Hoe zag de Bremstraat in Utrecht er 100 jaar geleden uit?

door | jun 15, 2020 | Geschiedenis Utrecht

Tijdens onze huizenzoektocht in Utrecht werden ik en mijn vriend verliefd op de Bloemenbuurt. We kochten daarom een meer dan 100 jaar oude woning  aan de Bremstraat in Utrecht. Dit maakte mij nieuwsgierig naar de geschiedenis van mijn huis en straat. Ik zocht in het Utrechts Archief op ‘Bremstraat’ en kwam fantastische foto’s tegen, die ik graag met je deel!

Nieuwe wijk, nieuwe straatnamen

De  Bloemenbuurt werd aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd. Het was een van de eerste uitbreidingen van de stad Utrecht sinds de middeleeuwen. Vanaf 1860 vestigden verschillende spoorwegmaatschappijen zich langs het spoor tussen Utrecht en Amsterdam. Haaks op de Amsterdamsestraatweg werden rijtjeshuizen gebouwd voor het personeel van de fabrieken. Dit was het begin van de Bloemenbuurt (de huidige Tweede Daalsedijk). 

De wijk werd in de jaren erna verder uitgebreid. De krant Utrechtsch Nieuwsblad van 7 februari 1911 kondigde de nieuwe straatnamen aan, waaronder mijn straat, de Bremstraat (bron het Utrechts Archief).

Aankondiging Bremstraat in Utrechtsch Nieuwsblad uit 1911

Nieuwe straten.
B. en W. brengen ter algemeene kennis, dat aan de, op de  Kleine Woningwijk van de Maatschappij Vredenburg tusschen den tweeden Daalschendijk en den spoorweg van Utrecht naar Amsterdam aangelegde straten de volgende namen zijn gegeven.
1. Aan de straat, loopende van den Amsterdamschen Straatweg in gebogen westelijke richting, snijdende den tweeden Daalschendijk tot aan de noordelijke grens van genoemde wijk dien van Egelantierstraat. 

[…..]

7. Aan de straat, loopende van de Chrysantstraat in noordwestelijke richting tot aan de noordelijke grens van genoemde wijk, dien van Bremstraat.

Bremstraat in Utrecht: Van winkels naar studentenhuizen

Bremstraat 48: Bakkerij de Korenschoof, tussen 1922 – 1925. Bron Utrechts Archief catalogusnummer [121204]
Bremstraat begin 20e eeuw (foto genomen tussen 1910-1915, Utrechts Archief, catalogusnummer [120969)

Zo zag de Bremstraat er 100 jaar geleden uit! Op de linkerfoto kijk je rechts de Bremstraat en links een klein stukje de Korenbloemstraat in. In het hoekhuis aan de linkerkant zat de melkhandel C. Verbeek. En schuin tegenover dit huis, op de Bremstraat 48, zat bakkerij Lubro (afkorting voor Luxe Brood en Banketbakkerij). Tegenwoordig zijn de winkels verdwenen en wonen er studenten in beide huizen. 

Veranderd straatbeeld: Bremstraat in Utrecht anno 2020

Bremstraat 48: Bakkerij de Korenschoof, tussen 1922 – 1925

Het hoekhuis op nummer 71 en de huizen rechts daarvan zien er nog bijna hetzelfde uit als 100 jaar geleden!  Aan deze kant van de Bremstraat zijn veel van de karakteristieke gevels behouden gebleven. Wat vooral opvalt is de stencil art van de Nederlandse kunstenaar ESFP op het dichtgetimmerde raam van nummer 71. 

Naast de Bremstraat hebben wij nog meer leuke blogs geschreven over de geschiedenis van Utrecht?

Gerelateerde berichten

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Wandeling langs de Singel van Utrecht en de meest bijzondere plekjes

Sinds 12 september 2020 is de Singel weer rond. De hoogste tijd om een wandeling te maken langs het water. Ontdek met deze wandeling van 5 kilometer de meest bijzondere plekjes en prachtige natuur van de binnenstad. En voor wie niet in Utrecht woont: de route start en...

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Fijne plekken om te wandelen met je hond in Utrecht

Sinds ik mijn kleine viervoeter in huis heb, kom ik op andere plekken in en om de stad. Ik leer de stad hierdoor op een nieuwe manier kennen, want ik ga vaker de natuur in of maak een wandeling door het park. Utrecht heeft veel mooie plekken om met je hond te...

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht

Wij van Opvallend Utrecht bloggen onder andere over mooie wandel- en fietsroutes die we zelf samenstellen. Dit keer willen we graag bestaande wandelingen met je delen, omdat ze opvallend leuk zijn! Lees verder en ontdek 3 gratis wandelroutes met thema in Utrecht stad....

1 Reactie

  1. Nelleke Moest

    Bremstraat hoek is melkhandel kruideniersbedrijf van de familie van Drie geweest

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Opvallend Utrecht

Wij zijn Lisa en Lisa en zijn nieuwsgierig naar onze stad Utrecht! We verkennen de stad en omstreken en nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht. Je vindt hier niet-alledaagse fiets- en wandelroutes, opvallende verhalen en bijzondere tips. Leuk dat je met ons meegaat!

Volg ons:

Best gelezen blogs

Niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.