Wist je dat de viering van Koninginnedag is gestart in Utrecht? Er zijn maar weinig Utrechters die zo’n fan waren van het Koningshuis als Jacoba Johanna van Schoonheim. Waar komt haar bijnaam ‘Oranje Ka’ vandaan? En hoe is dit volksfeest gegroeid? Lees het in deze blog.
Oranjehuis, Oranjestraat, Oranjepark!
Jacoba Johanna van Schoonheim (1832-1911) was eigenares van pension Het Oranjehuis aan de Zandstraat in Wijk C. Het was een traditie van Jacoba om bij elke verjaardag van het Koninklijke Huis haar pension van onder tot boven te versieren met lampions, vlaggen en slingers. Dat zag er enorm feestelijk uit en werd door buurtbewoners erg gewaardeerd.
Op verzoek van bewoners veranderde in 1863 de Zandstraat van naam, het werd de Oranjestraat. Zo kwam het Oranjehuis te liggen in de Oranjestraat aan het Oranjepark!

De start van Koninginnedag in Utrecht
Op initiatief van Jacoba werd het Oranjepark elk jaar gebruikt om Prinsessedag te vieren op 31 augustus (de verjaardag van prinses Wilhelmina). Al snel kreeg Jacoba onder studentenverenigingen bekendheid om haar mooi versierde huis en zo ontstond haar bijnaam Oranje Ka. Niet lang daarna werd het volksfeest Prinsessedag in andere steden overgenomen. Om deze reden wordt Oranje Ka gezien als de grondlegster van de moderne Koningsdag!
De bekendheid van Oranje Ka reikte zelfs tot aan het koninklijk huis. Koningin Wilhelmina kwam haar tijdens een bezoek in Utrecht persoonlijk de hand schudden. Een groot hoogtepunt voor Oranje Ka!
Gezicht op het logement Het Oranjehuis (Oranjestraat 55) in Utrecht met voor het huis, zittend op een stoel, waarschijnlijk, Oranje Ka. Portret van Oranje Ka in 1832.

Beelden in dit artikel komen uit Het Utrechts Archief.
0 reacties