Dit wil je weten over FC Utrecht

door | feb 3, 2021 | Geschiedenis Utrecht

Als echte Utrecht-fan wil ik alles weten over mijn stadsie. Voetbal heeft nooit echt mijn interesse gehad, totdat ik een paar weken geleden  langs het Stadion Galgenwaard reed. Ik dacht: wat een vreemde naam! Waar komt die vandaan? In deze blog beantwoord ik deze en nog 4 andere vragen over FC Utrecht waar je het antwoord echt op wilt weten!

Voetbalwedstrijd rond 1955, stadion Galgenwaard in Utrecht.
Voetbalwedstrijd rond 1955, stadion Galgenwaard in Utrecht. Bron Het Utrechts Archief [catalogusnummer 603498]

Wat is een galgenwaard?

Het stadion Galgenwaard, ook wel De Galg genoemd, heeft niet voor niets zo’n lugubere naam. Tot  ongeveer 1600 werd deze locatie gebruikt als galgenveld. De executies van gevangenen vond plaats in het centrum, maar de lijken werd achteraf ‘op zeer minachtende wijze’ weggesleept naar een gebied buiten de stad. Dit zogenoemde ‘gerecht’ werd de Bonte Kraey genoemd. Vandaag de dag is dit de plek waar het stadion Galgenwaard staat. (Bron: H.C. Jelgersma, Galgenbergen en galgenvelden in Nederland, Groniek – Rijksuniversiteit Groningen, 1974)

Weetje: de naam Hoograven stamt af van de vele raven die er bij het galgenveld zaten.

Wat is zo bijzonder aan FC Utrecht?

FC Utrecht was de eerste club die buiten de traditionele top 3 (Ajax, PSV en Feyenoord) de Johan Cruijff Schaal won! Een andere topprestatie is dat ze nog nooit uit de Eredivisie zijn gedegradeerd. Dit maakt FC Utrecht wel tot een cluppie om trots op te zijn! 

Waar is Stadion Galgenwaard nog meer bekend van?

Dit moet je weten over FC Utrecht - wielrenners op de wielerbaan van het stadion Galgenwaard te Utrecht
Dit moet je weten over FC Utrecht – wielrenners op de wielerbaan van het stadion Galgenwaard te Utrecht

Naast de vele voetbalwedstrijden die hier zijn gespeeld, vormde het stadion ook het decor voor diverse atletiekevenementen, sprintwedstrijden voor wielrenners, congressen van Jehovagetuigen en wedstrijden voor windhonden. Een hoogtepunt in Stadion Galgenwaard was het wereldkampioenschap hockey in 1998, dat gewonnen werd door het Nederlandse mannenteam. 

Dit moet je weten over FC Utrecht - ereronde van het Nederlands team na afloop van de WK finale.
Dit moet je weten over FC Utrecht – ereronde van het Nederlands team na afloop van de WK finale.

De Bunnikside, de harde kern van FC Utrecht, maar waar komt de naam eigenlijk vandaan?

In de jaren ‘70 en ‘80 waren de jongens van Utrecht, de Bunnikside, de meest beruchte harde kern van Nederland. De voetbalsupporters kwamen uit de vele volksbuurten van Utrecht, zoals Sterrenwijk, Zuilen en Ondiep, maar ook Overvecht en Kanaleneiland. 

De naam Bunnikside  verwijst naar een wedstrijd van begin jaren ‘70. Enkele voetbalsupporters op de tribune achter het doel gooiden vuurwerk op het veld. De stadionomroeper vroeg vervolgens “of de mensen op de Bunnikzijde willen stoppen met het gooien van vuurwerk”. Achter de tribune lag op enkele kilometers de plaats Bunnik. Na verloop van tijd werd deze tribune de Bunnikside genoemd!

Dit moet je weten over FC Utrecht - Supporters Bunnikside jaren '70
Supporters Bunnikside jaren ’70. Bron: www.fcutrecht.nl

Hoe hard is de harde kern van FC Utrecht? 

In het verleden flink hard! In de jaren ‘70 en ‘80 was de club bij 58 van de in totaal 408 incidenten in de eredivisie betrokken. Dat waren er net wat meer dan bij Feyenoord (54 incidenten) en Ajax (47 incidenten). Van rellen en gevechten tot het slopen van een trein: de Bunnikside was erbij. Nadat in de jaren ‘80 de straffen werden verhoogd en de controle verscherpt, werd de agressie minder. Dit leidde ook tot een echte supportersvereniging waar de club en de harde kern samen communiceerden. 

Dit moet je weten over FC Utrecht - Bunnikside
Bunnikside, de harde kern van FC Utrecht. Bron: www.bunnikside.nl

Tegenwoordig is de harde kern zeker nog aanwezig, maar in de vorm van trouwe supporters! In het seizoen 2006-2007 kwamen er gemiddeld 20.000 fans per wedstrijd naar het stadion. Het toeschouwersaantal steeg daardoor voor het 5e jaar op rij. 

Wil je meer weten over de Bunnikside? 

Dan kun je het boek ‘De Rebellen van de Bunnikside’ van Danny van der Linden, Mike Vermeulen en Remco Kraak lezen (2019). Hierin zijn de verhalen van de harde kern voor het eerst gepubliceerd.

Bekijk ook onze andere blogs over Utrecht:

Gerelateerde berichten

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Sinds 12 september 2020 is de Singel weer rond. De hoogste tijd om een wandeling te maken langs het water. Ontdek met deze wandeling van 5 kilometer de meest bijzondere plekjes en prachtige natuur van de binnenstad. En voor wie niet in Utrecht woont: de route start en...

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Sinds ik mijn kleine viervoeter in huis heb, kom ik op andere plekken in en om de stad. Ik leer de stad hierdoor op een nieuwe manier kennen, want ik ga vaker de natuur in of maak een wandeling door het park. Utrecht heeft veel mooie plekken om met je hond te...

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

Wij van Opvallend Utrecht bloggen onder andere over mooie wandel- en fietsroutes die we zelf samenstellen. Dit keer willen we graag bestaande wandelingen met je delen, omdat ze opvallend leuk zijn! Lees verder en ontdek 3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht stad....

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.