Wat maakt een goed restaurant nog beter? De locatie! En voor mij geldt: zeker als dit een locatie met een opvallende geschiedenis is. Gelukkig weet het creatieve Utrecht wel raad met oude, leegstaande panden. Graag deel ik 6 Utrechtse horecagelegenheden in prachtige oude gebouwen!
Historische sensatie
Ken je dat, een historische sensatie? Dat je ergens bent waar het verleden nog voelbaar is? Als je niks met geschiedenis hebt misschien niet. Maar lees toch verder, want deze plekken zijn sowieso de moeite waard!
Metaal Kathedraal: prachtige tuin!
De Metaal Kathedraal is een culturele instelling, evenementenlocatie en kennisinstituut in Leidsche Rijn. Dit historische gebouw heeft een rijke geschiedenis: ooit was het een katholieke kerk, een zijspan-fabriek en een metaalfabriek. Waar de Metaal Kathedraal voorheen alleen op zondag open was voor publiek, kun je er sinds kort 7 dagen per week terecht om wat te drinken of lunchen!
De tuin van dit indrukwekkende gebouw is misschien wel het best bewaarde geheim van Utrecht. Je bereikt deze kunstzinnige wildernis via de achterkant van het historische pand. Wandelpaadjes leiden je erdoorheen. Je komt langs bijzondere kunst, een groene speeltuin en een vergaderlocatie in een ronde koepel, ingericht als een yurt. Maar de Metaal Kathedraal zelf is ook prachtig. Vooral de trouwlocatie bovenin het gebouw is een plaatje, want daar is de oude kerk het best bewaard gebleven! Ga daar zeker even kijken als je er bent!




Restaurant De Pomp: even bijtanken
Een Shell-logo boven de bar, benzinepistolen aan de muur, oude garagedeuren: restaurant De Pomp aan de Croeselaan ademt nog steeds haar verleden! Dit industriële pareltje opende in 2019 haar deuren. Tot oktober 2010 huisde hier een Shell-tankstation. Het pand stond daarna bijna 10 jaar leeg, raakte in verval en werd lange tijd gekraakt. Gelukkig kun je er nu terecht voor een ontbijt, lunch en diner, alles duurzaam en biologisch.

Het Shell-tankstation in 2010.
OZEBI: poolen in een zwembad
Poolen in een oud zwembad: het kan bij Ozebi in Utrecht! Ozebi (vroeger O.Z.E.B.I) staat voor Overdekte Zwem En Bad Inrichting. Waar van 1918 tot 1986 werd geborstcrawled, gedoken, gespetterd en gebubbeld, kun je vandaag de dag een balletje stoten. Het oude karakter van het pand is bewaard gebleven: de muren met de oude klok, de oude bogen en het oude tegelwerk zijn nog helemaal intact. Het interieur is een ontwerp van Berlage en heeft een Jugendstilachtige stijl, met veel koper en marmer.


Buurten in de fabriek: industrieel erfgoed
De Cereolfabriek in Oog in Al bezorgde omwonende lange tijd veel overlast. Stank en lawaai teisterden de buurt. Dat is gelukkig verleden tijd: inmiddels heeft de buurt deze bijzondere plek in haar hart gesloten. Na de sluiting in 2002 werd de fabriek in 2014 opnieuw geopend als Buurten in de Fabriek; een geliefde plek voor een kop koffie, lunch of diner. In het gebouw vind je ook een school, een bibliotheek en cultuurhuis Het Wilde Westen.
Het mooie gebouw dateert uit 1908. Toen werd het geopend als Coöperatieve Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek Cereol. De fabriek produceerde tot 1973 lijnzaadolie en veevoer, daarna werd er soja bewerkt. In 2001 kreeg dit bijzondere, industriële meesterwerk de status van Rijksmonument. Helaas brandde het gebouw in 2008 af, alleen de bakstenen buitengevel overleefde dit. Gelukkig is het gebouw prachtig gerestaureerd!


Molen de ster: prachtig terras
Molen de Ster is een eeuwenoud monument. Je kunt hier onder meer terecht voor een lunch op het prachtige terras, een concert in de molen of een SUP-clinic op de Leidsche Vaart. Ook is het een bijzondere trouw- of vergaderlocatie.
De Ster is één van de 12 houtzaagmolens die in Utrecht actief is geweest. De molen werd in 1739 gebouwd en stond samen met de zaagmolen Sint Job (later zaagmolen Bijgeval) aan de Leidsche Vaart, toen nog in het open veld. Toen elektriciteit de windkracht verving, werden de molens rond 1910 gesloopt. De onderbouw, zaagschuren en molenwerf van molen De Ster zijn wel tot de dag van vandaag behouden gebleven. De windmolen werd eind jaren ‘90 in ere hersteld.
Wil je meer weten over de geschiedenis van molen De Ster? Op zaterdag kun je mee met een van de rondleidingen.



Watertoren Rotsoord: dineren met uitzicht
Heel Utrecht overzien? Dat kan heel goed bij restaurant WT Urban Kitchen, gevestigd op de bovenste 2 verdiepingen van oude watertoren in Rotsoord! De 37 meter hoge toren werd gebouwd tussen 1905 en 1907 voor de openbare drinkwatervoorziening. De toren is in neo-Hollandse renaissance-stijl gebouwd. De uitstekende ‘kop’ van de toren vonden mensen vroeger niet mooi en werd denigrerend ‘waterhoofdje’ genoemd. Meer weten over de watertorens in Utrecht? Lees dan de blog 5 x watertorens in Utrecht of volg de fietsroute watertorens Utrecht.


0 reacties