Wandeling door het Gagelbos: verborgen natuurparel vlakbij de stad

door | jul 29, 2020 | Wandelen Utrecht

Met een kwartiertje fietsen vanaf de Domtoren sta je midden in de natuur. Aan de rand van Utrecht Overvecht ligt een wonderschoon natuurgebied. Hier kun je genieten van een open polderlandschap, zo ver als je kan kijken. Ga mee wandelen door het prachtige Gagelbos! 

Wandelen tussen water en groene weiden

Tot halverwege de jaren ‘90 was de Gagelpolder nog een boerenlandschap. Daarna werd dit landbouwgebied door Staatsbosbeheer heringericht voor recreatie en natuur. Het bos is vernoemd naar de gagel. Dit is een beschermde struik die daar vroeger veel voorkwam. Van moerassig veengebied tot picknickgebieden, oude forten en een speelbos, het Gagelbos heeft voor ieder wat wils. 

Gagelbos - Uitzicht over Water + Wookie

Combinatie van park en wilde natuur

Een wandeling door het Gagelbos is bijzonder. Op sommige momenten is het een echt stadspark met gemakkelijke wandelpaden en een skatepark. Op andere plekken loop je weer middenin de ruige natuur en moet je goed kijken waar je loopt, want het kan nogal drassig zijn. Maar overal voelt het als een oase van rust, waar je je hoofd leeg kan maken en kan genieten van al het groen. 

Gagelbos - Uitzicht over het water + de natuur

Losloopgebieden voor honden

Wat ik persoonlijk leuk vind aan het Gagelbos is dat honden welkom zijn. Alleen op de picknickweiden en in het speelbos mogen geen honden komen. Maar aan de west- en oostkant van het bos zijn grote losloopgebieden. Daar kan je hond gemakkelijk een verfrissende plons nemen in het water. Jouw viervoeter komt hier altijd wel een maatje tegen om mee te rennen en spelen!

Gagelbos hondenlosloopgebied

Bekijk de oude forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Wandel langs de Ruigenhoeksedijk om Fort Ruigenhoek te bekijken. Het fort ligt op een onbewoond eiland en is gemaakt tussen 1869 en 1870. Het is slechts op sommige zaterdagen en zondagen geopend voor bezoekers. 

Fort de Gagel daarentegen is vrij toegankelijk. Het werd gebouwd tussen 1819-1821 en is samen met Fort Ruigenhoek aangelegd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit was een belangrijke verdedigingslinie in Nederland. Het bestaat uit 46 forten en 5 vestingsteden die het gebied van de Biesbosch tot aan het eiland de Pampus in de Zuiderzee beschermde. 

Klauteren en klimmen in Speelbos Gagelbos

Ook met jonge kinderen is het Gagelbos een heerlijke plek om te wandelen. Want in Speelbos Gagelbos kunnen ze lekker klimmen en klauteren op een groot klimtoestel. Er zijn touwbruggen, een kabelbaan en je kan zelfs een eigen hut bouwen met je kids. Het Speelbos wordt beheerd door Staatsbosbeheer en is te vinden ter hoogte van de Gageldijk nummer 104.

Speelbos Gagelbos
Foto van Staatsbosbeheer

Bijkomen bij Forelvijver de Ruigenhoek

Na een lange wandeling kun je terecht bij Forelvijver de Ruigenhoek voor een bakje koffie en een taartje. Het is hier fijn zitten op het terras buiten met uitzicht over de Forelvijver. Liefhebbers kunnen hier vissen. Als je helemaal bent bijgekomen, is het een klein stukje lopen naar de parkeerplaats waar je auto of fiets staat.

Gagelbos - Forelvijver

Bereikbaarheid Gagelbos

Parkeren: Parkeer je auto of fiets aan de Sint Anthoniedijk 107. Vanaf daar kun je alle highlights wandeld bezichtigen.
Openbaar vervoer: je kan ook met de bus bij het Gagelbos komen. Neem lijn 122, halte Fort de Gagel of lijn 7, halte Pekingdreef.
Toegankelijkheid: de meeste paden zijn geschikt voor buggy’s en scootmobiels. Maar de slingerpaden door het bos kunnen drassig zijn. 

Andere mooie wandelingen in Utrecht maken?

Gerelateerde berichten

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Sinds 12 september 2020 is de Singel weer rond. De hoogste tijd om een wandeling te maken langs het water. Ontdek met deze wandeling van 5 kilometer de meest bijzondere plekjes en prachtige natuur van de binnenstad. En voor wie niet in Utrecht woont: de route start en...

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Sinds ik mijn kleine viervoeter in huis heb, kom ik op andere plekken in en om de stad. Ik leer de stad hierdoor op een nieuwe manier kennen, want ik ga vaker de natuur in of maak een wandeling door het park. Utrecht heeft veel mooie plekken om met je hond te...

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

Wij van Opvallend Utrecht bloggen onder andere over mooie wandel- en fietsroutes die we zelf samenstellen. Dit keer willen we graag bestaande wandelingen met je delen, omdat ze opvallend leuk zijn! Lees verder en ontdek 3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht stad....

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.