Tijdens onze huizenzoektocht in Utrecht werden ik en mijn vriend verliefd op de Bloemenbuurt. We kochten daarom een meer dan 100 jaar oude woning aan de Bremstraat in Utrecht. Dit maakte mij nieuwsgierig naar de geschiedenis van mijn huis en straat. Ik zocht in het Utrechts Archief op ‘Bremstraat’ en kwam fantastische foto’s tegen, die ik graag met je deel!
Nieuwe wijk, nieuwe straatnamen
De Bloemenbuurt werd aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd. Het was een van de eerste uitbreidingen van de stad Utrecht sinds de middeleeuwen. Vanaf 1860 vestigden verschillende spoorwegmaatschappijen zich langs het spoor tussen Utrecht en Amsterdam. Haaks op de Amsterdamsestraatweg werden rijtjeshuizen gebouwd voor het personeel van de fabrieken. Dit was het begin van de Bloemenbuurt (de huidige Tweede Daalsedijk).
De wijk werd in de jaren erna verder uitgebreid. De krant Utrechtsch Nieuwsblad van 7 februari 1911 kondigde de nieuwe straatnamen aan, waaronder mijn straat, de Bremstraat (bron het Utrechts Archief).

Nieuwe straten.
B. en W. brengen ter algemeene kennis, dat aan de, op de Kleine Woningwijk van de Maatschappij Vredenburg tusschen den tweeden Daalschendijk en den spoorweg van Utrecht naar Amsterdam aangelegde straten de volgende namen zijn gegeven.
1. Aan de straat, loopende van den Amsterdamschen Straatweg in gebogen westelijke richting, snijdende den tweeden Daalschendijk tot aan de noordelijke grens van genoemde wijk dien van Egelantierstraat.
[…..]7. Aan de straat, loopende van de Chrysantstraat in noordwestelijke richting tot aan de noordelijke grens van genoemde wijk, dien van Bremstraat.
Bremstraat in Utrecht: Van winkels naar studentenhuizen


Zo zag de Bremstraat er 100 jaar geleden uit! Op de linkerfoto kijk je rechts de Bremstraat en links een klein stukje de Korenbloemstraat in. In het hoekhuis aan de linkerkant zat de melkhandel C. Verbeek. En schuin tegenover dit huis, op de Bremstraat 48, zat bakkerij Lubro (afkorting voor Luxe Brood en Banketbakkerij). Tegenwoordig zijn de winkels verdwenen en wonen er studenten in beide huizen.
Veranderd straatbeeld: Bremstraat in Utrecht anno 2020

Het hoekhuis op nummer 71 en de huizen rechts daarvan zien er nog bijna hetzelfde uit als 100 jaar geleden! Aan deze kant van de Bremstraat zijn veel van de karakteristieke gevels behouden gebleven. Wat vooral opvalt is de stencil art van de Nederlandse kunstenaar ESFP op het dichtgetimmerde raam van nummer 71.
Bremstraat hoek is melkhandel kruideniersbedrijf van de familie van Drie geweest