Fietstocht naar Kasteel de Haar door oud Leidsche Rijn

door | jul 27, 2020 | Fietsen Utrecht

Vanaf de Dafne Schippersbrug is er een prachtige fietstocht naar Kasteel de Haar. Hoewel je Leidsche Rijn doorkruist, kom je nauwelijks langs nieuwbouw. Je fietst over door knotwilgen omzoomde wegen en langs water, monumentale boerderijen, groene parken en eeuwenoude kastelen. Opvallend mooi! Stap op de fiets en leer de andere kant van de Dafne Schippersbrug beter kennen!

Start fietstocht naar Kasteel de Haar: Dafne Schippersbrug

De fietstocht naar Kasteel de Haar start bij de Dafne Schippersbrug. Deze fietsbrug bestaat sinds 2017 en is vernoemd naar de bekende atlete Dafne Schippers. Zij groeide op in de wijk Oog in Al, de wijk aan de oostzijde van de brug. Als je de brug over bent, ga je meteen rechts het fietspad op dat je naar het water leidt. Je slaat rechtsaf en fietst onder de Dafne Schippersbrug door. Je fietst langs het water, tot de weg naar rechts afbuigt en gaat dan linksaf een klein bruggetje over. Vervolgens ga je rechtsaf het viaduct onderdoor. Nu kom je op de Rijksstraatweg.

Het fietspad onder de Dafne Schippersbrug door.
Het fietspad onder de Dafne Schippersbrug door.

De Rijksstraatweg: 263 rijksmonumenten

Je fiets nu op de enorm lange Rijksstraatweg en krijgt een indruk van hoe dit deel van Utrecht eruitzag voor Leidsche Rijn in 1998 uit de grond werd gestampt. Je ziet de ene na de andere oude boerderij aan het water. Er staan hier maar liefst 263 rijksmonumenten! Om de route verder te volgen, ga je de eerste stenen brug rechts over. Maar het is de moeite waard eerst nog even rechtdoor te fietsen. Dan zie je aan je rechterhand de Metaal Kathedraal.

Een van de oude boerderijen langs de Rijksstraatweg.
Een van de oude boerderijen langs de Rijksstraatweg.

De Metaal Kathedraal

Misschien is het een beetje vroeg om nu al een drankje te gaan doen, maar de Metaal Kathedraal is een bijzondere plek die de moeite waard is te bekijken! Je kunt hier sinds kort lunchen, maar het is ook een culturele instelling, evenementenlocatie en kennisinstituut. Ooit was het een katholieke kerk, een zijspan-fabriek en een metaalfabriek. De tuin van dit indrukwekkende gebouw is misschien wel het best bewaarde geheim van Utrecht. Je bereikt deze kunstzinnige wildernis via de achterkant van het historische pand. Maar de Metaal Kathedraal zelf is ook prachtig. Vooral de trouwlocatie bovenin het gebouw is een plaatje, want daar is de oude kerk het best bewaard gebleven!

De Metaal Kathedraal in Leidsche Rijn.
De Metaal Kathedraal in Leidsche Rijn.

Huis te Voorn

Je gaat terug naar de stenen brug, fietst deze over en komt op de Zandweg, die aan de andere kant van het water parallel loopt aan de Rijksstraatweg. Je passeert een prachtig gebouw, de buitenplaats Huis te Voorn uit 1873. Hier stond vroeger een kasteel. Hiervan zijn alleen 2 duiventorens bewaard gebleven.

Huis te Voorn.
Huis te Voorn.

Castellum Hoge Woerd

Je blijft de Zandweg volgen tot het centrum van De Meern en gaat bij de Marekerk naar rechts, de Castellumlaan op. Aan het einde van deze straat steek je de weg over en kom je op een fietspad. Je ziet nu Castellum Hoge Woerd, een moderne interpretatie van een eeuwenoud Romeins fort (in de Romeinse tijd stond hier ook echt een fort). Toen Leidsche Rijn werd gebouwd, zijn er heel wat Romeinse schatten opgegraven. Een aantal van deze vondsten kun je bewonderen in het museum dat in het Castellum is gevestigd. Het pronkstuk van de collectie is het Romeinse schip De Meern I uit 150 na Christus.

Castellum Hoge Woerd.
Castellum Hoge Woerd.

