Fietstocht langs de Vecht naar slot Zuylen

door | aug 11, 2020 | Fietsen Utrecht

Zin om de stad Utrecht even te ontvluchten? Dan is deze fietstocht langs de Vecht naar Slot Zuylen het ideale uitje! De afwisselende route brengt je in slechts 20 minuten bij dit prachtige kasteel uit de 13e eeuw.

Start: beeld van Trijn van Leemput

De fietstocht langs de Vecht naar Slot Zuylen start bij de Zandbrug aan de kant van de Oranjestraat. Daar staat het beeld van Trijn van Leemput, een verzetsheldin uit de Tachtigjarige Oorlog. Op de plek van TivoliVredenburg stond in 1577 het gehate kasteel Vredenburg, dat lange tijd in handen van de Spanjaarden was. Toen de bezetters eindelijk verdreven waren, wilden de Utrechters dat het kasteel werd gesloopt. Maar de Staten van Utrecht waren daar fel op tegen. Trijn nam toen het heft in eigen handen en verzamelde een groep vrouwen. Samen gingen ze het kasteel met bijlen, hamers en houwelen te lijf ging.

Standbeeld van Trijn van Leemput bij de Zandbrug, Utrecht.
Standbeeld van Trijn van Leemput bij de Zandbrug, Utrecht.

Nijntje Pleintje

Als je de Zandbrug over gaat, kom je bij het Nijntje Pleintje. Hier staat een standbeeld van Nijntje, gemaakt door de zoon van Dick Bruna, Marc Bruna.

Het Nijntje Pleintje in Utrecht.
Het Nijntje Pleintje in Utrecht.

Kunstwerk metalen vissen

Ga naar links de Weerdbrug over en ga weer links de Bemuurde Weerd Oostzijde op. Ter hoogte van nummer 24 zie je aan de overkant tegen de kademuur een aantal metalen vissen. Tenminste… als het laag water is. Dit kunstwerk komt pas tevoorschijn als de waterspiegel zakt doordat de Weerdsluis geschut wordt.

Metalen vissen, kunstwerk te zien aan de overkant van de Bemuurde Weerd Oostzijde in Utrecht.
Metalen vissen, kunstwerk te zien aan de overkant van de Bemuurde Weerd Oostzijde in Utrecht.

Weerdsluis: begin van de Vecht

Je fietst door en komt langs de Weerdsluis. Dit is het begin van de rivier de Vecht, ook wel de Utrechtse Vecht genoemd om het onderscheid te maken met de Overijsselse Vecht. Deze mondt 42 kilometer verder bij Muiden uit in het IJmeer.

De Keizersgracht en de Jan van Lingtuin

Je fiets te Bemuurde Weerd Oostzijde af. Na 2 minuten fiets je de Lauwerechtbrug over. Stop hier even om de schattige Keizersgracht rechts van je te bekijken. Aan het einde van dit grachtje zie je rechts in de verte de molen Rijn en Zon. Kijk als je terug bent bij het bruggetje ook nog even naar links. Daar zie je de bijzondere Jan van Lingtuin die je overdag kunt bezoeken. Deze kleine maar o zo fijne tuin is een rustpunt in de drukke stad.

De Keizersgracht in Utrecht.
De Keizersgracht in Utrecht.
De Jan van Lingtuin in Utrecht.
De Jan van Lingtuin in Utrecht.

Street art Lauwerecht 22

Je fietst rechtdoor, nu over de Lauwerecht. Bekijk op de zijgevel van nummer 22 de muurschilderingen van kunstenaar Jos Peeters uit 1997. Op de grote muurschildering zie je huizen langs het water richting de Dom. Ernaast zie je een afbeelding van een man met pantoffels aan die de krant leest. Wie goed kijkt ontdekt op deze muur ook een BunBun-Legopoppetje. Afbeeldingen van dit stripfiguur, een wit konijn met grote oren, zie je in Utrecht regelmatig voorbij komen op stickers en kleine kunstwerkjes op muren en lantaarnpalen. 

Grote muurschildering van Jos Peeters uit 1997 van huizen langs het water richting Dom. Zijgevel Lauwerecht 22, Utrecht.
Grote muurschildering van Jos Peeters uit 1997 van huizen langs het water richting Dom. Zijgevel Lauwerecht 22, Utrecht.
Muurschildering van Jos Peeters uit 1997 van een man met pantoffels aan die de krant leest. Lauwerecht 22, Utrecht.
Muurschildering van Jos Peeters uit 1997 van een man met pantoffels aan die de krant leest. Lauwerecht 22, Utrecht.
Zoek het BunBun-Legopoppetje op de zijgevel van Lauwerecht 22, Utrecht.
Zoek het BunBun-Legopoppetje op de zijgevel van Lauwerecht 22, Utrecht.

Hoerenbuurt aan het Zandpad

Je steekt de straat over en rijdt door over de Lauwerecht. Je passeert een spoorbrug. De weg gaat nu van de Vecht af, maar links van de grote witte gevel waar je op af fietst zie je hekjes die de ingang vormen van een wandelpad, de Vinkenkade. Je fietst of wandelt over dit pad tot je weer hekjes passeert en links van je de Rode Brug ziet. Dit is de Loevenhoutsedijk. Deze steek je over en je komt op de Jagerskade, die overgaat in het Zandpad. Van 1945 tot 2013 werkten hier raamprostituees in woonboten. Er waren 34 à 40 boten met prostitutievergunning en in totaal 143 ‘ramen’ (werkplekken). De boten werden in 2017 weggesleept.

Prostituees op woonboten langs het Zandpad in 2005. Bron: Wikipedia.
Prostituees op woonboten langs het Zandpad in 2005. Bron: Wikipedia.

