Wandeling langs de verborgen hofjes van Utrecht

door | jul 10, 2020 | Wandelen Utrecht

De hofjes van Utrecht zijn echte verborgen schatten. Ze zijn een oase van rust midden in de stad. Utrecht zit vol met deze prachtige hofjes, maar je moet ze wel weten te vinden. Deze wandeling neemt je mee naar stille binnentuinen, pittoreske hofjes en verborgen steegjes. 

Duur wandeling: 1 – 1,5 uur
Aantal kilometers: 3 

Wandelroute verborgen hofjes van Utrecht

Pandhof Mariakerk

Tussen de gebouwen van het Conservatorium ligt het prachtige pandhof van de voormalige Mariakerk. De Mariakerk maakte in de 11e eeuw deel uit van de 5 Utrechtse kapittelkerken en was één van de indrukwekkendste Romaanse gebouwen van Nederland. De kerk werd helaas in 1811 in etappes gesloopt. Tegenwoordig staat alleen de kloostergang nog overeind. 

Pandhof Sint Marie

Maar het is zeker het bezoeken waard. Het is een prachtige open ruimte met veel groen, fraaie bloemen en een vlindertuin. Vrijwilligers uit de buurt onderhouden de tuin ondersteund door een subsidie van Gemeente Utrecht. Dit prachtige hofje is overdag open en te vinden op Mariaplaats 27-28. 

Andreashof

Iets verderop, aan de Springweg, vind je het verstopte Andreashof. Ook dit hofje is ontstaan uit een burgerinitiatief. In de jaren ‘80 was dit een verwaarloosd deel van de stad. De kleine arbeiderswoningen waren zelf onbewoonbaar verklaard. Nadat de vervallen huisjes van het Hofje van Veelo aan de Tuinstraat waren afgebroken, kwamen er nieuwe sociale huurwoningen en werden de kameren aan de Andreasstraat opgeknapt. Zo ontstond ook de Andreashof.

Verborgen hofjes in Utrecht: Andreashof

Het is een piepklein en intiem binnentuintje, waar de oude middeleeuwse details nog goed te zien zijn. Er is veel groen en in het midden staat een bronzen beeld van de in 2010 overleden Utrechtse schilder Dolf Zwerver, die lang aan de Andreashof woonde.

Andreashof: bronzen beeld van Dolf Zwerver

Abraham Dolehof

Loop vanaf de Andreasstraat richting de Oudegracht en steek over bij de Weesbrug. Sla rechtsaf de Abraham Dolesteeg in. Dit hofje zit goed verscholen. Ik ben er al vaak langs gelopen zonder te weten dat dit prachtige hofje hier zat. Het Abraham Dolehof is een klein hofje dat hoort bij het Sint Ursulaklooster en ligt vlakbij de Oudegracht. Je kunt het makkelijkst door de poort in de Lange Nieuwstraat naar binnen. Overdag is de toegang vrij, in de avond is het hof gesloten en kunnen de bewoners genieten van de rust.

In 1412 stichtte de Utrechtse koopman Abraham Dole en zijn vrouw Christina het klooster . Het aangrenzende hofje en steegje zijn naar hem vernoemd. Het klooster is inmiddels grotendeels verdwenen, maar de bijzondere binnentuin bestaat gelukkig nog. Dit hofje is dus eigenlijk een oude kloostertuin. Het staat vol planten en bloemen en is een heerlijke plek om je even terug te trekken uit de drukke stad. Wist je dat de boom, een Oosterse plataan, er al 170 jaar staat?

Eligenhof

Loop de Lange Nieuwstraat af richting het zuiden, sla rechtsaf de Vrouwjuttenstraat in en vervolg je weg naar de Vrouwjuttenhof. Daar zie je een smalle, onopvallende poort die toegang geeft tot de Eligenhof. Dit is een waar paradijsje in de binnenstad. Je zou denken dat dit hofje al eeuwenoud is en altijd zo mooi is geweest. Niets is minder waar. Eligenhof bestaat pas een paar jaar en wordt beheerd door bewoners. Met behulp van subsidie van de gemeente is het hofje omgetoverd van een ongure plek vol stenen en onguur volk naar een groene oase.

Verborgen hofje: Eligenhof

Bruntenhof

Je vindt de Bruntenhof door vanaf de Eligenhof richting de Nieuwgracht te lopen. Vanaf daar sla je rechts af naar de Schalkwijkstaat. Aan het einde vind je links de Bruntenhof, een gemeenschappelijke tuin omringd door de Bruntskameren. De rijke Frederik Brunt gaf in 1621 opdracht om deze  kameren – 15 eenkamerwoningen – te bouwen. Ze waren bestemd voor arme weduwen, die naast gratis woonruimte ook levensmiddelen en brandstof kregen. Frederik zelf woonde in het naburige huis Groot Lepelenburg. Tussen 1979 en 1981 werden de Bruntskameren volledig gerestaureerd. Gelukkig hebben ze veel oude details bewaard, zoals de bedstee!

Wandeling langs de verborgen hofjes van Utrecht
Verborgen hofjes van Utrecht: Bruntenhof

Ga na bezichtiging van de straatkant (Bruntensteeg 1-4 en Bruntenhof 5-16) vooral even de gemeenschappelijke tuin in, bereikbaar door het hek om de hoek in de Schalkwijkstraat, schuin tegenover het pand de Leeuwenbergh. Vervolg je weg hierna richting het Domplein.

Bruntenhof

Flora’s Hof 

Flora’s Hof is misschien wel het bekendste en populairste hofje. Het is er prachtig en je hebt er fantastisch uitzicht op de Domtoren. Doordat hordes toeristen het bezoeken, is het er vaak druk en lawaaierig in plaats van vredig. Met een beetje geluk ben je er op een rustig moment en kun je genieten van het uitzicht.

De verborgen hofjes van Utrecht: Flora's Hof
De verborgen hofjes van Utrecht: Flora's Hof

Andere mooie wandelingen in Utrecht maken?

Gerelateerde berichten

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Sinds 12 september 2020 is de Singel weer rond. De hoogste tijd om een wandeling te maken langs het water. Ontdek met deze wandeling van 5 kilometer de meest bijzondere plekjes en prachtige natuur van de binnenstad. En voor wie niet in Utrecht woont: de route start en...

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Sinds ik mijn kleine viervoeter in huis heb, kom ik op andere plekken in en om de stad. Ik leer de stad hierdoor op een nieuwe manier kennen, want ik ga vaker de natuur in of maak een wandeling door het park. Utrecht heeft veel mooie plekken om met je hond te...

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

Wij van Opvallend Utrecht bloggen onder andere over mooie wandel- en fietsroutes die we zelf samenstellen. Dit keer willen we graag bestaande wandelingen met je delen, omdat ze opvallend leuk zijn! Lees verder en ontdek 3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht stad....

2 Reacties

  1. Lia Rijstenbil

    kan ik van de wandeling langs de verborgen hofjes een routebeschrijving ontvangen of eventueel lopen via gps
    Met vriendelijke groet,
    Lia Rijstenbil

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.