de richting. Daarom is de dronkaardsloop een voorbeeld van de toevalsbeweging. 

Vlakbij station Vaartsche Rijn aan de Oosterkade vind je de muurschildering Toevalsbeweging. Het is een ode aan natuurkundige Leonard Ornstein (1880-1941), die onderzoek deed naar de toevalsbeweging. Tegenwoordig wordt zijn onderzoek ook gebruikt om het patroon van vogels die vliegen op zoek naar voedsel of de beurskoersen te beschrijven.

Street Art - de Strakke Hand

Gansstraat – de KBTR

In de Gansstraat vind je heel toepasselijk een muurschildering van een enorme gans. In een geheel andere stijl dan de gans zelf, zie je de kabouter op de gans zitten. De bekende graffitiheld Utrechtse KBTR heeft dit indrukwekkende kunstwerk gemaakt. 

Gans - KBTR

Houtzaagmolen Kranenburg –  Jos Peeters

Deze muurschildering is een ode aan houtzaagmolen Kranenburg, die 200 meter verderop langs de Krommerijn stond tussen 1797 en 1954. Dit kunstwerk werd in 2008 gemaakt door Jos peeters en is wat vervaagd. Maar als je wat dichterbij kijk, zie je dat deze muurschildering op sommige plekken zeer gedetailleerd getekend is, zoals de molen. Het winterse landschap maakt de afbeelding wat mysterieus. 

Street art in Utrecht Oost - Molen

Gerard Dou – De Strakke Hand

De bewoners van de Gerard Doustraat hadden al jarenlang een zwartgeblakerde buitenmuur waar niets aan werd gedaan. Tijd voor verandering! Ze vroegen de Strakke Hand om een muurschildering te maken. In overleg kwamen ze op een zelfportret van Gerard Dou, een kunstschilder en leerling van Rembrandt. Het gaat om Zelfportret in een venster uit 1657. 

Street art - Gerard Dou

Interieur Catharijnekerk – De Strakke Hand

Ook deze muurschildering is gemaakt door de Strakke Hand. En ook hier is het originele kunstwerk gemaakt door de kunstenaar naar wie de straat is vernoemd, Pieter Saenredam (1597-1665). Je ziet het eeuwenoude schilderij van het interieur van de Utrechtse Catharijnekerk. Het duurde 12 dagen om dit kunstwerk op de grote gevel te schilderen. 

Street art - catharijnekerk - horizontaal 2

Mandela & Obama – ESFP 

Aan de Homeruslaan kun je stencil art van ESFP bewonderen. Het zijn twee fantastische zwart-wit portretten van Barack Obama en Nelson Mandela. Deze prachtige kunstwerken zitten een beetje verstopt in een klein tunneltje. Ze zijn ook in andere steden te bewonderen (o.a. Amersfoort en Arnhem). 

Street art in Utrecht Oost - Mandela
Street art in Utrecht Oost - Obama - ESFP

Het Dopplereffect – De Strakke Hand

Het laatste kunstwerk van deze route is te vinden op de gevel langs de spoorlijn aan de Burgemeester Reigerstraat. Op deze muurschildering wordt het Dopplereffect uitgebeeld. Buys Ballot, een Utrechtse hoogleraar en oprichter van het KNMI, toonde dit verschijnsel als eerste aan. Dit effect kun je horen als een ambulance of raceauto langsrijdt; het geluid van het voertuig klinkt opeens veel lager als ze zijn gepasseerd. 

Het Dopplereffect - Street art in Utrecht Oost

Kun je ook geen genoeg krijgen van Utrecht?

Ontdek onze andere toffe wandel- en fietsroutes:

Gerelateerde berichten

Fietstocht langs 6 oude fabrieken in Utrecht

Fietstocht langs 6 oude fabrieken in Utrecht

Utrecht kent veel oude fabrieken met een nieuwe bestemming. Vroeger werkten fabrieksarbeiders zich hier uit de naad om treinen, spijkers, brood, sigaren, meubels of soja te maken. Nu zitten er hippe horecazaken en dure appartementen. Meer weten over de geschiedenis...

Rondfietsen: ontdek de mooiste Amsterdamse School-gebouwen in Utrecht

Rondfietsen: ontdek de mooiste Amsterdamse School-gebouwen in Utrecht

Wat maakt een stad mooi? Voor mij zijn het de gebouwen en de mix van bijzondere architectuur uit verschillende tijden. De Amsterdamse Schoolstijl heeft mij altijd aangetrokken. Met deze fietsroute kom je langs een paar van de mooiste Amsterdamse School-gebouwen in...

Fietstocht langs de Vecht naar slot Zuylen

Fietstocht langs de Vecht naar slot Zuylen

Zin om de stad Utrecht even te ontvluchten? Dan is deze fietstocht langs de Vecht naar Slot Zuylen het ideale uitje! De afwisselende route brengt je in slechts 20 minuten bij dit prachtige kasteel uit de 13e eeuw. Start: beeld van Trijn van Leemput De fietstocht langs...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.