De Amsterdamsestraatweg: bijzondere verhalen van vroeger en nu

door | jul 19, 2020 | Geschiedenis Utrecht

De Amsterdamsestraatweg kent vele verhalen, van de aanleg door Napoleon tot de opening van de grootste seksshop van de Benelux. Deze lange, karakteristieke straat is meer dan 200 jaar oud en met 5 kilometer de langste straat van Nederland. Ga mee op ontdekking door de Amsterdamsestraatweg en ontdek de bijzondere verhalen van vroeger en nu!

Ontstaan van de ‘bestrate weg’ (Straatweg)

In 1812 gaf Napoleon Bonaparte de opdracht om de Amsterdamsestraat aan te leggen. Deze straat was namelijk onderdeel van de verbindingsweg tussen Amsterdam en Parijs. Ook wel de Route Imperial genoemd. Napoleon vond de oude route, de Tweede Daalsedijk, niet goed genoeg voor zijn leger. De Amsterdamsestraatweg is kaarsrecht en is tot ver in de 20e eeuw de belangrijkste route gebleven van Utrecht naar Amsterdam.

De ‘Amsterdamsche Straatweg’ in Utrecht rond 1900
De ‘Amsterdamsche Straatweg’ in Utrecht rond 1900

Genieten van een pizza in het voormalig slachthuis

Toen de Amsterdamsestraatweg nog niet zo lang bestond, werd er in 1901 aan de rand van de stad het Openbaar Slachthuis geopend (ter hoogte van Amsterdamsestraatweg 302). Uitsluitend op deze locatie mocht vee geslacht worden. Niet alleen Utrecht, maar ook vele omliggende gemeenten maakten gebruik van dit openbare slachthuis. Rond 1980 kwam het slachthuis in financiële problemen en werd het gesloten. De panden van het slachthuis werden grotendeels gesloopt, op 3 gebouwen na.

Deze prachtige panden geven niets weg van het vroegere slachthuis. In een van deze panden zit pizzeria Satriales waar je heerlijk kunt eten. Tegenwoordig is de enige verwijzing naar het slachthuis het standbeeld Drinkend Paard van Tom Claassen.

Het standbeeld Drinkend Paard met op de achtergrond pizzeria Satriales
Het standbeeld Drinkend Paard met op de achtergrond pizzeria Satriales
Een van de gebouwen dat deel uitmaakte van het Openbaar Slachthuis
Een van de gebouwen dat deel uitmaakte van het Openbaar Slachthuis

Transformatie van de watertoren Amsterdamsestraatweg

Rond 1917 werd aan de Amsterdamsestraatweg een watertoren gebouwd. Dit prachtige bouwwerk raakte in de jaren ‘70 en ‘80 in verval, toen veel watertorens hun functie verloren. Ondanks dat de watertoren is aangewezen als rijksmonument, werd het gebouw tot wel 5 keer gekraakt. Op dit moment wordt de watertoren in ere hersteld door een particulier die er zelf gaat wonen.

Watertoren Amsterdamsestraatweg circa 1925.
Watertoren Amsterdamsestraatweg circa 1925. Bron: Het Utrechts Archief catalogusnummer [52]
Watertoren Amsterdamsestraatweg april 2020

Radio Bos door de jaren heen

Op de hoek van de Korenbloemstraat en de Amsterdamsestraatweg is Radio Bos gevestigd. Helaas is de winkel Radio Bos sinds begin dit jaar dicht. Maar de mooie gevelreclame is door de jaren heen goed behouden gebleven.

Eind jaren ‘70 kon je naast Radio Bos nog tanken (zie foto hieronder). Toen al was de Amsterdamsestraatweg een drukke weg. Maar met behulp van de verkeersbrigadiers kon je veilig oversteken. Een paar jaar later, in 1984, is het tankstation verdwenen en is er plaats gemaakt voor een klein pleintje.

Radio Bos Amsterdamsestraatweg circa 1978-1980
Radio Bos Amsterdamsestraatweg circa 1978-1980. Bron: Het Utrechts Archief catalogusnummer [117525]
Radio Bos Amsterdamsestraatweg circa 1984
Radio Bos Amsterdamsestraatweg circa 1984. Bron: Het Utrechts Archief catalogusnummer [52088]
Radio Bos Amsterdamsestraatweg
Radio Bos – Amsterdamsestraatweg

Grootste seksshop van de Benelux

In 1969 werd seksshop Miranda XXL geopend. De toenmalige eigenaar vernoemde de zaak naar zijn dochter Miranda. Als Dave de Groot de winkel meer dan 20 jaar geledenoverneemt, besluit hij de naam te behouden. Seksshop De Groot was echter toepasselijker geweest, want het is de grootste van de Benelux! De 1000 vierkante meter grote winkel is een walhalla voor liefhebbers van seksartikelen. 

Sekshop Miranda XXL
Amsterdamsestraatweg 427 sekshop Miranda XXL

Street art Boekenkast van Zuilen

Dit prachtige kunstwerk is te vinden op de hoek van de Mimosastraat en de Amsterdamsestraatweg. Het is in 2019 gemaakt door JanIsDeMan, met dank aan het Initiatievenfonds van Utrecht. Buurtbewoners gaven aan wat hun favoriete boek was en dit gebruikte ze als input voor de muurschildering. In totaal zijn er maar liefst 49 boeken geschilderd!

Boekenkast van Zuilen - Janisdeman streetart

Amsterdamsestraatweg: gele hekwerken

Vanaf 2017 is de Amsterdamsestraatweg flink opgeknapt. Op verschillende plekken kun je nu deze mooie gele hekwerken vinden. Ze zijn vernoemd naar de plaatsen langs de ‘Routes Impériales’ van Napoleon. 

De Amsterdamsestraatweg: bijzondere verhalen van vroeger en nu - Klein Neude
Pleintje Klein Neude aan de Amsterdamsestraatweg, ter hoogte van de 1e Daalsedijk.

Meer lezen over de geschiedenis van Utrecht?

Gerelateerde berichten

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Sinds 12 september 2020 is de Singel weer rond. De hoogste tijd om een wandeling te maken langs het water. Ontdek met deze wandeling van 5 kilometer de meest bijzondere plekjes en prachtige natuur van de binnenstad. En voor wie niet in Utrecht woont: de route start en...

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Sinds ik mijn kleine viervoeter in huis heb, kom ik op andere plekken in en om de stad. Ik leer de stad hierdoor op een nieuwe manier kennen, want ik ga vaker de natuur in of maak een wandeling door het park. Utrecht heeft veel mooie plekken om met je hond te...

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

Wij van Opvallend Utrecht bloggen onder andere over mooie wandel- en fietsroutes die we zelf samenstellen. Dit keer willen we graag bestaande wandelingen met je delen, omdat ze opvallend leuk zijn! Lees verder en ontdek 3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht stad....

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.