Fort aan de Klop

Je rijdt verder en komt op de Vechtdijk. Dit is een prachtige weg met aan je linkerhand woonboten en aan je rechterhand groen met daartussen hele mooie huizen. Nu heb je echt het idee Utrecht uit te zijn. Je fietst de Vechtdijk af. Als je zin hebt om iets te eten of te drinken, dan sla je ter hoogte van Vechtdijk 154 rechtsaf de Klopdijk op en vervolgens sla je links de 1e Polderweg in. Nu zie je aan je linkerhand een bruggetje. Als je dit overgaat, kom je op een klein eiland waar Fort aan de Klop staat. Dit verdedigingswerk werd in 1819 aangelegd om de stad Utrecht te beschermen en was onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Nu is het een locatie waar je kunt eten en drinken, vergaderen, trouwen en overnachten. Het terraseiland, het grote grasveld om het fort heen, is een heerlijke plek om buiten te zitten met een hapje en een drankje. Je krijgt hier het echte festivalgevoel! Er staan foodtrucks en over het grote, heuvelachtige veld staan zitbanken en liggen zitkussen verspreid. En er is genoeg plek om 1,5 meter afstand van elkaar te houden, want het is met 300 zitplekken het grootste terras van Utrecht!

Het terraseiland van Fort aan de Klop.
Het terraseiland van Fort aan de Klop.

De Parel van Zuilen

Je fiets verder en gaat onder de Franciscusdreef door. Aan je linkerhand, aan de overkant van het water, zie je buitenplaats Daelwyck liggen. Dit is nu restaurant De Parel van Zuilen. Het huis dateert uit 1830, maar bevat ook sporen van de 17e eeuw. Vanaf 1929 zat hier een tijd lang het gemeentehuis van Zuilen. De Parel van Zuilen is een hele leuke plek om wat te eten of te drinken. Binnen is het er heel gezellig, maar ook buiten zit je er prachtig aan het water. 

Restaurant De Parel van Zuilen.
Restaurant De Parel van Zuilen.

Logement Swaenenvecht

Je gaat verder en rijdt Oud Zuilen binnen. Je fietst rechtdoor de Dorpsstraat op en slaat rechtsaf, de Toernooiveld in. Wil je graag overnachten bij Slot Zuylen? Dan zit aan je linkerhand Logement Swaenenvecht. Dit mooie, luxe huis is gevestigd in een Rijksmonument uit 1678. Een plaatje van een B&B!

Logement Swaenenvecht in Oud Zuilen.
Logement Swaenenvecht in Oud Zuilen.

Slot Zuylen

Als je nu rechtdoor rijdt, zie je aan je rechterhand Slot Zuylen! Het kasteel stamt uit de 13e eeuw en heeft een bijzonder goed bewaard gebleven interieur. De rijke collectie bestaat onder andere uit antieke meubels, schilderijen en gebruiksvoorwerpen. Ook heeft het kasteel een sprookjesachtige tuin. Entree voor volwassenen is 13 euro, de tuin bezoek je voor 3,50 euro. Met een Museumjaarkaart is het gratis.

Slot Zuylen in Oud Zuilen.
Slot Zuylen in Oud Zuilen.
Het schattige huisje naast Slot Zuylen.
Het schattige huisje naast Slot Zuylen.

Verder fietsen naar kasteel de Haar

De fietstocht langs de Vecht naar Slot Zuylen is nu klaar. Je kunt dezelfde route terug fietsen naar het centrum van Utrecht. Zin om nog een kasteel te bezoeken? Vanaf hier ben je in 35 minuten bij Kasteel de Haar! Kies hiervoor de Google Maps route die via de Maarssenseweg over de Haarrijnse Plas loopt. Bij lekker weer kun je nog even gaan liggen aan het strand Haarrijn en misschien een verfrissende duik nemen. Hiervoor ga je vóór de Maarssenseweg linksaf. Volg anders de Maarssenseweg en ga naar rechts de Thematerweg op. Vanaf hier kun je de route oppakken die in onze blog ‘Fietstocht naar Kasteel de Haar door oud Leidsche Rijn’ beschreven staat, vanaf het kopje ‘Geitenboerderij Geertjes Hoeve en Hoeve Wielrevelt’.

Meer weten over de geschiedenis van Slot Zuylen?

Meer fietsen? Lees dan deze blogs!

Of ga zelf op pad met de leukste fietsroute-boekjes op Bol.com.

Gerelateerde berichten

Fietstocht langs 6 oude fabrieken in Utrecht

Fietstocht langs 6 oude fabrieken in Utrecht

Utrecht kent veel oude fabrieken met een nieuwe bestemming. Vroeger werkten fabrieksarbeiders zich hier uit de naad om treinen, spijkers, brood, sigaren, meubels of soja te maken. Nu zitten er hippe horecazaken en dure appartementen. Meer weten over de geschiedenis...

Street art in Utrecht Oost – fiets langs onze favorieten

Street art in Utrecht Oost – fiets langs onze favorieten

Kun je geen genoeg krijgen van al die mooie muurschilderingen, street art en graffiti? Wij ook niet! In Utrecht Oost zijn er meerdere kunstwerken te bezichtigen op korte (fiets)afstand van elkaar. Met deze fietsroute ontdek je in korte tijd de mooiste street art in...

Rondfietsen: ontdek de mooiste Amsterdamse School-gebouwen in Utrecht

Rondfietsen: ontdek de mooiste Amsterdamse School-gebouwen in Utrecht

Wat maakt een stad mooi? Voor mij zijn het de gebouwen en de mix van bijzondere architectuur uit verschillende tijden. De Amsterdamse Schoolstijl heeft mij altijd aangetrokken. Met deze fietsroute kom je langs een paar van de mooiste Amsterdamse School-gebouwen in...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.