Tip: met een fluisterboot langs Amelisweerd en Bunnik

door | aug 20, 2020 | Lisa's Utrecht tips

Bij toeval fietsten we laatst langs Botenverhuur De Rijnstroom. We wilden eigenlijk naar de Botanische Tuin, maar besloten onze plannen te wijzigen bij het zien van de dobberende kano’s en bootjes. We maakten een prachtige tocht met een fluisterboot langs Amelisweerd en Bunnik. Geruisloos varen over de Kromme Rijn door prachtige natuur, wij vinden dit een aanrader!

60 euro voor 3 uur

Botenverhuur De Rijnstroom vind je op de Weg naar Rhijnauwen 2 in Utrecht Oost. De fluisterboot kun je voor 3 uur huren en kost 60 euro. Het is een boot voor maximaal 8 personen. Je kunt ervoor kiezen naar de stad te varen, maar wij kiezen de route door de natuur. We zijn klaar voor onze tocht met een superstille fluisterboot langs Amelisweerd en Bunnik!

Kaart op de website van Botenverhuur De Rijnstroom, startpunt is de rode stip linksboven.
Kaart op de website van Botenverhuur De Rijnstroom, startpunt is de rode stip linksboven.

Landgoed Nieuw-Amelisweerd

Je zit nog maar net in het bootje en je hebt al het idee midden in de natuur te zijn. De stad Utrecht lijkt mijlenver weg! Het fluisterbootje doet zijn naam eer aan: met alleen het geluid van de boot die door het water vaart genieten we van de stilte, het zonnetje en de omgeving.

Als eerste passeren we het landgoed Nieuw-Amelisweerd. Amelisweerd dankt haar naam aan ridder Amelis uit de Weerd. Vermoedelijk leende deze Amelis rond 1227 een waard (een oude naam voor een vlak landschap in een rivierengebied) langs de Kromme Rijn en is hieraan de naam ontleend. Bij het overlijden van Amelis werd het landgoed door zijn zonen opgesplitst in het huidige Nieuw- en Oud-Amelisweerd.

De fluisterboot in actie.
De fluisterboot in actie.

Lodewijk Napoleon koopt Amelisweerd in 1808

Aan de linkerkant zien we op een gegeven moment het grote witte landhuis Nieuw-Amelisweerd. Hier stond in de middeleeuwen kasteel Groenewoude. In 1682 werd het middeleeuwse huis afgebroken en het huidige landhuis gebouwd. In 1808 kocht Lodewijk Napoleon het landgoed, die ook Oud-Amelisweerd had gekocht. Hij was 2 jaar daarvoor door zijn broer Napoleon Bonaparte aangesteld als koning van Holland. Lodewijk Napoleon wilde van Oud-Amelisweerd zijn residentie maken en op Nieuw-Amelisweerd zijn officieren huisvesten. In 1810 verkocht hij het landgoed weer, omdat hij afstand deed van de troon. In 1971 werd het landhuis voor lange tijd gekraakt. Inmiddels bestaat het huis uit 17 appartementen.

Nieuw-Amelisweerd.
Nieuw-Amelisweerd.
Foto genomen tussen 1904 - 1914. Portret van jhr. H.P.C. Bosch van Drakestein en zijn echtgenote jkvr. M.M.E.J.G. Bosch van Drakestein-van de Vin in hun huis Nieuw-Amelisweerd. Bron: het Utrechts Archief.
Foto genomen tussen 1904 – 1914. Portret van jhr. H.P.C. Bosch van Drakestein en zijn echtgenote jkvr. M.M.E.J.G. Bosch van Drakestein-van de Vin in hun huis Nieuw-Amelisweerd. Bron: het Utrechts Archief.
Afbeelding gemaakt tussen 1630 en 1670. Zo zag het middeleeuwse kasteel Groenewoude (nu Nieuw-Amelisweerd)  er voor 1682 uit. Bron: het Utrechts Archief.
Afbeelding gemaakt tussen 1630 en 1670. Zo zag het middeleeuwse kasteel Groenewoude (nu Nieuw-Amelisweerd)  er voor 1682 uit. Bron: het Utrechts Archief.

Bloemenpluktuin Amelis’Hof

We varen verder en zien aan de linkerkant tuinderij Amelis’Hof liggen. Dit is de 18e eeuwse cultuurhistorische moestuin op landgoed Oud-Amelisweerd. Er is hier een bloemenpluktuin en er worden ook vele groenten, kruiden en bloemen geteeld. Wil je even uit je bootje stappen en hier kijken of bloemen plukken? Vaar dan nog even door, je kunt goed aanleggen bij Theehuis Rhijnauwen!

Bloemenpluktuin Amelis’Hof. Bron: Facebook Amelis’Hof.
Bloemenpluktuin Amelis’Hof. Bron: Facebook Amelis’Hof.

Oud-Amelisweerd

Direct na de bloementuin varen we langs landgoed Oud-Amelisweerd en het mooie bijbehorende landhuis (waar Lodewijk Napoleon dus korte tijd woonde). Omstreeks 1770 kreeg deze buitenplaats zijn huidige aanzien. Het landhuis Oud-Amelisweerd is dankzij eeuwen van incidentele bewoning een van de best bewaarde voorbeelden van een 18e-eeuwse edelmanwoning in Nederland. Nu is er het Pop-up Museum Oud Amelisweerd gevestigd met wisselende tentoonstellingen. Erg leuk om het huis eens van binnen te zien!