Het Máximapark en Het Lint

Je vervolgt je fietstocht naar Kasteel de Haar linksom langs het museum en steekt dan links de Burgemeester Middelweerdbaan over (vóór de rotonde). Nu rijd je in het Máximapark in en kom je op de weg Het Lint De Meern. Je slaat rechtsaf, dit is nog steeds Het Lint De Meern. Het Lint is een brede, autovrije asfaltstrook, herkenbaar aan de margrietjes die erop geschilderd zijn. Hier kun je heerlijk fietsen, skaten of hardlopen. Het Lint loopt helemaal rond het park en is 8 kilometer lang. Later tijdens deze route fiets je nog een paar keer over Het Lint. Maar nu sla je de eerste weg linksaf en kom je op de Alendorperweg. Deze weg rijd je af, tot je een bordje ‘Vlinderhof, trekpontje’ ziet, dat naar rechts wijst. Die straat rijd je in.

Het Lint De Meern.
Het Lint De Meern.

De Vlinderhof

Je komt bij een trekpontje en trekt jezelf – met fiets – naar de overkant. Nu kom je in de Vlinderhof, een prachtige tuin vol bloemen. Hier kun je in de zomer heerlijk picknicken! De tuin is ontworpen in samenspraak met de bewoners en wordt ook beheerd door bewoners. Hoe bijzonder!

Het pontje naar De Vlinderhof in het Máximapark.
Het pontje naar De Vlinderhof in het Máximapark.
De Vlinderhof in het Máximapark.
De Vlinderhof in het Máximapark.

De Barricade

Je rijdt de Vlindertuin uit en gaat naar links. Je houdt de hele tijd links aan en passeert 3 bruggetjes. Dan sla je linksaf de Beukenboslaan in. Daar zie je midden op het pad een kunstwerk van Fernando Sánchez Castillo, De Barricade. Het ziet eruit als een levensecht verschrikkelijk ongeluk: een Fiat 500, een Citroën 2CV en een Vespa scooter zijn tegen elkaar geknald. Overal liggen brokstukken over de weg verspreid. Gelukkig kun je er gewoon langsfietsen! 

Kunstwerk De Barricade in het Máximapark.
Kunstwerk De Barricade in het Máximapark.

Over Het Lint en de Smalle Themaat

Je rijdt de Beukenboslaan helemaal af tot je niet meer kunt en slaat dan rechtsaf. Nu kom je op Het Lint Vleuterweide. Je fietst een heel stuk over deze weg en gaat op een gegeven moment de grotere weg Huis te Vleutenbaan onderdoor. Vervolgens steek je de Hindersteinlaan over en vervolgt de weg zich over Het Lint Terwijde. Deze rijd je af tot je op een kruising komt. Daar zie je een paal met bewegwijzering. Je gaat linksaf richting Haarzuilens/De Haar en fietst de Smalle Themaat op. Ook een prachtige oude weg met veel knotwilgen. Je rijdt deze weg steeds rechtdoor. De weg gaat over in de Thematerweg. 

Geitenboerderij Geertjes Hoeve en Hoeve Wielrevelt

Je passeert ter hoogte van Thematerweg 5 aan je linkerzijde geitenboerderij Geertjes Hoeve. Een superleuke plek, leuk voor kinderen maar zeker ook voor jezelf! Je kunt er lammetjes, geiten, biggetjes en varkens knuffelen. Ook kun je de lammetjes de fles geven. De boerderij heeft een eigen kaasmakerij, een boerderijwinkel en een pannenkoekenrestaurant. Als je je weg vervolgt kom je aan je rechterkant nog een leuke plek tegen om wat te drinken of te lunchen: Hoeve Wielrevelt. Deze plek is vaak iets rustiger en heeft een heerlijk terras.

Geitenboerderij Geertjes Hoeve.
Geitenboerderij Geertjes Hoeve.
Hoeve Wielrevelt.
Hoeve Wielrevelt.

Kasteel De Haar

Je vervolgt je fietstocht naar Kasteel de Haar over de Thematerweg. Aan het einde rijd je tegen een mooi hek aan, met daarachter een lange laan die naar Kasteel de Haar leidt. Zelf ga je linksaf (Eikslaan) en meteen weer rechtsaf, de Bochtdijk op. Kijk rechts, dan zie je Kasteel de Haar liggen! Dit grootste kasteel van Nederland werd vanaf 1892 op de ruïne van een oud kasteel gebouwd. Je kunt het kasteel en de prachtige kasteeltuin van 55 hectare bezoeken. Trek hier wel 1 tot 2 uur voor uit! Aan het einde van de Bochtdijk kun je rechts de poort door om toegang te krijgen.

Fietsen over de Bochtdijk, langs Kasteel de Haar.

