Wist je dat er meer dan 50 parken zijn in Utrecht? Wij hebben onze favorieten voor je op een rij gezet. Met deze fietsroute kom je langs de 6 mooiste parken van Utrecht. Hier kun je genieten van rust en natuur midden in de stad. Tijd om eropuit te gaan!
Duur: ongeveer 2 uur, maar neem vooral de tijd om overal even te zitten en te genieten van de rust en de natuur!
Kilometers: 14
Tip: neem wat lekkers te eten en drinken mee en plan halverwege een picknick in.
Fietsroute: parken in Utrecht
Kaart:
Griftpark
Locatie: Utrecht Noordoost (tussen de Vogelenbuurt en Wittevrouwen)
Bijzonder omdat: dit park vroeger een vuilnisbelt was!
Bekijk vooral: het skatepark bekijken met prachtige kunstwerken van @JanisdeMan en andere lokale street art artiesten.

Dit park is redelijk nieuw en modern en werd in 1999 geopend. Tussen 1862 en 1959 stond hier de Gemeentelijke Gasfabriek die het stadsgas leverde. Tegelijkertijd werd deze locatie gebruikt als vuilnisbelt. Maar na jarenlange sanering van de bodem is het nu een prachtig stadspark, inclusief skatebaan, basketbalveld, beeldentuin en kinderboerderij.


Als je het Griftpark een klein stukje uitloopt, zie je een bijzondere samenwerking tussen Jan is de Man en de KBTR. De normaal gesproken saaie en lelijke transformatorhuisjes zijn omgetoverd tot kleurrijke street art. De street art is te vinden aan de Grifthoek, tussen de parkeergarage en het Griftpark.
Wilhelminapark
Locatie: Utrecht Oost (Oudwijk)
Bijzonder omdat: het een rijksmonument is met een lange historie.
Ga vooral: wat eten bij restaurant Wilhelminapark.

Dit prachtige park is het hele jaar door populair. Met de slingerende paden en de altijd waterspuwende fontein is het een romantische plek. Het fietspad dat midden door het park loopt, wordt veel gebruikt door studenten die van de binnenstad naar de Uithof of University College Utrecht fietsen en andersom. Langs dit fietspad vind je ook een standbeeld van koningin Wilhelmina.

De geschiedenis van het park gaat ver terug, tot het jaar 1888. Baron van Boetzelaer van Oosterhout verkocht toen een stuk van zijn grond aan de gemeente Utrecht. Maar met één voorwaarde: binnen 10 jaar moest er een openbaar wandelpark worden aangelegd. En dus werd in 1898 het Wilhelminapark geopend, in hetzelfde jaar dat koningin Wilhelmina werd ingehuldigd. Ter ere van haar staat er een standbeeld van haar.

In dit mooie stadspark vind je onder andere een theehuis met rieten dak en een bunker. In het zuidelijke deel is een grote ligweide en van noord naar zuid loopt een brede promenade. Het park is omringd met prachtige statige herenhuizen, waardoor het heerlijk is om hier rond te fietsen.


Oosterspoorbaanpark
Locatie: Sterrenwijk/Abstede
Bijzonder omdat: het park is aangelegd op een vroegere spoorbaan.
Ga vooral: naar de buurtmarkt Markt om de Hoek.
Liefhebbers van een industriële look kunnen naar het Oosterspoorbaanpark gaan. Het is een open park met veel ruimte voor fietsers en wandelaars. De oude spoorlijn die hier vroeger liep is nog zichtbaar, maar de plek is verder helemaal omgetoverd tot een prachtig stadspark.

Door het park loopt een fietspad van 3,5 meter breed met ernaast een wandelpad. Hiermee sluiten de bestaande fiets- en wandelpaden vanaf de Abstederdijk aan op de Maliesingel. Dit zorgt voor een goede verkeersdoorstroom vanaf de binnenstad.

Het park is ook een broedplaats voor groene initiatieven. Bij buurtmarkt Markt om de Hoek kun je lokale en verse producten kopen. Het is een markt voor en door bewoners van Utrecht!

Park Oog in Al
Locatie: Utrecht West, Oog in Al
Bijzonder omdat: het een oud landgoed is.
Loop vooral: langs het kunstwerk ‘Suzanna’ van Oscar Jespers voor een vunzig kiekje.

Park Oog in Al is ontstaan toen jonkheer Everard Meijster in 1664 een landgoed liet bouwen langs de Leidsche Rijn. In 1918 kocht gemeente Utrecht het landgoed op om een deel van het terrein te gebruiken voor het bouwen van de wijk Oog in Al. Het park werd aangelegd in 1920 door tuinarchitect J.J. Denier van der Gon. Hij was ook betrokken bij de aanleg van het Wilhelminapark.


Het is een klein maar goed onderhouden park. Door de ligging, net buiten het centrum, is het er vaak rustig. Het is een fijne plek waar je lekker kan wandelen, hertjes en pauwen kan kijken of een koffietje kan doen bij Landhuis in de Stad. Mede-blogster Lisa Schonenberg is ook verslingerd geraakt aan dit kleine maar o zo fijne park. Ze schreef eerder een wandelroute langs 6 bijzondere plekken in park Oog in Al.
Parken in Utrecht: Juliana Park
Locatie: Amsterdamsestraatweg, Zuilen
Bijzonder omdat: het één van de oudste stadsparken van Utrecht is.
Loop vooral: langs de kinderboerderij met varkens, reeën en alpaca’s.

Aan de Amsterdamsestraatweg zit het weelderige Julianapark. De geschiedenis van het park gaat terug naar het jaar 1903, als de familie Kol het park laat aanleggen. Rond 1928 koopt de gemeente Utrecht het park, onder voorwaarde dat het gedurende 100 jaar een park zou blijven! De gemeente ging akkoord en maakte het park openbaar. Binnen enkele jaren werd het verder uitgebreid en kreeg het in 1935 de naam Julianapark.

Het Julianapark is mijn favoriete park. En niet alleen omdat het dichtbij mijn huis is! Wat ik zo mooi vind aan dit park is de soms bijna onverzorgde/ruige beplanting. Hierdoor heb je het gevoel midden in de natuur te lopen. Ook zijn er veel hoekjes en plekjes waar je afgezonderd kan genieten van het tjirpen van de vogels of de loslopende kippen en pauwen.
Kippen in het Julianapark Ganzen lopen vrij rond

Op de uitgestrekte ligweides kun je heerlijk in de zon liggen of een bbq organiseren. Daarnaast worden er regelmatig evenementen en festivals gehouden. Ik kan niet wachten tot het weer zover is!
Ontdek andere mooie plekjes in Utrecht op de fiets
- Fietstocht naar Kasteel de Haar door oud Leidsche Rijn
- Fietsroute langs bijzondere arbeiderswijken in Utrecht
- Fietsroute langs de mooiste street art van Utrecht
- Fietsroute watertorens van Utrecht
Of ga zelf op pad met de leukste fietsroute-boekjes op Bol.com.
0 reacties