De beste boeken over de geschiedenis van Utrecht

door | nov 12, 2020 | Geschiedenis Utrecht, Lisa's Utrecht tips

Geschiedenis saai? Welnee! Deze 5 boeken over de geschiedenis van Utrecht zijn het bewijs. Want ons stadsie heeft vele mooie, bijzondere en soms ook gruwelijke verhalen te vertellen!

Geweld en misdaad

Wel eens gehoord van de Utrechtse Seksbaron of Oude Nol? Dit zijn bekende criminelen uit Utrecht. Het eerste van de 5 boeken over de geschiedenis van Utrecht is Crimineel Utrecht. Dit boek gaat over moordenaars, drugshandelaren, witwassers en oplichters in en om Utrecht.

Hooligans

Het Hooliganisme in Utrecht: daar is heel wat over te vertellen. Je leest het in het boek Utrecht Hooligans. Volgens de auteurs – die ook Crimineel Utrecht schreven – is dit de oudste harde kern van Nederland. Zij wonnen het vertrouwen van deze Utrechtse vechtersbazen en konden zo de schokkende geschiedenis van dit intrigerende fenomeen opschrijven.

Van stadsie tot stad

Hoe ons stadsie een echte stad werd! Dat gebeurde tussen 1950 en 1970. In het boek Van stadsie tot stad lees en zie je hoe Utrecht zich in deze periode heeft ontwikkeld. Het boek gaat ook uitgebreid in op de vernieuwing van het stationsgebied, dat veel weerstand opriep, en het ontstaan van Hoog Catharijne, waar we onlangs ook een blog over schreven. Aanrader, ook vanwege de de vele toffe foto’s!

Het Neude

Wist je dat op de plek waar jij in de zomer graag een terrasje pakt vroeger mensen werden geëxecuteerd? Brrr. Het boek Neude, hart van Utrecht vertelt je alles over de geschiedenis van ons geliefde Neude, het bekendste plein van Utrecht. Opnieuw met prachtige foto’s en afbeeldingen! Een boek dat een plaats verdient in je boekenkast.

Voor de beginner

Ben je een geschiedenis-dummie? Dan is het boekje De kleine geschiedenis van Utrecht voor dummies misschien iets voor jou. Met deze handzame gids ben je in een middagje helemaal bij!

Misschien ook interessant voor jou:

Gerelateerde berichten

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Sinds 12 september 2020 is de Singel weer rond. De hoogste tijd om een wandeling te maken langs het water. Ontdek met deze wandeling van 5 kilometer de meest bijzondere plekjes en prachtige natuur van de binnenstad. En voor wie niet in Utrecht woont: de route start en...

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Sinds ik mijn kleine viervoeter in huis heb, kom ik op andere plekken in en om de stad. Ik leer de stad hierdoor op een nieuwe manier kennen, want ik ga vaker de natuur in of maak een wandeling door het park. Utrecht heeft veel mooie plekken om met je hond te...

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

Wij van Opvallend Utrecht bloggen onder andere over mooie wandel- en fietsroutes die we zelf samenstellen. Dit keer willen we graag bestaande wandelingen met je delen, omdat ze opvallend leuk zijn! Lees verder en ontdek 3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht stad....

2 Reacties

 1. Evert van der Zouw

  Beste Lisa en Lisa,

  Het doet ons deugd dat wij met twee boeken in jullie top 5 staan.
  We kunnen jullie bij dezen laten weten dat aankomende zomer een nieuw boek van ons verschijnt met de dubbelzinnige titel Moordstad.
  Mochten jullie daar aandacht aan willen besteden dan houden wij ons aanbevolen.
  Dit geldt ook voor het eventueel uitdiepen van onze twee eerdere boeken.

  Goed weekend!

  Antwoord
  • Lisa Kippers

   Beste Evert,

   Wat leuk dat je reageert! We gaan zeker kijken naar het boek Moordstad, dat klinkt erg spannend. Als we een uitgebreide blog over jullie andere boeken schrijven, zullen we het laten weten.

   Goed weekend,
   Lisa & Lisa

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.