Landhuis Oud-Amelisweerd.
Landhuis Oud-Amelisweerd.

De Veldkeuken

We varen langs restaurant De Veldkeuken. Hoewel we er nu niet heen gaan, is dit wel een echte aanrader! Je kunt hier heerlijk en eerlijk eten. Ze koken hier 100% biologisch waarbij zo veel mogelijk de oogst van het landgoed wordt gebruikt. Ook bakt De Veldkeuken haar brood en de taarten zelf in een eigen bakkerij die ook op het landhuis is gevestigd. 

De Veldkeuken. Bron: Facebook De Veldkeuken.
De Veldkeuken. Bron: Facebook De Veldkeuken.

Theehuis Rhijnauwen

Het terras van Theehuis Rhijnauwen is een fantastische plek om buiten te zitten! De blauw en geel gekleurde houten stoelen en oranje parasols nodigen echt uit om even aan te leggen en een drankje te doen (of een pannenkoek te eten) op het terras. Het is sowieso een handige plek om je bootje aan te leggen. Vanaf hier kun je makkelijk naar De Veldkeuken, het museum en de bloemenpluktuin lopen. Maak wel een keuze, want je hebt je bootje maar 3 uur, zonde om daar niet volop van te genieten!

Theehuis Rhijnauwen.
Theehuis Rhijnauwen.

Landhuis Rhijnauwen

Het laatste landhuis dat we passeren is Rhijnauwen. De naam is afgeleid van auen, een oud woord voor de natte weidegronden langs de Rijn. Het landgoed stamt waarschijnlijk uit de 13e eeuw. In de 18e eeuw ontstond het gebouw zoals dat er staat, hoewel bij renovaties na 1950 de meeste 18e-eeuwse elementen uit het interieur zijn verwijderd… Eeuwig zonde! Het bijbehorende poortgebouw is gelukkig wel bewaard gebleven, dat is prachtig! Sinds 1933 is in het landhuis een jeugdherberggevestigd, nu met de naam StayOkay. Dit is de oudste jeugdherberg van Nederland!

Landhuis Rhijnauwen. Bron: StayOkay.
Landhuis Rhijnauwen. Bron: StayOkay.

Prachtige plaatjes

We varen verder en blijven foto’s maken. Het is hier echt zo mooi! Het landschap wisselt ook steeds weer.

Vogels merken onze fluisterboot pas laat op.
Vogels merken onze fluisterboot pas laat op.
Een van de boerderijen langs de Kromme Rijn.
Een van de boerderijen langs de Kromme Rijn.

Kasteel Cammingha

Na een tijdje passeren we aan onze rechterhand het mooie kasteeltje Cammingha (nu een trouw- en vergaderlocatie) uit de 14e eeuw, een Rijksmonument en onderdeel van een middeleeuws, monumentaal erfgoed. Via een aantal overervingen en huwelijken kwam het kasteel in 1707 in handen van Wytze van Cammingha, die zijn naam aan het kasteel gaf.

Deze zomer kun tot en met 30 augustus ook Italiaans eten in de tuin van het kasteel, bij restaurant Casa Cammingha Italia. Op dit moment is het helemaal vol gereserveerd (je kunt altijd even bellen of er een afmelding is natuurlijk). Houd deze verborgen parel volgende zomer zeker in de gaten, want dit is een prachtige plek om van de Italiaanse keuken te genieten!

Kasteel Cammingha vanaf de Kromme Rijn.
Kasteel Cammingha vanaf de Kromme Rijn.

Einde vaartocht

Het begint een beetje te regenen en we schuilen even onder de brug van de Sportlaan. Dit is meteen ook het einde van onze tocht in een fluisterboot langs Amelisweerd en Bunnik. Vanaf hier varen we terug naar de bootverhuur (dezelfde route terug).

Schuilen onder de brug van de Sportlaan.
Schuilen onder de brug van de Sportlaan.

Meer Utrecht-tips:

Gerelateerde berichten

Een sportief dagje uit in Utrecht

Een sportief dagje uit in Utrecht

Wil je Utrecht op een actieve manier ontdekken? In deze blog deel ik graag een sportief dagje uit in Utrecht. Samen met mijn familie genoot ik laatst zelf van deze actieve dag, waarbij we Utrecht hebben ontdekt vanaf grote hoogte én vanaf het water in de...

De leukste plekjes in Overvecht

De leukste plekjes in Overvecht

Utrecht heeft veel moois te bieden. Ook de wijk Overvecht! Een wijk die niet altijd de beste reputatie heeft gehad, maar zeker de moeite waard is om te bezoeken. Wij zijn op zoek gegaan naar de mooiste gebouwen, natuur en uitzichten. Lees snel verder en ontdek de...

Wist jij dit al van de Domtoren? 10 bijzondere weetjes

Wist jij dit al van de Domtoren? 10 bijzondere weetjes

Het is misschien wel het bekendste bouwwerk van Utrecht: de Domtoren. Je ziet hem vanuit vele hoeken in ons stadsie staan schitteren. Maar wist jij dit al van deze vriendelijke reus? 1. Hoogste gebouw van Utrecht Wist je dat de Domtoren met 112,32 meter de hoogste...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.