Oranje Ka, de Utrechtse moeder van Koningsdag

door | apr 25, 2021 | Geschiedenis Utrecht

Wist je dat de viering van Koninginnedag is gestart in Utrecht? Er zijn maar weinig Utrechters die zo’n fan waren van het Koningshuis als Jacoba Johanna van Schoonheim. Waar komt haar bijnaam ‘Oranje Ka’ vandaan? En hoe is dit volksfeest gegroeid? Lees het in deze blog.

Oranjehuis, Oranjestraat, Oranjepark! 

Jacoba Johanna van Schoonheim (1832-1911) was eigenares van pension Het Oranjehuis aan de Zandstraat in Wijk C. Het was een traditie van Jacoba om bij elke verjaardag van het Koninklijke Huis haar pension van onder tot boven te versieren met lampions, vlaggen en slingers. Dat zag er enorm feestelijk uit en werd door buurtbewoners erg gewaardeerd. 

Op verzoek van bewoners veranderde in 1863 de Zandstraat van naam, het werd de Oranjestraat. Zo kwam het Oranjehuis te liggen in de Oranjestraat aan het Oranjepark! 

Oranje Ka, de Utrechtse moeder van Koningsdag
Gezicht op de versierde voorgevel van Het Oranjehuis van Oranje Ka, de Utrechtse moeder van Koningsdag

De start van Koninginnedag in Utrecht

Op initiatief van Jacoba werd het Oranjepark elk jaar gebruikt om Prinsessedag te vieren op 31 augustus (de verjaardag van prinses Wilhelmina). Al snel kreeg Jacoba onder studentenverenigingen bekendheid om haar mooi versierde huis en zo ontstond haar bijnaam Oranje Ka. Niet lang daarna werd het volksfeest Prinsessedag in andere steden overgenomen. Om deze reden wordt Oranje Ka gezien als de grondlegster van de moderne Koningsdag! 

De bekendheid van Oranje Ka reikte zelfs tot aan het koninklijk huis. Koningin Wilhelmina kwam haar tijdens een bezoek in Utrecht persoonlijk de hand schudden. Een groot hoogtepunt voor Oranje Ka! 

Oranje Ka - OranjePark
Groepsportret van het bestuur van de vereniging Het Oranjepark en enkele bewoners van Wijk C in Utrecht in het Oranjepark, met in het midden Oranje Ka met een vaandel met het opschrift ´Leve het Koningshuis´. Tweede van links staat de heer A. Clarenburg, voorzitter van de vereniging Het Oranjepark.

Beelden in dit artikel komen uit Het Utrechts Archief.

Bekijk ook onze andere blogs over Utrecht:

Gerelateerde berichten

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Sinds 12 september 2020 is de Singel weer rond. De hoogste tijd om een wandeling te maken langs het water. Ontdek met deze wandeling van 5 kilometer de meest bijzondere plekjes en prachtige natuur van de binnenstad. En voor wie niet in Utrecht woont: de route start en...

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Sinds ik mijn kleine viervoeter in huis heb, kom ik op andere plekken in en om de stad. Ik leer de stad hierdoor op een nieuwe manier kennen, want ik ga vaker de natuur in of maak een wandeling door het park. Utrecht heeft veel mooie plekken om met je hond te...

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

Wij van Opvallend Utrecht bloggen onder andere over mooie wandel- en fietsroutes die we zelf samenstellen. Dit keer willen we graag bestaande wandelingen met je delen, omdat ze opvallend leuk zijn! Lees verder en ontdek 3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht stad....

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.