Kasteel Huize Harmelen

Vanaf hier ga je weer terug naar de Dafne Schippersbrug. Je fietst de Bochtdijk verder af en gaat linksaf, de Rijndijk op. Deze lange weg gaat over in de Breudijk. Je rijdt een spoorweg onderdoor en fietst daarna linksaf, de Appellaan op. Deze rijd je af tot je aan je linkerhand water ziet met een bruggetje eroverheen. Dit is de Kasteellaan, en leidt naar Kasteel Huize Harmelen, een kasteeltje uit 1270 dat nu een vergaderlocatie is. Je rijdt de kasteellaan helemaal uit en slaat aan het einde rechtsaf de Sportlaan in. Deze laan rijd je af tot je bij het water niet verder kunt en dan sla je linksaf, de Harmelerwaard op.

Het Houten Huisje

De eerste straat links is de Gregor Mendelweg. Hier hoef je niet in te fietsen, maar aan het einde van deze weg ligt aan de linkerkant wel een hele schattige B&B verscholen; het Houten Huisje. Als je niet uit Utrecht komt, maar toch deze fietsroute een keer wilt doen, kun je dit combineren met een overnachting in dit schattige huisje in de natuur!

B&B het Houten Huisje.
B&B het Houten Huisje.

Brouwerij Maximus

Je rijdt de Harmelerwaard af. Deze gaat over in de Rijksstraatweg… Hee, die kennen we al! Dit is een ander deel van dezelfde weg. Je rijdt door en komt weer in het centrum van De Meern. Opnieuw rijd je de Castellumweg op, nu naar links. Dit is het enige deel van de route dat je dubbel fiets. Je steekt de weg weer over, gaat weer linksom langs Castellum Hoge Woerd, maar gaat daarna naar rechts. Je fietst dan met aan je rechterhand het Castellum. Daarna rijd je rechtdoor de Groenedijk op. Als je nu de eerste weg linksaf slaat, kom je bij brouwerij Maximus, daar kun je terecht voor ambachtelijk, Utrechts bier! De brouwerij heeft een mooi proeflokaal en een zonnig terras. Een mooie plek om even bij te komen van deze fietsroute!

Groenedijk

De 2 kilometer lange Groenedijk is een prachtig historisch weggetje, dat er al veel langer is dan nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. Ook deze weg ligt grotendeels langs het water en is omzoomt door knotwilgen. Het is een van de oudste straten van Utrecht, die in elk geval uit de vroege Middeleeuwen stamt, en misschien zelfs uit de Romeinse tijd. Ook hier zie je de meest schattige, oude en mooie huizen en boerderijen.

De Groenedijk met zijn typerende knotwilgen.
De Groenedijk met zijn typerende knotwilgen.
Oude huisjes langs de Groenedijk.
Oude huisjes langs de Groenedijk.
Landhuis langs de Groenedijk.
Landhuis langs de Groenedijk.

Einde route: weer bij de Dafne Schippersbrug

Je rijdt de prachtige Groenedijk helemaal af. Je fietstocht naar Kasteel de Haar is nu bijna ten einde. Aan het einde van de Groenedijk sla je linksaf de Hogeweidebaan op. Je gaat rechtdoor en… komt weer op de Dafne Schippersbrug.

Nog meer ontdekken op de fiets? Lees deze blogs!

Of ga zelf op pad met de leukste fietsroute-boekjes op Bol.com.

Gerelateerde berichten

Fietstocht langs 6 oude fabrieken in Utrecht

Fietstocht langs 6 oude fabrieken in Utrecht

Utrecht kent veel oude fabrieken met een nieuwe bestemming. Vroeger werkten fabrieksarbeiders zich hier uit de naad om treinen, spijkers, brood, sigaren, meubels of soja te maken. Nu zitten er hippe horecazaken en dure appartementen. Meer weten over de geschiedenis...

Street art in Utrecht Oost – fiets langs onze favorieten

Street art in Utrecht Oost – fiets langs onze favorieten

Kun je geen genoeg krijgen van al die mooie muurschilderingen, street art en graffiti? Wij ook niet! In Utrecht Oost zijn er meerdere kunstwerken te bezichtigen op korte (fiets)afstand van elkaar. Met deze fietsroute ontdek je in korte tijd de mooiste street art in...

Rondfietsen: ontdek de mooiste Amsterdamse School-gebouwen in Utrecht

Rondfietsen: ontdek de mooiste Amsterdamse School-gebouwen in Utrecht

Wat maakt een stad mooi? Voor mij zijn het de gebouwen en de mix van bijzondere architectuur uit verschillende tijden. De Amsterdamse Schoolstijl heeft mij altijd aangetrokken. Met deze fietsroute kom je langs een paar van de mooiste Amsterdamse School-gebouwen in...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.